La un an de la moartea jurnalistei malteze Daphne Galizia, identitatea celui care a comandat asasinatul rămâne un mister
La un an după asasinarea jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia, ucisă în explozia unei bombe plasate în maşina sa, identitatea celui care care a comandat crima rămâne un mister, iar cei care vor să-i continue munca se confruntă cu dificultăţi, scrie France Presse într-un articol preluat duminică de lexpress.fr.
Câmpul bătut de vânt unde a fost asasinată Daphne Caruana Galizia, mamă a trei copii, pe 16 octombrie 2017, este acum un memorial. Mulţi maltezi merg cu regularitate în această parte a insulei pentru a depune flori sub un banner care cere dreptate, care flutură alături de un drapel maltez.
"Dacă cel care este responsabil e identificat, poate că în sfârşit ne vom găsi odihna şi vom vedea că s-a făcut dreptate", afirmă Tania Attard, unul dintre maltezii care vor să păstreze vie memoria Daphnei Galizia. "Sunt sigură că nu şi-au dat seama niciodată că lucrurile vor merge atât de departe, că vor deveni atât de importante şi internaţionale", adaugă ea.
"Instituţiile sunt proprietatea guvernului"
La un an de la moartea jurnalistei, un consorţiu de jurnalişti a lansat "Proiectul Daphne", coordonat de organizaţia "Forbidden stories" cu sediul la Paris, şi care are menirea de a continua anchetele lansate de jurnalişti asasinaţi sau în detenţie.
"Au crezut că dacă o elimină totul va merge mai bine, dar nu cred că acesta este rezultatul pe care l-au obţinut, aş spune chiar că asta s-a întors împotriva lor", a mai spus Tania Attard.
Blogul lansat de Daphne Caruana Galizia se dorea a fi o armă împotriva corupţiei, care să dezvăluie scandalurile din mica insulă mediteraneeană unde trăiesc mai puţin de 500.000 de persoane, de la spălare de bani, la conturi offshore şi nepotism.
Carcasa carbonizată a maşinii lui Daphne Caruana Galizia, jurnalista malteză asasinată pe 16 octombrie 2017 - Reuters (canalblog.com) |
Foarte dură faţă de lumea politică, jurnalista nu ezita chiar să insulte şi îşi făcuse numeroşi duşmani, scrie France Presse. Iar dacă jurnaliştii din străinătate pot continua munca lui Daphne, cei din Malta, care cer să se facă dreptate, sunt mai degrabă prost văzuţi.
Manuel Delia afirmă că a primit ameninţări şi a fost insultat în plină stradă din cauza muncii sale, inclusiv pentru faptul că a vorbit cu jurnalişti străini, la fel ca şi Daphne Caruana atunci când era în viaţă. "Pe măsură ce trece timpul înţelegi tot mai mult că democraţia nu funcţionează cu adevărat aici, că statul de drept nu există cu adevărat", explică Manuel Delia.
"Instituţiile funcţionează prin cooptare şi sunt proprietatea guvernului, iar guvernul este în mâinile unor oameni care nu au drept motivaţii decât profitul şi puterea", adaugă el.
Un priveghi în a 16-a zi a fiecărei luni
Susţinătorii lui Daphne Caruana Galizia organizează un priveghi în a 16-a zi a fiecărei luni pentru a cere dreptate. Însă autorităţile curăţă cu regularitate străzile din centrul La Valetta, unde din când în când apare câte un memorial improvizat pentru jurnalista asasinată.
În pofida solicitărilor repetate ale AFP către biroul premierului laburist Joseph Muscat şi către guvernul său de a prezenta un punct de vedere oficial înainte de împlinirea unui an de la asasinarea lui Daphne Caruana, autorităţile malteze au rămas tăcute.
O responsabilă din cadrul biroului lui Joseph Muscat chiar a blocat o perioadă accesul la contul său de Twitter pentru un jurnalist al France Presse care solicita un comentariu, iar apoi i-a cerut să trimită întrebările prin e-mail, dar nu a mai răspuns la ele.
Trei bărbaţi acuzaţi că au comis atentatul au fost arestaţi şi aşteaptă să fie judecaţi, însă identitatea celui care a dat ordinul ca jurnalista să fie asasinată rămâne necunoscută.
Mii de persoane au participat la un priveghi la Sliema, a doua zi după asasinarea jurnalistei - Reuters (canalblog.com) |
"Ştiţi ultimele cuvinte (ale lui Daphne Galizia de pe blogul ei): 'Situaţia este disperată şi, cred eu astăzi, situaţia devine şi mai disperată' ", reaminteşte fostul lider al Partidului naţionalist, de opoziţie, Simon Busuttil.
Asta se întâmplă "pentru că cei care au dat ordinul să fie ucisă sunt în continuare liberi şi pentru că cazurile de corupţie pe care ea le-a dezvăluit nu şi-au găsit încă o soluţie judiciară, iar aceste afaceri de corupţie implică oameni care guvernează încă ţara", adaugă el într-un interviu acordat AFP.
Sora lui Daphne, Corinne, se îndoieşte de eficienţa anchetelor lansate la nivel local şi solicită o anchetă independentă.
"O persoană a fost ucisă, nimeni nu a fost pedepsit şi nimic nu s-a schimbat. Era periculos pentru Daphne, imaginaţi-vă puţin cum trebuie să fie acum", susţine ea.
Noi dovezi că un ministru ar fi avut contacte cu unul dintre asasini
Ziarul "Le Monde", care face parte din consorţiul coordonat de organizaţia "Forbidden stories" ce continuă anchetele ziaristei de 53 de ani asasinate în Malta, a publicat pe 9 octombrie un articol potrivit căruia investigaţiile au dus la descoperirea unor legături între unul dintre bărbaţii suspectaţi că au plasat bomba care a ucis-o şi ministrul maltez al economiei.
Aceste noi elemente ar fi fost aduse la cunoştinţa procurorului care efectuează ancheta, potrivit informaţiilor partenerilor "Proiectului Daphne". Ele atestă legături între Alfred Degiorgio, unul dintre cei trei indivizi suspectaţi de comiterea asasinatului, şi ministrul de economie Christian sau Chris Cardona, unul dintre miniştrii cheie ai guvernului laburist. El depusese plângere pentru defăimare împotriva jurnalistei, după ce aceasta a scris pe blogul ei că ministrul a mers la un bordel în Germania, în marja unei călătorii oficiale.
Ministrul a dezminţit mereu că ar fi avut o întâlnire cu vreunul din cei trei asasini prezumaţi, dar spune că nu-şi aminteşte dacă a discutat sau nu cu unul dintre ei, în pofida alegaţiilor vehiculate în Malta.
În urmă cu cinci zile, ziarul italian La Repubblica a scris că ministrul Chris Cardona s-a întâlnit cu unul dintre asasinii prezumaţi la o petrecere a burlacilor, cu patru luni înainte de uciderea lui Daphne Galizia.
La Repubblica a mai relatat şi că un presupus traficant de combustibil a dat două telefoane, unul după altul, cu un an înainte de asasinarea jurnalistei, după ce a vorbit la telefon cu Caruana Galizia despre un articol în care era menţionat. După ce a încheiat convorbirea cu Galizia, el l-a sunat mai întâi pe Cardona şi apoi pe Degiorgio.
Potrivit site-ului lovinmalta.com, Cardona nu a negat când a fost contactat pentru a comenta noile informaţii nici această convorbire telefonică, nici întâlnirea de la petrecerea burlacilor.
"Din nou, un număr de media au publicat alegaţii despre mine care sunt speculative şi deformează faptele, pentru a susţine un anumit scenariu pe care încearcă să-l impună cu insistenţă (...) Aceste defăimări sunt foarte dăunătoare şi false. Articolele publicate astăzi omit faptul că eu, de bună voie, am mers la poliţia din Malta şi i-am dat o declaraţie procurorului şef. M-am pus la dispoziţia autorităţilor pentru a clarifica chestiunile din alegaţiile apărute. În acest punct, trebuie să insist că dacă media au informaţii relevante care ar putea ajuta investigaţia să le transmită imediat autorităţilor în loc să le păstreze pentru 'dezvăluiri' puse în scenă", a declarat ministrul.
Cardona a mai spus că investigaţia asupra asasinării lui Daphne Caruana Galizia este una dintre cele mai mari din istoria justiţiei malteze. "Nu ar trebui subminată de speculaţii şi insinuări nesfârşite ale unor jurnalişti internaţionali care cad în capcana politicienilor maltezi cu interese partizane. De aceea fac apel la toţi jurnaliştii să coopereze deschis cu poliţia dacă au orice informaţie care ar putea ajuta să se facă dreptate. Eu, bineînţeles, rămân tot timpul la dispoziţia autorităţilor", a dat el asigurări.
Comentarii
Trimiteți un comentariu