Cei care îi fac reclamă numesc insula thailandeză Koh Tao un paradis. Hotelurile laudă apa limpede ca cristalul, numai bună pentru scufundări, iar turiştii occidentali se îngrămădesc în barurile animate de pe plaje. Însă pentru unii străini Koh Tao a căpătat o reputaţie mai sinistră. Cel puţin nouă turişti europeni au murit sau au dispărut aici din 2014, iar tabloidele britanice au început să numească Koh Tao "Insula morţii". Acum, plângerea unei turiste britanice de 19 ani că a fost violată în luna iunie la Koh Tao atrage din nou atenţia asupra istoriei pline de probleme a insulei şi pune sub semnul întrebării modul în care poliţia gestionează infracţiunile grave comise asupra turiştilor străini.
Iniţial, poliţia a negat că violul a avut loc şi a arestat o duzină de persoane pentru că au postat pe Facebook despre agresiune. De asemenea, poliţia a emis mandate de arestare pentru editorul unui ziar online din Marea Britanie şi pentru administratorul unei pagini Facebook din California.
După ce a deschis o investigaţie şi a audiat-o pe tânără în Marea Britanie, poliţia a anunţat luna trecută că nu a găsit dovezi care să-i sprijine plângerea pentru viol şi a închis dosarul. Responsabilii din poliţie au spus totuşi că vor redeschide cazul dacă apar dovezi noi.
Decizia a dezamăgit-o şi a înfuriat-o pe mama tinerei britanice, care insistă că tânăra de 19 ani spune adevărul. Ea a acuzat poliţia că nu s-a ocupat cum trebuie de anchetă şi că acoperă infracţiuni comise pe insulă, scrie New York Times într-un articol de pe 3 noiembrie.
"Toată această chestiune a fost o farsă de la bun început. De ce Dumnezeu ar inventa cineva aşa ceva?", a declarat ea telefonic din Marea Britanie.
"Pământul zâmbetelor"
Thailanda, care a avut în jur de 35 de milioane de vizitatori anul trecut, este una dintre cele mai populare destinaţii turistice şi se promovează cu sloganul "Pământul zâmbetelor". Guvernul, care este condus de un regim militar din 2014, este sensibil la critici care ar putea submina reputaţia ţării.
Într-o societate patriarhală unde mişcarea #MeToo nu a reuşit să pătrundă, unii oficiali au sugerat că femeile provoacă violuri sau hărţuire sexuală purtând haine provocatoare, ceea ce a declanşat proteste sub hashtag-ul #Don’tTellMeHowToDress.
Prim-ministrul thailandez, Prayuth Chan-ocha, a pus sub semnul întrebării vestimentaţia şi comportamentul turistelor străine la puţin timp după uciderea a doi excursionişti britanici, David Miller şi Hannah Witheridge, pe insula Koh Tao, în 2014. Potrivit anchetatorilor, Hannah Witheridge a fost violată înainte de a fi ucisă.
O turistă străină îşi plimbă câinele pe insula Koh Tao în 2014 - Reuters (NY Times) |
"Ele cred că ţara noastră este frumoasă şi sigură şi că pot face orice vor, că pot purta bikini oriunde vor", a spus prim-ministrul. "Eu întreb, dacă poartă bikini în Thailanda, vor fi în siguranţă? Numai dacă nu sunt frumoase."
El şi-a cerut apoi scuze, afirmând că a vrut să spună doar că turistele străine trebuie să aibă grijă.
Există în continuare îndoieli în privinţa condamnării a doi muncitori imigranţi din Myanmar, U Zaw Lin şi U Win Zaw Htun, pentru uciderea lui Hannah Witheridge, de 23 de ani, şi David Miller, de 24 de ani, pe populara plajă Sairee. Un judecător i-a găsit vinovaţi pe cei doi şi i-a condamnat la moarte, în pofida îndoielilor privind probele ADN şi a modului în care poliţia a gestionat cazul. Cei care le-au pledat cauza celor doi muncitori au afirmat că lor li s-a înscenat violul.
Un şir de decese suspecte şi dispariţii
Printre alţi turişti care au murit pe insulă este un francez, Dmitri Povse, de 29 de ani, care a fost găsit spânzurat în 2015 cu mâinile legate la spate. Poliţia a ajuns la concluzia că a fost vorba despre o sinucidere. Anul trecut, o turistă rusă, Valentina Novojionova, de 23 de ani, a dispărut cu tot cu echipamentul ei de scufundări. Poliţia a ajuns la concluzia că femeia s-a înecat.
Cel mai în vârstă turist care a murit a fost un moldovean de 33 de ani, Alexandr Bucspun, care s-a înecat în luna octombrie după ce a plecat să înoate seara târziu. Şi în acest caz poliţia a exclus orice acţiune criminală.
Autorităţile thailandeze ridică trupurile lui David Miller şi Hannah Witheridge, cei doi excursionişti britanici care au fost ucişi pe insula Koh Tao, în 2014 - AFP/Getty Images (NY Times) |
În unele cazuri, membrii familiilor victimelor au exprimat îndoieli privind concluziile poliţiei.
Koh Tao, unde se ajunge cu feribotul din insula mai cunoscută Koh Samui, a avut multă vreme o reputaţie de bastion al crimei organizate şi de loc unde poliţia protejează interesele locale.
General maiorul care a condus ancheta pentru viol, Surachate Hakparn, a declarat într-un interviu pentru New York Times că poliţia a destructurat organizaţiile criminale de pe Koh Tao după uciderea celor doi excursionişti englezi.
"Recunoaştem că, în trecut, era o mafie acolo care profita de turişti. Astăzi am scăpat de ei", a dat el asigurări.
Cum s-au petrecut lucrurile
În această vară, tânăra din Marea Britanie a venit pe insula Koh Tao în iunie, cu un grup de prieteni. Ea şi unul dintre prietenii ei, Martin Phu, au mers la un bar popular de pe plajă şi au comandat băuturi după miezul nopţii, pe 26 iunie, potrivit relatărilor lor. În curând au început să se simtă ameţiţi, au plecat de la bar şi au leşinat pe plajă.
Când tânăra s-a trezit câteva ore mai târziu, Martin nu mai era acolo, însă un bărbat necunoscut care se uita la ea a plecat în grabă. Lenjeria intimă a femeii fusese înlăturată şi tânăra şi-a dat seama imediat că a fost violată, a declarat mama ei. Telefonul, banii şi cardurile ei de credit lipseau.
Ea s-a întors în hostelul în care locuiau şi unde Martin Phu a ajuns la puţin timp după aceea. Ea era vizibil supărată şi le-a spus celorlalţi că a fost violată. Martin şi un alt prieten i-au luat bluza, care era pătată şi putea conţine material ADN, au crezut ei.
Călugări budişti se roagă în timpul unei ceremonii în memoria lui Hannah Witheridge şi David Miller, în 2014 - AFP/Getty Images (NY Times) |
Într-un interviu din septembrie cu un jurnalist thailandez care a fost postat pe Facebook, Martin Phu a spus că era sigur că ea spusese adevărul şi a respins varianta vehiculată în Thailanda potrivit căreia tânăra a inventat povestea pentru a ascunde o întâlnire romantică de prietenul ei.
"Cred că asta este ceva nebunesc. Dacă vrei să acoperi o problemă, nu creezi o problemă şi mai mare", a spus Martin Phu.
Managerul hostelului, Pattara Jamtrakul, i-a cerut cu insistenţă tinerei să depună plângere pentru viol la poliţie. Tânăra voia însă să părăsească Koh Tao cu viitorul feribot, pentru care membrii grupului aveau deja bilete.
"Eram într-o stare în care nu puteam vorbi cu nimeni, eram îngrozită. Voiam doar să plec de pe insulă", a declarat tânăra pentru The Times din Londra în singurul ei interviu.
În ziua următoare, pe insula vecină Koh Phangan, ea şi Martin Phu au mers la poliţie pentru a depune plângere pentru viol şi pentru furt, potrivit relatării lor. Ofiţerul a acceptat sesizarea pentru furt, dar a respins-o pe cea pentru viol sau posibila probă de ADN pe care ei o aveau, şi le-a spus că trebuie să facă plângere pentru viol pe insula Koh Tao.
"Nu i s-a oferit niciun fel de asistenţă medicală şi nu a fost examinată", a spus mama ei.
O versiune contestată
Generalul Surachate, ofiţerul de poliţie care a condus investigaţia, a contestat însă versiunea lor privind desfăşurarea evenimentelor. "Ea nu a declarat nimic despre faptul că a fost violată. L-am sunat eu însumi pe ofiţerul de serviciu şi am discutat cu el", a spus el.
Circa o săptămână mai târziu, tânăra s-a întors în Marea Britanie, iar Martin Phu a revenit pe insula Koh Tao, unde a încercat să sesizeze violul la poliţie cu ajutorul dnei Pattara, managerul hostelului.
Ofiţerul de serviciu a refuzat să primească sesizarea sau bluza cu potenţiale probe de ADN pentru că numai victima poate reclama infracţiunea la poliţie.
În Marea Britanie, tânăra i-a spus mamei ei că a fost violată. Ea a fost supusă unui control medical şi a beneficiat de consiliere din partea unui centru pentru victimele violurilor, ceea ce a făcut-o să discute cu poliţia britanică despre viol. În cele din urmă ea şi mama ei au făcut publice faptele în media britanice, care au relatat in extenso despre decesele de pe insula Koh Tao.
Răspunzând materialelor jurnalistice pe această temă, poliţia din Thailanda a precizat că violul nu ar fi putut avea loc pentru că nivelul fluxului era neobişnuit de mare în acea seară şi zona turistică era aglomerată.
200 de persoane audiate, nicio probă
Poliţia a trimis un anchetator în Marea Britanie pentru a o audia pe tânără şi a recupera bluza cu posibile mostre de ADN. Generalul Surachate a declarat că analiştii au recuperat ADN masculin de pe bluză dar nu au descoperit spermă. Poliţia susţine că a comparat ADN-ul prelevat cu mostrele de la 20 de bărbaţi din Koh Tao care sunt de obicei suspectaţi de comiterea de infracţiuni dar nu au găsit nicio corespondenţă.
Surachate a spus că poliţia a audiat circa 200 de persoane şi nu a descoperit nicio dovadă care să susţină plângerea tinerei britanice.
"Nu există nicio dovadă care să arate cu claritate că s-a produs cu adevărat un viol", a mai spus generalul, care a fost promovat recent comisar pentru imigraţie.
Cetăţenii din Myanmar, U Zaw Lin, stânga, şi U Win Zaw Htun, dreapta, părăsind tribunalul provincial din Koh Samui după ce au fost condamnaţi la moarte în 2015 - AFP/Getty Images (NY Times) |
El a apărat arestarea a 12 utilizatori de Facebook, afirmând că postarea pe care au redistribuit-o identifica în mod eronat un suspect, ducând la concedierea bărbatului. Ei riscă până la 5 ani de închisoare.
Human Rights Watch a acuzat poliţia că se foloseşte de legea privind infracţionalitatea pe internet pentru a opri oamenii să pună sub semnul întrebării "investigaţia de slabă calitate" a cazului de viol.
O persoană care este încă căutată de poliţie este Suzanne Buchanan, editor al The Samui Times, o publicaţie pe internet care a relatat despre decesele de pe insula Koh Tao şi despre viol. E a precizat că mandatul de arestare nu o va afecta, întrucât trăieşte în Marea Britanie.
"Mă acuză că vând ştiri false, dar nu este aşa. Şi mă acuză că am comis o infracţiune în Thailanda, deşi n-am mai fost în ţară de doi ani şi jumătate", a spus ea.
Comentarii
Trimiteți un comentariu