La peste un an de la colapsul califatului său autodeclarat, Statul Islamic stă pe un munte de bani şi aur furate de liderii săi pentru a finanţa operaţiuni teroriste şi a asigura supravieţuirea organizaţiei ani de zile în viitor, susţin responsabili din domeniul informaţiilor şi experţi în terorism.
Atunci când militanţii islamişti s-au retras din fortăreţele lor din Irak şi Siria au luat cu ei sume importante în bani occidentali şi irakieni şi monede din aur - o comoară estimată de experţi independenţi la circa 400 de milioane de dolari - o parte substanţială din ce au jefuit din bănci şi au adunat prin acţiunile lor criminale.
În timp ce o parte din această comoară a fost îngropată sau ascunsă, liderii ISIS au spălat zeci de milioane de dolari investind în afaceri legale din Orientul Mijlociu în ultimul an, susţin oficiali citaţi de Washington Post într-un articol de pe 21 decembrie. Banii ar fi parţial destinaţi, susţin analiştii, finanţării unei viitoare renaşteri a Statului Islamic, o perspectivă în privinţa căreia experţii se tem că ar putea fi grăbită de retragerea trupelor americane din Siria anunţată de administraţia Trump săptămâna trecută.
Afaceri legale în imobiliare, hoteluri şi dealeri auto
Noi informaţii asupra intereselor financiare ale grupării au ieşit la iveală în urma raidurilor din ultimele săptămâni asupra unor afaceri din Bagdad şi Irbil, în provincia semiautonomă kurdă din Irak. Investigatorii au urmărit fluxul de milioane de dolari în venituri ale ISIS prin intermediul unor reţele bancare cu legături cu Turcia şi Emiratele Arabe Unite, precum şi cu Irak şi Siria.
Oficiali kurzi susţin că urma banilor Statului Islamic a dus la o gamă uimitoare de afaceri legale, printre care companii din domeniul imobiliar, hoteluri şi dealeri de automobile. Într-un anumit caz, banii teroriştilor au fost folosiţi pentru a cumpăra acţiuni într-o spălătorie auto.
"Nu mai pot face bani din vânzarea de petrol, aşa că folosesc alte mijloace", a declarat într-un interviu un oficial din domeniul combaterii terorismului, din cadrul departamentului de profil al guvernului regional kurd. Oficialul, care a ajutat la direcţionarea unei serii de raiduri ale unităţii antiterorism din cadrul departamentului asupra unor afaceri irakiene din Irbil în luna octombrie, a vorbit sub protecţia anonimatului despre ancheta în desfăşurare asupra unor afaceri private care ajută Statul Islamic să spele bani.
Unii dintre administratorii de firme care au primit bani este posibil să nu fi ştiut că investitorii sunt terorişti, iar alţi par să se fi mulţumit să ignore acest aspect, a spus oficialul citat. Una dintre afacerile vizate, Reţeaua al-Rawi cu sediul în Irak, a transferat până la 500.000 de dolari pe zi unor agenţi operativi din Turcia, conform sursei citate. Pe lângă investiţii şi spălare de bani, unele dintre fonduri par să fie destinaţi utilizării în scopuri operaţionale.
"Ei continuă să finanţeze activităţi teroriste. De asemenea, folosesc banii pentru a plăti salariile combatanţilor şi a le întreţine familiile. Unele sume se îndreaptă către avocaţi care le ajută oamenii din închisoare", a spus oficialul kurd irakian.
O avere de 6 miliarde de dolari la apogeu
Milioanele de care dispune în prezent Statul Islamic este ceea ce a rămas din averea uriaşă pe care au pus mâna teroriştii după ce au cucerit mai multe oraşe siriene şi irakiene în urmă cu patru ani. În iunie 2014, gruparea a cucerit al doilea cel mai mare oraş din Irak, Mosul, şi a golit repede seifurile băncilor, punând mâna pe circa 500 de milioane de dolari în bani şi aur.
Gruparea a preluat şi controlul asupra unor terenuri petrolifere, fabrici şi ferme din Irak şi Siria, şi a înfiinţat în curând o reţea financiară care obţinea profituri din bunuri precum petrol şi minerale, dar şi din artefacte arheologice, majoritatea vândute pe piaţa neagră. De asemenea, milioane de cetăţeni din califatul autodeclarat au fost nevoiţi să plătească onorarii şi taxe grele.
Până în 2015, califatul deţinea cumulat bunuri şi venituri în valoarea de 6 miliarde de dolari, potrivit unor estimări ale unor analişti independenţi. Indiferent cum ar fi fost măsurată, averea controlată de gruparea teroristă era halucinant de mare, a declarat Daniel L. Glaser, un fost oficial al Departamentului american al Trezoreriei care răspundea de investigarea finanţarea teroriştilor în perioada de aur a Statului Islamic.
"Numai mărimea şi localizarea teritoriului Statului Islamic îi dădea grupării acces la resurse petroliere, venituri din taxe şi bani din seifurile băncilor într-o măsură diferită de tot ce am văzut până acum", a spus Glaser, care este acum angajat al firmei din Washington Financial Integrity Network.
"Un fond de zile negre"
Coaliţia militară condusă de SUA împotriva Statului Islamic a început să ţintească agresiv finanţele grupării în 2014. Avioanele americane au început să bombardeze containerele cu bani furaţi, terenurile petrolifere dezafectate controlate de terorişti, rafinăriile şi petrolierele. Începând cu 2015 şi până anul trecut, coaliţia a eliberat Irakul şi oraşe din Siria, tăind sursele majore de venit ale grupării.
Dar pierderea de teritoriu a eliminat, de asemenea, şi cele mai mari cheltuieli ale Statului Islamic: plata salariilor, mentenanţa şi alte poveri financiare care vin odată cu guvernarea unui teritoriu, potrivit unor oficiali din domeniul informaţiilor şi experţi.
"Fără să mai aibă un califat de condus, nu mai au costurile de operare pe care le aveau odinioară", a declarat Colin Clarke, un expert în reţele financiare teroriste din cadrul Soufan Group, o firmă din New York specializată în consultanţa în domeniul securităţii. "Teritoriul pe care îl controlează acum, din jurul zonei Hajin (Siria), reprezintă sub un procent din zona deţinută de calificat, aşa că nu cheltuie prea mult", a adăugat el.
Clarke, autor al cărţii din 2015 "Terrorism, Inc.", a calculat că Statul Islamic deţinea în jur de 400 de milioane de dolari la momentul colapsului califatului de anul trecut, o cifră pe care oficiali din domeniul informaţiilor specializaţi în Orientul Mijlociu o descriu drept o estimare rezonabilă, plecând de la propriile investigaţii.
"Banii" ISIS au devenit ţinta coaliţiei militare antijihadiste conduse de SUA începând din 2014 - newsrescue.com |
Oficiali irakieni susţin că mari cantităţi de aur şi bani sunt pur şi simplu îngropate în deşert, inclusiv într-un seif subteran descoperit anul trecut la sud de Kirkuk.
Mare parte din restul de bani a fost spălată în secret şi ascunsă în conturi bancare şi investiţii, au declarat oficiali citaţi de Washington Post, acţiune coordonată de responsabili ai grupării care şi-au dat seama în urmă cu ani de zile că este posibil ca autoproclamatul califat să nu supravieţuiască.
"Am văzut oameni mutând bani prin mandatari în bănci în principal din sudul Turciei. Cu atât de puţine datorii, ei au destui bani pentru un fond de zile negre. Este cu uşurinţă suficient pentru a derula o insurgenţă de nivel scăzut în zone de frontieră în deceniul următor. Şi asta fără a produce mai mulţi bani, ceea ce acum încearcă să facă", a spus Clarke.
O insurgenţă din umbră, mult mai dificil de contracarat
După cum oficialii în domeniul informaţiilor recunosc, provocarea de a descoperi şi de a opri fluxurile ilegale de bani ale Statului Islamic devine tot mai dificilă pe măsură ce posesiunile teritoriale ale grupării se micşorează. Reţeaua al-Rawi din Irak a operat timp de ani de zile ca afacere legală de servicii financiare înainte ca anchetatorii kurzi să descopere că este utilizată de terorişti.
"I-am urmărit pentru o vreme", a declarat un anchetator kurd în domeniul combaterii terorismului implicat în raidurile de la Irbil, care au dus la arestarea a opt oameni în octombrie. "Când am văzut că banii Statului Islamic erau implicaţi, am intervenit", a adăugat el.
Abia în timpul investigaţiilor care au urmat oficialii kurzi au descoperit adevărata amploare a operaţiunii din Irak, a spus el. "Multe milioane de dolari au fost transferate", a spus el.
Autorităţile irakiene susţin că Statul Islamic s-a transformat într-o insurgenţă din umbră, mult mai dificil de depistat şi contracarat - BBC |
Oficiali irakieni au ajuns la concluzia că aceşti bani rămaşi ar putea fi implicaţi în finanţarea a ceea ce ei descriu drept o creştere constantă a violenţei în provinciile de nord din apropiere de Mosul şi Kirkuk. La peste un an de la eliberarea acelor zone, atacatori islamişti au comis zeci de asasinate şi atentate cu bombă în ultimele luni, majoritatea îndreptate asupra unor lideri tribali, guvernamentali şi poliţişti. Totul face parte din ceea ce oficialii se tem că este transformarea Statului Islamic într-o insurgenţă din umbră care, deşi puternică şi letală, este acum mult mai dificil de depistat şi de confruntat.
"Obişnuiau să aibă câmpuri petrolifere şi să adune bani din răscumpărări pentru oamenii capturaţi", a declarat Masrour Barzani, şeful guvernului regional din Kurdistan. "Dar acum toate astea s-au dus, iar lupta s-a schimbat. Tot ce era odată clar acum este clandestin", a adăugat el.
Comentarii
Trimiteți un comentariu