La patru decenii după ce cel puţin 1,7 milioane de persoane, o cincime din populaţia Cambodgiei, au fost exterminate prin execuţii, muncă forţată, boli şi foamete, un tribunal internaţional a declarat în premieră că khmerii roşii au comis genocid împotriva minorităţii musulmane cham şi a vietnamezilor. Supravieţuitorii cei mai de seamă ai regimului, Nuon Chea şi Khieu Samphan, de 92 şi respectiv 87 de ani, au fost găsiţi vinovaţi de genocid şi condamnaţi la închisoare pe viaţă, o sentinţă pe care o mai primiseră şi într-un proces anterior, pentru crime împotriva umanităţii.
Mulţi dintre soldaţii de rând ai Khmerilor roşii trăiesc încă în Cambodgia, fiecare cu o cronică a anilor de teroare în care Pol Pot şi discipolii săi comunişti au transformat ţara într-un laborator mortal pentru totalitarismul agrar. Mea Chrun, un fost bodyguard în timpul khmerilor roşii, trăieşte în satul Anlong Veng din nordul Cambodgiei, într-o zonă de dealuri sufocate de junglă. El este foarte detaşat în privinţa amplorii masacrului. "Cred că un milion de oameni au fost omorâţi", spune el. "Nu spuneţi trei milioane", adaugă apoi.
Victimele implicate în dosarul pentru genocid s-au adunat vineri, după ce tribunalul internaţional şi-a anunţat verdictele - Adam Dean (New York Times) |
Vineri dimineaţă, pe 16 noiembrie, tribunalul internaţional susţinut de ONU a declarat în premieră că khmerii roşii au comis genocid împotriva minorităţii cham şi a vietnamezilor. Cei mai importanţi supravieţuitori ai regimului, Nuon Chea şi Khieu Samphan, au fost primii khmeri roşii condamnaţi pentru această infracţiune în Cambodgia, scrie New York Times într-un articol amplu.
Nuon Chea a fost găsit vinovat de genocid împotriva minorităţii musulmane cham şi a vietnamezilor, iar Khieu Samphan "numai" împotriva vietnamezilor. Cei doi au mai fost găsiţi vinovaţi şi de diverse crime împotriva umanităţii şi de încălcări grave ale Convenţiei de la Geneva. Ei au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă, aceeaşi sentinţă pe care o primiseră şi într-un proces anterior.
O listă de abuzuri incalificabile
Într-un limbaj juridic care nu a camuflat lupta de clasă violentă dusă de khmerii roşii, verdictul a repetat anumite cuvinte: crimă, exterminare, sclavie, încarcerare, tortură, persecuţie pe motive politice şi alte acte inumane împotriva demnităţii umane.
Numeroase cazuri de muncă forţată, precum construirea de baraje şi diguri sub ameninţarea morţii, au fost enumerate, alături de forme de tortură care au mers de la sufocarea cu pungi de plastic şi până la smulgerea unghiilor de la mâini şi de la picioare. De asemenea, potrivit verdictului, funcţionari civili au fost executaţi prin electrocutare cu cabluri telefonice, iar musulmanii au fost obligaţi să mănânce carne de porc.
Nuon Chea, care purta ochelari cu lentile întunecate, a cerut să i se îngăduie să asculte procedurile tribunalului şi citirea verdictului într-o celulă şi nu în sala de judecată înconjurată de pereţi de sticlă.
Mulţi au simţit verdictul ca pe o notă de subsol a unei istorii criminale care a transformat Cambodgia într-un sinonim pentru o manie a genocidului.
"Poate că s-a terminat. Dar eu nu îmi voi găsi vreodată liniştea", a declarat Iam Yen, de 52 de ani, care a depus mărturie în faţa tribunalului privind anii ei de închisoare într-un centru pentru copii în timpul khmerilor roşii.
Hun Sen vrea ca tribunalul să-şi încheie activitatea
Totuşi, un verdict de genocid în Cambodgia, indiferent cât de târziu sau de limitat ca efecte, atrage implicaţii pentru viitoare puneri sub acuzare pentru crime împotriva umanităţii, precum în cazurile Sudanului şi al Myanmar. "Trebuie să arătăm lumii că, chiar dacă durează mult, putem face dreptate", a declarat pentru New York Times Ly Sok Kheang, director al Centrului pentru pace din Anlong Veng şi un cercetător în domeniul eforturilor de reconciliere.
Timp de peste un deceniu, tribunalul susţinut de ONU, numit Camera extraordinară din tribunalele cambodgiene, a trecut în revistă sute de mii de pagini de documente, a convocat sute de martori şi a ascultat în detaliu abuzurile khmerilor roşii. Întregul efort a costat peste 300 de milioane de dolari.
Prim-ministrul Hun Sen, un fost cadru militar în timpul khmerilor roşii, s-a opus înfiinţării tribunalului sprijinit de ONU - Reuters (New York Times) |
Totuşi, tribunalul a condamnat numai trei membri de rang înalt ai regimului khmerilor roşii de crime împotriva umanităţii: Nuon Chea, Khieu Samphan şi Kaing Guek Eav, mai cunoscut sub apelativul Duch, care a condus un centru detenţie în care cel puţin 12.000 de oameni au fost torturaţi şi ucişi.
În total, cinci lideri ai khmerilor roşii au fost arestaţi şi judecaţi. Dar pe măsură ce deliberările curţii s-au prelungit, doi dintre inculpaţi au murit.
În contextul verdictului de vineri, premierul cambodgian Hun Sen a transmis cu claritate că ar prefera ca tribunalul să pună capăt activităţii sale. Alţii ar vrea însă ca procesele să se extindă acum la oficiali de rang mai mic, despre care se crede că au comis unele dintre crimele cele mai oribile ale khmerilor roşii.
Hun Sen, un fost cadru al khmerilor roşii care a condus Cambodgia timp de peste trei decenii, s-a opus încă de la început înfiinţării tribunalului. În loc să-i judece pe Khieu Samphan şi Nuon Chea, a spus el în 1998, ei ar trebui întâmpinaţi cu "buchete de flori, nu cu închisori şi cătuşe".
"Un om bun, care nu a bătut niciodată un câine..."
"Acest proces a fost de multe ori o ruşine şi o farsă", a declarat Sophal Ear, profesor de diplomaţie şi afaceri globale la Occidental College din Los Angeles, a cărui familie a fugit de khmerii roşii. "Mesajul este că poţi fi tras la răspundere, dacă trăieşti suficient de mult", a adăugat el.
Khieu Samphan, şef de stat în timpul celei mai mari părţi a regimului khmerilor roşii, şi Nuon Chea, fosta mână dreaptă a lui Pol Pot şi fost ideolog al regimului, au fost arestaţi în 2007, după ani de zile în care au trăit liberi în nordul ţării.
Când au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă în 2014 în cadrul unui proces anterior pentru crime împotriva umanităţii, ambii bărbaţi au negat orice responsabilitate pentru brutalitatea regimului, deşi erau printre cei mai importanţi în ierarhia khmerilor roşii.
Mai mulţi călugări au aşteptat vineri verdictele în faţa tribunalului din Phnom Penh - Adam Dean (New York Times) |
"Chiar credeţi că asta am vrut să se întâmple cu poporul meu? Realitatea a fost că nu am avut nicio putere", a declarat Khieu Samphan în urmă cu patru ani, după aflarea verdictului.
Khieu Udom, fiul său, care conduce o benzinărie în Anlong Veng, a respins acuzaţiile care i-au fost aduse. "Tatăl meu a fost luat la ţintă pentru ca ei să poată face ce vor cu el", a spus el.
Nora lui Khieu Samphan, Bun Ratana, l-a numit "un om bun, care nu a bătut niciodată un câine sau o pisică".
În apropiere, fiul ei de 6 ani stă aplecat deasupra unui carneţel şi scrie cuvântul "teacher", din limba engleză. Atât cuvântul, cât şi limba în care a fost scris l-ar fi putut condamna în timp ce bunicului lui a fost şef de stat al Kampuchiei, cum se numea Cambodgia în timpul regimului khmerilor roşii.
"Nu vreau ca oamenii să uite..."
Condamnarea de vineri pentru genocid a venit la peste 40 de ani după ce khmerii roşii şi-au impus regimul de teroare asupra Cambodgiei. În 1975, Pol Pot şi forţele sale comuniste au mărşăluit la Phnom Penh, capitala Cambodgiei, şi au declarat "anul zero".
Scopul său era crearea unei societăţi agrare fără clase. Oamenii au fost executaţi pentru cele mai mărunte "crime": faptul că purtau ochelari, că vorbeau franceză sau că le plăcea baletul, notează New York Times.
Mulţi dintre cei mai importanţi ideologi ai regimului studiaseră în străinătate. Khieu Samphan a studiat ştiinţe politice la Sorbona, în timp ce Nuon Chea a făcut facultatea în Thailanda. Sprijinul pe care l-au obţinut khmerii roşii a venit însă din partea tinerilor din zonele rurale ale Cambodgiei, care avuseseră de suferit din cauza anilor de război civil şi a bombardamentelor americane, pe măsură pe războiul din Vietnam s-a extins peste graniţă.
Monument din Phnom Penh dedicat victimelor khmerilor roşii, cel puţin 1,7 milioane de persoane - Adam Dean (New York Times) |
Cambodgia este astăzi din nou o ţară tânără. Cea mai mare parte a populaţiei s-a născut la multă vreme după ce khmerii roşii au fost înlăturaţi de la putere de trupele invadatoare vietnameze în 1979. Chiar dacă multe familii şi-au pierdut rudele în timpul ridicării şi căderii khmerilor roşii, nu avut loc aproape deloc un proces de introspecţie la nivel naţional, scrie New York Times.
Hun Sen a sufocat media, a aruncat în închisoare lideri ai opoziţiei şi a avertizat că democraţia în stil occidental ar putea fi un complot pentru a deturna autonomia Cambodgiei. Pentru el, procesele khmerilor roşii nu sunt o prioritate.
Yun Bin, de 63 de ani, povesteşte că a fost dus pe unul dintre câmpurile morţii ale khmerilor roşii, lovit cu un topor şi aruncat într-un puţ alături de alte victime. Pentru a se asigura că niciunul nu a rămas în viaţă, soldaţii au aruncat grenade în puţ, relatează el. Yun Bin este singurul care a supravieţuit. Pentru a-i omagia pe cei care au murit în puţul în care a fost aruncat şi el, bărbatul a devenit parte civilă în procesele khmerilor roşii.
"Nu vreau ca oamenii să uite ce s-a întâmplat. Astăzi, oamenilor le pasă de afaceri şi de bani şi vor să privească spre viitor", afirmă el.
"Suntem cu toţii victime"
Chiar şi în Anlong Veng, care a rămas timp de ani de zile un sanctuar al khmerilor roşii unde comuniştii radicali şi-au creat un fief în apropierea frontierei cu Thailanda, se face simţit un capitalism ostentativ.
Mormântul neîngrijit al lui Pol Pot, care a murit în 1998, este vizitat de câteva persoane pe zi. Peste stradă de mormânt, un cazino masiv cu fântâni şi statui atrage clienţi thailandezi şi locali, deşi jocurile de noroc sunt ilegale pentru cambodgieni. Cei mai mulţi dintre vizitatorii mormântului lui Pol Pot sunt angajaţi ai cazinoului, care vin aici să ardă bani falşi pentru a obţine auspicii favorabile pentru sala de joc, a declarat îngrijitorul mormântului.
Mormântul Pol Pot, liderul khmerilor roşii, în zona Anlong Veng. În apropiere se află un cazinou care atrage mult mai mulţi vizitatori - Adam Dean (New York Times) |
Mulţi foşti khmeri roşii din Anlong Veng au declarat pentru New York Times că nu ştiau că un verdict pentru genocid era iminent la Phnom Penh. Împărţirea populaţiei cambodgiene în buni şi răi este imposibilă, susţin ei.
"Suntem cu toţii victime", a declarat Panh Sam Onn, care a ascuns faptul că era profesor pentru a evita persecuţiile khmerilor roşii. El a fost recrutat în curând de regim şi a urcat în ierarhie de la simplu soldat, la şef de district.
Panh Sam Onn recunoaşte excesele care s-au produs sub ochii săi: munca forţată, separarea copiilor de familiile lor, înfometarea care ar fi putut fi prevenită prin politici agricole sănătoase.
Sătenii din Anlong Veng, fost fief al khmerilor roşii, cultivă orez. "Suntem cu toţii victime", spune un fost cadru al khmerilor roşii - Adam Dean (New York Times) |
Procesele khmerilor roşii, într-un tribunal construit special la periferia Phnom Penh, au fost o idee bună, spune el, pentru că era nevoie să se facă dreptate.
Aflat pe veranda casei sale într-un sat plin de foşti khmeri roşii, Panh Sam Onn a respins ideea că ar trebui să urmeze mai multe inculpări. "Ar trebui să judece numai liderii de vârf şi să se oprească acolo. Altfel, va fi ceva prea fragil pentru societate. Unde se vor termina toate astea?", a mai spus el.
Comentarii
Trimiteți un comentariu