Imelda Marcos, condamnată la peste 40 de ani de închisoare pentru corupţie


Un tribunal din Filipine a condamnat-o vineri pe Imelda Marcos, fosta soţie a dictatorului Ferdinand Marcos, la o pedeapsă minimă de 42 de ani de închisoare pentru înfiinţarea unor fundaţii private prin care să-şi ascundă averea inexplicabilă, relatează New York Times într-un articol de pe 9 noiembrie.


Este totuşi  puţin probabil ca Imelda Marcos, o văduvă în vârstă de 89 de ani, să petreacă vreo zi în închisoare. Tribunalul, care judecă cazurile de mită şi corupţie publică, a precizat că împotriva verdictului se poate face apel, iar experţii în drept susţin că Imelda Marcos poate contesta condamnarea datorită vârstei ei înaintate. Totuşi, sentinţa intervine într-un moment în care Imelda Marcos şi familia ei cunoaşte un reviriment politic în Filipine, obţinând unele favoruri în timpul preşedinţiei lui Rodrigo Duterte.

O victorie simbolică

Tribunalul a găsit-o vinovată pe fosta primă doamnă filipineză de şapte capete de acuzare pentru corupţie, fiecare dintre acestea pasibil de o pedeapsă cu închisoarea de minimum şase ani. Verdictul o descalifică automat pe Imelda Marcos, care este membră a Congresului, de la deţinerea vreunei funcţii publice. Imelda Marcos nu a venit la tribunal pentru pronunţarea sentinţei şi pe numele ei a fost emis un mandat de arestare. Într-un comunicat dat publicităţii vineri, Imelda Marcos a precizat că avocaţii ei studiază verdictul şi că intenţionează să depună o moţiune prin care să solicite tribunalului să reconsidere sentinţa.
Deşi a primit o condamnare dură, există puţine şanse ca Imelda Marcos să ajungă în spatele gratiilor - EPA (New York Times)

Condamnarea foarte mare a fost apreciată de unii dintre principalii oponenţi ai lui Duterte, care în trecut a elogiat dictatura brutală a răposatului soţ al Imeldei, Ferdinand Marcos.
Loretta Ann Rosales, fost comisar al ţării pentru drepturile omului, care a fost torturată în anii '70 pentru munca ei de activist oponent al lui Ferdinand Marcos, a calificat sentinţa drept o victorie simbolică pentru miile de oameni care au murit rezistând dictaturii. "Pur şi simplu sunt încântată", a spus Loretta Ann Rosales. Ea a adăugat că există încă judecători pentru cazurile de corupţie "care ne-au ajutat să ţinem luminile aprinse în aceste nopţi întunecate şi au urmărit adevărul".
Ea a mai spus că verdictul dovedeşte că familia Marcos şi acoliţii lor se fac vinovaţi de devalizarea visteriei statului pentru a se bucura de un stil de viaţă luxos, în timp ce milioane de filipinezi trăiesc în sărăcie.

Un proces îndelungat

Acuzaţiile împotriva Imeldei Marcos au necesitat peste un sfert de secol pentru a fi instrumentate, în principal pentru că mulţi oameni care au fost martori ai faptelor au murit sau au fost prea bătrâni pentru a depune mărturie.
Capetele de acuzare au fost formulate în 1991, când procurorii au acuzat-o pe Imelda Marcos că a creat fundaţii private în Elveţia şi că a deţinut părţi sociale în mai multe companii când a fost guvernatoare a Manilei între 1978 şi 1984. Procurorii susţin că aceste firme fantomă au ascuns banii pe care familia ei i-a furat de la guvern.
Procurorii au terminat de instrumentat dosarul în 2015, dar avocaţii Imeldei Marcos au reuşit să amâne audierile pur şi simplu neprezentându-se la termene.
Peste 9.000 de filipinezi l-au dat în judecată pe Ferdinand Marcos pentru tortură, încarcerare, execuţii extrajudiciare şi dispariţii în timpul dictaturii sale susţinute de SUA - AP (Al Jazeera)

Printre cei care au depus mărturie împotriva Imeldei Marcos a fost şi Frank Chaves, fostul procuror general al ţării, care a depus mărturie sub jurământ că fosta prima doamnă a folosit fundaţiile din Elveţia pentru a ascunde milioane de dolari furaţi din visteria statului.
Guvernul de la Manila a reuşit să recupereze circa 658 de milioane de dolari pe care familia Marcos îi deţinea în instituţii financiare elveţiene. Oficiali filipinezi cred însă că suma reprezintă doar o mică parte din cei 10 miliarde de dolari pe care familia dictatorului Ferdinand Marcos i-a furat de la statul filipinez.

O familie în ascensiune

Regimul de două decenii al lui Ferdinand Marcos a luat sfârşit după revoluţia din 1986. Soţii Marcos au fost trimişi în exil în Hawaii, unde fostul dictator a murit trei ani mai târziu.
Familiei i s-a permis apoi să se întoarcă acasă, unde s-a stabilit în oraşul ei natal, Ilocos Norte, în nordul Filipine.
Norocul politic al familiei Marcos s-a schimbat după ce Rodrigo Duterte a fost ales preşedinte al ţării în urmă cu doi ani. Duterte, care s-a descris de multe ori drept un admirator al răposatului dictator, a creditat familia Marcos cu consolidarea sprijinului său politic în nordul ţării.
În 2016, el a permis ca rămăşiţele pământeşti ale lui Ferdinand Marcos să fie reîngropate în cimitirul eroilor din Manila, ceea ce a dus la proteste. De asemenea, Rodrigo Duterte l-a sprijinit pe Ferdinand Marcos Jr., singurul fiu al fostului dictator, în apelul depus în acelaşi an după ce a pierdut la limită alegerile pentru vicepreşedinţia ţării.
În această fotografie din 15 noiembrie 1985 preşedintele filipinez Ferdinand Marcos şi soţia sa Imelda se află la o tabără de instrucţie militară pentru elevi din Manila - AFP (The Nation)

Un purtător de cuvânt al lui Duterte, Salvador Panelo, a declarat vineri că preşedintele respectă decizia tribunalului. "Deşi observăm că în continuare există căi de atac juridice pentru membra Congresului Imelda Marcos, aceste ultime evoluţii evidenţiază că ţara noastră are în prezent un sistem de justiţie funcţional şi imparţial care nu favorizează pe nimeni", a spus Salvador Panelo.
Una dintre fiicele soţilor Marcos, Imee Marcos, candidează anul viitor pentru un mandat de senator în Filipine pe listele formaţiunii lui Duterte. Ea a refuzat recent solicitări ale unor grupuri care militează pentru respectarea drepturilor omului de a-şi cere scuze pentru atrocităţile familiei sale, cerând populaţiei să treacă peste acest moment din istoria şi "să meargă mai departe".

Comentarii