Sirianul care îi lua în râs pe Bashar al-Assad şi pe combatanţii ISIS a fost în cele din urmă ucis


Un activist şi prezentator de radio care l-a satirizat atât pe preşedintele Bashar al-Assad, cât şi pe insurgenţii rebeli sau gruparea Statul Islamic, a fost împuşcat mortal în provincia siriană Idlib controlată de rebeli, a anunţat sâmbătă Asociaţia jurnaliştilor sirieni. Raed Al Fares şi un alt jurnalist şi activist, Hamoud Junaid, au fost ucişi vineri în oraşul Kafr Nabl, după ce au fost vânaţi de grupări extremiste.


"Amândoi erau pionieri ai societăţii civile şi au adus lumii o voce liberă prin intermediul faimoaselor bannere de la Kafr Nabl", se menţionează într-un comunicat al Asociaţiei jurnaliştilor sirieni, citat de CNN.
Observatorul sirian pentru drepturile omului, un ONG care militează pentru drepturile omului, susţine că bărbaţi neidentificaţi i-au ucis pe Fares şi Junaid în Kafr Nabl, unde îşi avea sediul postul lor Radio Fresh, finanţat de americani. Nicio grupare nu a revendicat asasinatele, precizează CNN.

"Mă aşteptam să se întâmple..."

Raed Al Fares a înfiinţat Radio Fresh în 2013, pentru a difuza ştiri despre conflictul din Siria, în special pentru provinciile din nord. El a continuat până când SUA au tăiat fondurile pentru zonele controlate de rebeli, inclusiv pentru postul său de radio, în iunie. Activistul vedea postul de radio drept un mod de răspândire a ideilor pentru care milita, printre care democraţia şi justiţia socială.
Fares, care s-a născut în 1972, a făcut adesea apel la proteste, dar a subliniat că ele trebuie să fie paşnice. El era renumit pentru bannerele cu mesaje în limba engleză din timpul protestelor de la Idlib.
Pe măsură ce războiul din Siria a continuat, Fares a filmat în secret scene care ilustrau suferinţa populaţiei din Kafr Nabl pe care ulterior a reuşit să le difuzeze în exterior.
Unul dintre afişele concepute de Raed Al Fares la un protest din 2013 - CNN

În 2014, el a fost împuşcat în piept de un combatant al Statului Islamic şi torturat de mai multe ori, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului.
"L-am cunoscut acum patru ani de zile, în perioada de început a războiului", a declarat unul dintre prietenii săi, Ayman Akkad, de 30 de ani, pentru BBC.
"Raed era omul la care mergeam când aveam nevoie de un sfat sincer... era foarte sincer şi deschis. Obişnuia să glumească mereu spunând câte bombe ascunse găsise în jurul casei sale şi că nu şi-ar cumpăra o maşină, pentru că ar fi mormântul lui", a spus Akkad.
"El a dus permanent o luptă pentru democraţie şi prosperitate în Siria. A militat pentru drepturi într-o perioadă de frică în care toată lumea tăcea. Mă aşteptam să se întâmple, într-un fel ştiam... A sunat familiar, dar a fost devastator că s-a întâmplat", a adăugat el.

Omagii ale oficialilor americani

Într-o declaraţie comună postată pe Facebook, Jim Jeffrey, reprezentantul special al secretarului de stat american pentru angajamentul din Siria, şi Joel Rayburn, adjunct al asistentului secretarului de stat american şi trimis special pentru Siria, au apreciat că cei doi activişti "şi-au trăit vieţile ca nişte eroi".
Ei "au fost patrioţi şi activişti care şi-au dedicat vieţile construirii unui viitor mai bun pentru Siria şi poporul sirian. Ca simboluri ale revoluţiei siriene şi printre cei mai buni din tineretul Siriei, ei au fost printre primii revoluţionari care şi-au folosit creativitatea şi aptitudinile în serviciul poporului şi al naţiunii lor".
"Elementele trădătoare, criminale şi răuvoitoare responsabile pentru asasinarea lor nu vor reuşi să le anuleze moştenirea", se mai precizează în declaraţia comună.
Raed Al Fares, cu prilejul unui discurs susţinut în 2017 la Oslo Freedom Forum - enabbaladi.net

Într-o postare pe Twitter de vineri, purtătoarea de cuvânt al Departamentului american de Stat, Heather Nauert, a afirmat: "Suntem întristaţi de uciderea lui #RaedFares la Idlib. El a fost un activist curajos pentru pace şi un viitor mai bun pentru poporul sirian".
"El a fost un vechi prieten al @statedept. Gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă către familia sa şi familia lui (Hamoud) Junaid. "Ei au fost o sursă de inspiraţie", a adăugat Nauert.
Departamentul de Stat a dat publicităţii o declaraţie în care se precizează că cei doi bărbaţi "nu au ezitat niciodată să spună adevărul în sprijinul valorilor originale ale revoluţiei".
"Sirienii şi lumea întreagă îşi va aminti mereu celebrele bannere ale lui Raed de la Kafr Nabel, iar înregistrările lui Hamoud vor fi pentru totdeauna un testament al crimelor comise de regimul sirian împotriva poporului sirian", mai menţionează Departamentul de Stat în declaraţia sa.
De la începutul revoluţiei siriene în 2011, sute de mii de sirieni au fost ucişi, printre care şi zeci de activişti, notează CNN.

"Râsul înseamnă viaţă"

Într-un articol din octombrie 2013, CNN titra că "În nordul Siriei, rebelii folosesc satira ca armă". De la caricaturi cu preşedintele Bashar al-Assad cu trup de sconcs şi cu arme chimice fumegânde ieşindu-i din posterior, până la postere cu mesajul "Reconstruirea caselor va dura ceva timp, dar umanizarea lui ASSad nu se poate întâmpla vreodată", oraşul Kafr Nabl a dobândit notorietate prin portretizarea satirică a conflictului.
"Râsul înseamnă viaţă. Vrem să trăim şi trebuie să trăim. Trebuie să trimitem un mesaj lumii că suntem oameni şi vrem să trăim", declara Raed Fares la acea vreme.
Într-o producţie comică din 2013, cu o distribuţie de amatori din care au făcut parte activişti, civili şi rebeli din Armata siriană liberă, actorii de ocazie s-au îmbrăcat în oameni ai peşterilor pentru a lua în derâdere lipsa de acţiune a comunităţii internaţionale într-un scurt videoclip intitulat "Kafranbel: The Syrian Revolution in Three Minutes" (Kafranbel: Revoluţia siriană în trei minute).
Raed Al Fares, la unul dintre protestele la care s-au afişat celebrele sale bannere - CNN

În primele două scene, oamenii peşterilor demonstrează împotriva lui al-Assad fiind ucişi mai întâi cu arme automate, apoi cu explozibil TNT. Când însă regimul foloseşte arme chimice, martorii înainte neinteresaţi care reprezintă în videoclip comunitatea internaţională intervin pentru a confisca gazul. În scena finală, lichidarea protestarilor continuă fără arme chimice sub privirile aprobatoare ale comunităţii internaţionale.
"Ceva a fost foarte greşit în acţiunile lui (Barack) Obama, care a spus că îl va lovi pe Assad pentru a scăpa de arme chimice. Este ca şi cum a-i aresta armele şi i-ai lăsa criminalii să scape", a mai spus Fares în 2013.
"Nu mai am încredere în guvernele din toată lumea. Am încredere în oameni, aşa că încerc să-i impresionez pe oamenii din toată lumea şi să le explic revoluţia noastră. Nu este aşa cum încearcă să o prezinte regimul, ca pe un război civil sau un război împotriva terorismului. Suntem oameni care avem nevoie de libertate şi de demnitate, dar el ne-a ucis", mai afirma Fares în 2013, referindu-se la Bashar al-Assad.

Comentarii