Un avion militar american a lovit în plin cea mai înaltă clădire din lume de la acea vreme, Empire State Building, pe 28 iulie 1945, provocând moartea a 14 persoane şi o gaură de şase metri în imobilul de 102 etaje. Accidentul de avion a fost cauzat de ceaţa densă şi bilanţul victimelor a fost atât de redus pentru că impactul s-a produs sâmbătă, când numărul oamenilor aflaţi în clădire era mai mic.
Bombardierul B-25 Mitchell, cu doi piloţi şi un pasager la bord, zbura de la New Bedford, Massachusetts, la aeroportul LaGuardia Airport din New York. Când avionul a ajuns sâmbătă dimineaţă în zona metropolitană, ceaţa era foarte densă. Din acest motiv, controlorii de trafic aerian au dat instrucţiuni piloţilor avionului să se îndrepte spre aeroportul din Newark, scrie history.com.
Un bombardier B-25 Mitchell, similar cu cel care a lovit Empire State Building - Wikimedia Commons |
"O zi englezească, dacă am văzut vreodată una", i-a spus lt. col. William Franklin Smith Jr. soţiei sale înainte de a se urca în acest avion care urma să efectueze un zbor de rutină, scrie site-ul allthatsinteresting.com.
Momente de coşmar
Noul plan de zbor a dus avionul deasupra Manhattanului. Echipajul a fost avertizat în mod expres că Empire State Building, cel mai înalt imobil din oraş şi din lume la acea vreme, nu este vizibil din cauza ceţii.
Bombardierul zbura cu o viteză redusă şi destul de jos, căutând o vizibilitate mai bună, când s-a pomenit în faţa Chrysler Building, în centrul oraşului. Pilotul a virat pentru a evita clădirea, dar nu a mai putut evita impactul cu partea nordică a Empire State Building, aproape de etajul al 79-lea. Avionul a lovit latura nordică a clădirii la ora 09.40 dimineaţă.
Imagine cu Empire State Building după ce a fost lovită de bombardierul B-25 Mitchell, pe 28 iulie 1945 - Wikimedia Commons |
Combustibilul avionului a explodat la impact, umplând interiorul clădirii cu flăcări până la etajul al 75-lea şi trimiţând flăcări în exteriorul clădirii. Un motor al avionului a trecut pur şi simplu prin clădire şi a aterizat pe apartamentul Penthouse al sculptorului Henry Hering de peste drum, distrugând opere de artă în valoare de 75.000 de dolari, potrivit allthatsinteresting.com. Alte fragmente din avion au ajuns în clădirile sau pe acoperişurile imobilelor din apropiere şi pe stradă.
În timp ce o oamenii şocaţi se adunaseră pe stradă, poliţişti, pompieri şi salvatori s-au grăbit să ajungă în clădire pentru a le veni în ajutor celor blocaţi sau răniţi. Unul dintre răniţi a fost liftiera Betty Lou Oliver, care lucra la etajul 80 când avionul a lovit Empire State Building. După ce salvatorii au urcat-o pe femeie în lift pentru evacuare, cablurile s-au rupt şi ascensorul a căzut în gol de la etajul al 75-lea.
În mod miraculos, Betty Lou a supravieţuit cu bazinul fracturat şi cu leziuni puternice la spate şi la gât. S-a spus apoi că prăbuşirea în gol de 300 de metri a liftului în care se afla a fost atenuată de cablurile rupte, care s-au adunat ca o spirală în capătul de jos al puţului. De asemenea, se crede că puţul îngust al liftului a acţionat ca un compresor de aer şi a încetinit căderea. Indiferent care ar fi explicaţia, Betty Lou Oliver se află în continuare în Cartea Recordurilor pentru supravieţuirea celei mai lungi căderi în gol cu un ascensor.
Unsprezece oameni din clădire au murit în urma impactului
Întrucât era sâmbătă, în clădirea Empire State Building se aflau mai puţini oameni decât de obicei. Numai 11 oameni au aflaţi în clădire şi-au pierdut viaţa, unii suferind arsuri în urma arderii combustibilului avionului, iar alţii fiind pur şi simplu aruncaţi în exterior. Toate cele 11 victime lucrau la departamentul responsabil cu ajutorul umanitar pentru război al Conferinţei naţionale pentru bunăstarea catolicilor, în birourile căruia a lovit avionul. Cei trei militari aflaţi la bordul avionului au murit şi ei în urma accidentului.
Muncitorii curăţă locul impactului cu avionul militar de la etajul al 78-lea - Wikimedia Commons |
O gaură de circa 5,5 metri pe 6 metri a rămas pe o parte a Empire State Building. Deşi integritatea structurală nu a fost afectată, impactul cu avionul militar a provocat pagube de aproape 1 milion de dolari, ceea ce ar însemna astăzi în jur de 10,5 milioane de dolari, scrie allthatsinteresting.com.
Totuşi, pentru că era vorba despre New York şi în pofida unei găuri uriaşe într-o latură a clădirii, americanii care lucrau în Empire State Building s-au întors la serviciu în lunea următoare.
Cel mai îndelungat record mondial deţinut de Empire State Building a fost acela pentru cel mai înalt zgârâie-nori de pe planetă (42 de ani), până când înălţimea sa a fost depăşită de Turnul de Nord al World Trade Center în octombrie 1970. Când turnurile World Trade Center au fost doborâte în atacurile de la 11 septembrie 2001, Empire State Building a redevenit cea mai înaltă clădire din New York şi a doua din America, după Turnul Willis din Chicago. Empire State Building a rămas cea mai înaltă clădire din New York până când pe locul "turnurilor gemene" s-a încheiat construcţia noului One World Trade Center, în aprilie 2012.
Comentarii
Trimiteți un comentariu