Aflată în faţa unui distribuitor în staţia de metrou Sishane din Istanbul, Tulay Gercek se pregăteşte să-şi încarce cartela de transport. Scenă banală, cu excepţia unui singur detaliu: în loc de bancnote, ea introduce în automat sticle din plastic. Fiecare pet sau cutie de metal plasată în automat îi aduce aceste femei un credit de câţiva kuruş pe cartela de transport. Este un proiect al municipalităţii din Istanbul pentru stimularea reciclării, care în prezent se aplică în trei staţii de metrou.
"În fiecare zi, le aduc cu mine. Înainte, le aruncam la pubelă", spune Tulay scoţând un pet dintr-o plasă plină cu sticle goale. "Este cu adevărat o foarte bună iniţiativă". Ar fi bine dacă ar fi mai multe", adaugă ea.
Deşi aceste maşini au fost instalate până acum în doar trei staţii de metrou din capitala economică a Turciei, primăria speră să monteze şi altele în curând.
Tulay Gercek introduce sticle de plastic în maşina de reciclare care îi suplimentează creditul de pe cartela de transport - AFP (linternaute.com) |
Într-o ţară unde gestiunea deşeurilor lasă mult de dorit şi unde militanţii de mediu sună alarma de ani de zile, autorităţile devin din ce în ce mai conştiente de urgenţa nevoii de a schimba obiceiurile proaste şi face acum eforturi de a sensibiliza populaţia faţă de reciclare, scrie linternaute.com pe 9 decembrie, preluând un articol din France Presse.
Misiunea este însă una foarte dificilă. Cu un scor de 52,96 pentru anul 2018, Turcia se află pe al 108-lea loc din 180 în Indexul perfomanţei de mediu (EPI), creat de universităţile americane Yale şi Columbia.
440 de pungi de plastic pe an
Potrivit lui Oya Güzel, din cadrul fundaţiei turce "Copune Sahip Cik" (Ocupă-te de deşeurile tale), numai 11% dintre cele 31 de milioane de tone pe care Turcia le produce anual sunt reciclate.
"Poluăm solurile şi mediul cu plastic, metale şi sticlă care rămân în natură timp de ani de zile (...) Utilizăm o pungă de plastic timp de 12 minute în medie. După 12 minute, aceasta devine un deşeu", a declarat ea.
"Obiectivul este de a atinge o rată de reciclare de 35% în termen de cinci ani. Nu este mult, dar suntem convinşi că putem face progrese", a adăugat ea.
În Turcia, chestiunile de mediu nu sunt centrale în dezbaterea publică şi ocupă un loc neglijabil în timpul campaniei electorale.
În pofida acestei percepţii, Partidul justiţiei şi dezvoltării (AKP) al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, adesea asociat cu megaproiecte de infrastructură puţin prietenoase cu mediul, pare să înceapă să se preocupe de această problemă.
Angajaţii unei uzine de sortare a deşeurilor, pe 14 noiembrie, la Istanbul - AFP (linternaute.com) |
Ministrul turc al Mediului, Murat Kurum, a anunţat în noiembrie că pungile de plastic vor fi plătite din ianuarie 2019, o măsură deja în vigoare în mai multe ţări europene. Aceasta va fi însă o revoluţie într-o ţară în care pungile de plastic sunt omniprezente. Fiecare turc utilizează în medie 440 de punci de plastic pe an, a declarat Kurum, adăugând că obiectivul este de a reduce acest număr de zece ori până în 2025.
Soţia preşedintelui turc, Emine Erdogan, sprijină şi ea cauza reciclării în Turcia: personalul palatul prezidenţial a fost format pentru a sorta deşeuri, a anunţat ea la un summit dedicat acestei teme în noiembrie. "Nu am văzut de mult timp un camion de gunoi la palatul prezidenţial", a spus ea.
Dar va fi nevoie de timp pentru ca sortarea să devină un reflex într-o ţară în care locuitorii îşi aruncă de multe ori deşeurile pe un colţ de trotuar, scrie France Presse.
Deşeurile, o mană cerească
Într-un centru de sortare din apropiere de Istanbul, angajaţii pun deoparte deşeurile organice, care pot fi transformate în fertilizatori ce vor fi utilizaţi în grădinile publice. Sticla, plasticul şi metalele vor fi reciclate.
Această muncă de sortare ar fi mai eficientă dacă persoanele particulare ar tria deşeurile înainte de a le arunca, spune Ibrahim Halil Turkeri, responsabil pentru reciclare la primăria din Istanbul.
"Deşeurile mai curate ar fi tratate de centrele noastre şi ar produce materiale reciclate de mai bună calitate. Persoanele particulare au o mare responsabilitate", subliniază el.
Iar asta pare să merite, atâta timp cât potenţialul deşeurilor este enorm, spune Ahmet Hamdi Zembil, inginer la ISTAC, o companie de gestionare a deşeurilor de la Istanbul care produce electricitate plecând de la gazul produs de deşeurile organice arse.
Munţi de gunoaie într-o uzină de reciclare din Istanbul, pe 14 noiembrie - AFP (linternaute.com) |
"Am tratat şapte milioane de tone de deşeuri anul trecut şi am produs 400 de milioane de kWh (kilowaţi oră) de electricitate", spune el.
Acest lucru nu este însă posibil decât dacă deşeurile organice sunt separate de cele sintetice, o sarcină care ar fi simplificată de sortare.
În staţia de metrou Sishane, Tulay Gercek suspină când vede că un pet nu îi aduce pe cartela de transport decât un credit de trei kuruş. Pentru a ajunge la 2,6 lire turceşti, cât costă o călătorie, ea trebuie să introducă încă 86 de sticle. "Bun... este totuşi un început. Cred că sistemul se va ameliora", spune ea.
Comentarii
Trimiteți un comentariu