Brazilia îşi dă autogol şi alege un preşedinte de extremă dreaptă


Tânăra democraţie braziliană a alunecat în necunoscut după alegerea lui Jair Bolsonaro, primul său preşedinte de extremă dreaptă de la sfârşitul dictaturii, deşi noul lider a încercat să-şi liniştească compatrioţii de la bun început, lansând un apel la unitate. Pe de altă parte, analiştii se tem că alegerea lui Bolsonaro va duce la "slăbirea democraţiei" în regiune, deşi există şi voci care cred că "orice contagiune va rămâne limitată". În acelaşi timp, majoritatea analiştilor sunt de acord că Bolsonaro, ca şi alţi noi lideri de dreapta latinoamericani, vor adopta în regiuni politici comerciale aflate în graţiile Washingtonului.


"Vreau să le spun celor care nu au votat pentru mine că suntem în aceeaşi barcă (...) Ceea ce trebuie să facem este să ne unim cu toţii, trebuie să evităm diviziunile", a declarat luni fostul militar de carieră la televiziunea Globo, renunţând astfel la tonul care incita la diviziune din campania electorală.
Jair Bolsonaro, care îşi va începe mandatul la 1 ianuarie, a dat asigurări pe canalul Record, referitor la Venezuela, că Brazilia "va căuta mereu calea paşnică pentru a rezolva această problemă", care este "dictatura" lui Nicolas Maduro.
Un articol din cotidianul Folha de Sao Paulo de luni relata că Columbia ar fi gata să susţină Brazilia dacă va contribui la "răsturnarea lui Nicolas Maduro prin intermediul unei intervenţii militare". Ziarul a citat un înalt funcţionar de la Bogota sub acoperirea anonimatului, dar guvernul columbian a dezminţit cu fermitate aceste informaţii luni seară.
Întrebat despre acest lucru, Jair Bolsonaro a spus că nu a abordat acest subiect în "discuţia protocolară" cu preşedintele columbian Ivan Duque, relatează France Presse într-un articol de pe 30 octombrie preluat de boursedirect.fr.

O ruptură faţă de trecut

Primele sale discursuri, dintre care trei în seara alegerii sale - rostite pe un ton marţial şi în care nu i-a adresat un cuvânt adversarului său învins - anunţă totuşi o schimbare radicală.
Bolsonaro, care l-a învins pe candidatul de stânga Fernando Haddad, vrea o ruptură faţă de tot ce a însemnat "bestia sa neagră", Partidul muncitorilor (PT), care a câştigat ultimele patru alegeri prezidenţiale şi pe care zeci de milioane de brazilieni îl consideră vinovat pentru toate relele ţării.
Haddad, care a încălcat uzanţele şi nu şi-a sunat adversarul în seara victoriei lui, i-a urat în cele din urmă "noroc" într-o postare pe Twitter.
Numeroşi susţinători ai lui Jair Bolsonaro au ieşit pe străzi duminică seară pentru a-i sărbători victoria - AFP (boursedirect.fr)

Bolsonaro îi va succeda, timp de patru ani, conservatorului Michel Temer, care îi va lăsa frâiele unei ţări minate de violenţă, şomaj şi corupţie.
Preşedintele ales urmează să se deplaseze la Brasilia săptămâna viitoare pentru a se întâlni cu Temer, dacă medicii îi vor permite. După atentatul care aproape l-a costat viaţa de pe 6 septembrie, Jair Bolsonaro, care a suferit o perforaţie a intestinului, îşi limitează ieşirile de la domiciliu şi evită să intre în mulţime.

"Schimbarea modelului economic"

Noul guvern "va schimba modelul economic al ţării", a declarat încă de duminică seară Paulo Guedes, viitorul "super ministru" ultra-liberal, criticând "modelul socio-democrat" şi vorbind despre privatizări şi reforma pensiilor care se anunţă spinoase şi extrem de nepopulare.
Bolsonaro, care şi-a declarat incompetenţa în domeniu, "va trebui să repună economia în mişcare cât mai rapid posibil, pentru că nu va avea decât o marjă de şase luni, un an", susţine Leandro Gabiati, director al cabinetului de consultanţă Dominium, din Brasilia.
Bursa de la Sao Paulo a pierdut 2,24% luni la închidere, după ce a deschis în creştere cu peste 3%. Realul a urcat iniţial la cursul de 3,60 la un dolar, cel mai mare faţă de moneda americană din aprilie, după care a scăzut din nou la finalul şedinţei de tranzacţionare.
Pieţele sunt în aşteptarea unor măsuri concrete şi rapide pentru redresarea celei de a 8-a economii mondiale, scrie AFP.
Victoria lui Jair Bolsonaro, în ziarele braziliene de a doua zi - AFP (boursedirect.fr)

Preşedintele ales, care nu şi-a pus semnătura decât pe două legi adoptate de legislativ în 27 de ani ca parlamentar, a ajuns în fruntea unei ţări de 208 milioane de locuitori fără nicio experienţă la putere, la fel ca şi viitorii săi miniştri.
Odată instalat în palatul Planalto din Brasilia, fostul căpitan va trebui să înceapă să adune laolaltă bucăţile unei ţări profund fracturate. Cei mai optimişti cred că acest admirator al dictaturii militare 1964-1985 va renunţa la retorica sa acidă odată ajuns la putere. Alţii însă îl văd guvernând într-un mod care va pune accentul pe ideologie şi realizând un viraj vertiginos pentru Brazilia.

Speranţe şi temeri

Bolsonaro va fi sub supravegherea comunităţii internaţionale. El a primit deja luni din partea Uniunii Europene, care i-a cerut "să consolideze democraţia", semnalul că se va afla sub radar. La Paris, preşedintele Emmanuel Macron i-a reamintit necesitatea "respectării principiilor democratice".
La Roma, Matteo Salvini, şeful extremei drepte italiene şi un stâlp al guvernului, şi-a exprimat satisfacţia "că în Brazilia şi cetăţenii au alungat stânga!". Steve Bannon, fost consilier al Casei Albe, s-a bucurat, la rândul său, pentru venirea la putere a unui "lider populist naţionalist".
Preşedintele american Donald Trump l-a sunat pe Bolsonaro, care este un admirator declarat al său, încă de duminică seară pentru a-l felicita, ceea ce luni a făcut şi preşedintele rus Vladimir Putin, prin intermediul unui comunicat de presă. Luni, Trump a postat pe Twitter că îşi doreşte "o apropiere în domeniile comercial şi militar" cu Brasilia.
În primele sale discursuri de după anunţarea victoriei, Bolsonaro şi-a moderat discursul şi a lansat un apel la unitate - AFP (boursedirect.fr)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a invitat pe Jair Bolsonaro în Israel. Bolsonaro vrea, ca şi Trump în luna mai, să realizeze mutarea ambasadei Braziliei de la Tel Aviv la Ierusalim.
Va avea însă Bolsonaro mijloacele pentru a-şi pune în aplicare politica? "Va avea Congresul cel mai fragmentat din istorie", afirmă Gaspard Estrada, specialist în America latină la Sciences Po.
Preşedintele "va fi tentat să ia măsuri foarte dure, fără a le trece prin parlament", unde va avea mari dificultăţi în a forma o majoritate, mai spune Estrada. care se teme de "derapaje de la începutul mandatului său".

Vecinii se pregătesc pentru "efectul Bolsonaro"

Vecinii latinoamericani ai Braziliei se pregătesc pentru venirea la putere a lui Jair Bolsonaro, primul preşedinte de extremă dreaptă de după dictatură care a promis un viraj radical al principalei puteri regionale, relatează L'Express pe 30 octombrie, preluând un articol al France Presse.
Bolsonaro a triumfat duminică seară cu peste 55% din voturi, în faţa candidatului de stânga Fernando Haddad (45%), după o campanie foarte polarizată.
Victoria acestui nostalgic al dictaturii braziliene (1964-1985) se înscrie într-o serie de succese electorale recente în regiune, unde scenariul este de multe ori acelaşi: un candidat de dreapta se impune în faţa candidatului de stânga, reprezentant al puterii la final de mandat şi în general ostil SUA, subliniază antropologul argentinian Pablo Seman. Acesta a fost cazul lui Mauricio Macri în Argentina, Sebastian Pinera în Chile şi Mario Abdo Benitez în Paraguay.
"SUA sunt pe cale să reintre în posesia a ceea ce a fost pierdut în America latină (în timpul anilor 2000), într-un context de luptă globală cu China pentru resurse naturale, pieţe şi susţinere politică", a adăugat Seman despre Jair Bolsonaro, admirator declarat al lui Donald Trump.
După ce miliardarul republican a ajuns la Casa Albă, "oamenii autoritari au avut favorurile" politicii externe americane, estimează analistul american Michael Shifter.
Un susţinător al lui Bolsonaro ridică deasupra capului un "sicriu" care simbolizează decesul politic al Partidului muncitorilor - AFP (Le Devoir)

Însă într-o regiune marcată de dictaturi militare în secolul al XX-lea, triumful lui Jair Bolsonaro provoacă temeri privind revenirea unui guvern autoritar în fruntea gigantului sud-american.
Virajul se anunţă radical, susţine Mark Weisbrot, din cadrul Centrului pentru cercetare economică şi politică de la Washington.
"Este vorba despre cineva care a declarat că dictatura braziliană nu a ucis destui oameni, că ar fi trebuit să ucidă alte 30.000 de persoane, că poliţia ar fi trebuit să aibă dreptul de a împuşca suspecţii, că simpatizanţii de stânga ar fi avut de ales între exil şi închisoare", afirmă Weisbrot.
"Va face el toate acestea? Eu cred că va pune în aplicare cât de multe ameninţări va fi posibil", estimează expertul.
În opinia sa, viitorul preşedinte brazilian va susţine "mişcările de dreapta şi fasciste câte puţin peste tot şi va deveni astfel un susţinător al politicii externe americane a administraţiei Trump, care încearcă să doboare guvernele de stânga rămase".

"Orice contagiune va rămâne limitată"

Totuşi, "virajul spre un regim autoritar ar putea să nu fie atât de extrem", crede Michael Shifter, preşedinte al grupului de reflecţie "The Dialogue", cu sediul în SUA, specialist în America latină. În opinia lui, partidele tradiţionale vor face oficiul de "gardieni" în Parlament, fragmentat în circa 30 de partide şi unde viitorul preşedinte va trebui să formeze o majoritate pentru a guverna.
Ar putea exista un "uşor efect Bolsonaro" în ţările vecine, în special cele în care au existat dictaturi, "dar fiecare ţară are propria sa dinamică care îi defineşte destinul politic." "Orice contagiune (în restul regiunii) va rămâne limitată", adaugă Michael Shifter.
Din punctul de vedere al lui Ivan Briscoe, director pentru America latină al ONG-ului International Crisis Group, victoria fostului căpitan de armată va contribui la "slăbirea democraţiei" în regiune, referindu-se la crizele care zguduie Venezuela şi Nicaragua.
Donald Trump l-a sunat pe Jair Bolsonaro pentru a-l felicita încă din seara victoriei - Investigaction.net

În Brazilia, "când ai un lider populist autoritar, militarist în acest context, nu este doar un lucru de râs în toată lumea - cum este adesea cazul cu Trump - ci reprezintă în realitate o ameninţare serioasă pentru drepturile civile, drepturile omului şi libertăţile individuale", afirmă Briscoe.
În ceea ce priveşte economia, Bolsonaro a promis măsuri ultra-liberale şi a acuzat recent China, principalul partener comercial al ţării, că este pe cale "să cumpere Brazilia".
Pe lângă relaţia cu Beijingul, care va fi determinantă, privirile se întorc şi spre Mercosur, spaţiul de liber-schimb latinoamerican, care nu figurează deloc în programul său. El a declarat că preferă să pună accentul pe "relaţii şi acorduri bilaterale".
"Dacă Bolsonaro va da curs ideii sale de a-i autoriza pe membrii Mercosur să semneze acorduri comerciale bilaterale şi nu ca bloc, asta ar fi o lovitură dură" pentru acest organism, subliniază Shifter.
Potrivit lui Mark Weisbrot, Jair Bolsonaro "îl va urma pe (preşedintele argentinian Mauricio) Macri şi alte guverne de dreapta adoptând politicile comerciale care sunt în graţiile administraţiei Trump".

Comentarii