Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a suspendat până la noi ordine planul de demolare a unui sat beduin din Cisiordania ocupată a cărui situaţie a atras atenţia lumii întregi, au anunţat duminică serviciile sale, relatează France Presse duminică, preluată de presa de limba franceză.
"Intenţia este de a lăsa o şansă negocierilor şi ofertelor pe care le-am primit din diferite părţi, inclusiv în ultimele zile", a precizat sursa citată înr-un comunicat.
Khan al-Ahmar este un sat unde trăiesc în jur de 200 de beduini la est de Ierusalim, între două colonii israeliene. El a devenit emblematic pentru soarta comunităţilor confruntate cu ocupaţia şi colonizarea.
Avertisment al Curţii Penale Internaţionale
Autorităţile israeliene îi acuză pe locuitorii aşezării că s-a instalat aici cu totul ilegal şi le-au dat termen până la 1 octombrie pentru a pleca, după care toate construcţiile urmau să fie demolate.
Soarta acestui sat a provocat preocuparea anumitor ţări, dintre care opt din Uniunea Europeană, care au cerut în septembrie autorităţilor israeliene "să-şi revizuiască decizia".
Miercuri, procurorul Curţii Penale Internaţionale, Fatou Bensouda, a avertizat Israelul că "o evacuare forţată" ar risca să constituie o crimă de război.
"Am urmărit cu preocupare planificata evacuare a comunităţii de beduini din Khan al-Ahmar, în Cisiordania. Evacuarea cu forţa pare acum iminentă, cu perspective pentru o escaladare mai mare şi noi violenţe. Merită reamintit că distrugerea extinsă a proprietăţii în lipsa unei necesităţi militare şi transferurile de populaţie într-un teritoriu ocupat constituie crime de război în conformitate cu Statutul de la Roma", a spus ea, potrivit Jerusalem Post.
La Khan al-Ahmar trăiesc în jur de 200 de beduini, în condiţii foarte dificile - AFP (Ynetnews) |
Locuitorii au refuzat să plece până acum de bunăvoie, ceea ce a făcut forţele de securitate să se pregătească să distrugă aşezarea.
Ordinul de evacuare a satului a urmat după ani de luptă juridică, până în faţa Curţii supreme, după eşecul negocierilor privind o eventuală strămutare.
Israelul ocupă de jumătate de secol Cisiordania. Mai multe comunităţi de beduini s-au instalat la est de Ierusalim, într-un sector în care, potrivit ONG-urilor care militează pentru apărarea drepturilor omului, Israelul ar intenţiona să extindă colonizarea.
Cum a primit decizia dreapta israeliană
Cotidianul israelian Haaretz este primul care a difuzat informaţia privind amânarea pe termen nelimitat a demolării satului, pe 20 octombrie. Potrivit cotidianului, autorităţile israeliene intenţionau să treacă la demolarea satului după reuniunea Consiliului de Securitate al ONU de joi, iar forţele de securitate erau gata să treacă la evacuarea în forţă a satului şi aşteptau instrucţiuni în acest sens. Armata chiar a amenajat drumul pentru ca locuinţele improvizate şi corturile să poată fi mai uşor demolate.
Jerusalem Post, care citează biroul ministrul apărării israelian, scrie că Avigdor Liberman s-a opus amânării şi că decizia a fost luată în pofida "opoziţiei sale ferme".
Politicienii de dreapta şi activiştii au condamnat amânarea şi i-au cerut premierului Benjamin Netanyahu să revoce decizia.
Moti Yogev (HaBayit HaYehudi/Casa evreilor) a acuzat "indulgenţa fără precedent" a lui Netanyahu şi a spus că amânarea ar urma să fie valabilă peste două săptămâni.
"Criticile internaţionale nu reprezintă un motiv să renunţăm la suveranitatea şi legile noastre", a declarat Yogev, care conduce Subcomisia pentru Iudeea şi Samaria din cadrul Comisiei pentru apărare şi afaceri externe din Knesset. El a spus că intenţionează să discute chestiunea în subcomisie pe 1 noiembrie.
Avigdor Liberman a ţinut să precizeze că s-a opus cu fermitate deciziei lui Benjamin Netanyahu - Ynetnews |
Parlamentarul Bezalel Smotrich a afirmat, ironic, "spuneţi-mi din nou că avem un guvern de dreapta".
El a spus că intenţionează că participe la un protest de la Khan al-Ahmar luni după-amiază, organizat de ONG-ul de dreapta Regavim. "Fac apel la membrii coaliţiei să se alăture protestului în loc să voteze în Knesset. Vom face turul locului împreună şi vom încerca să dezvoltăm o coloană vertebrală", a spus el.
ONG-ul Regavim a numit amânarea "o capitulare ruşinoasă" şi l-a acuzat pe Netanyahu de laşitate.
"Dacă premierul nu-şi revine rapid în simţire, vina pentru această înfrângere dureroasă în lupta pentru Zona C şi capitularea în faţa preluării ostile a Autorităţii Palestiniene va reprezenta moştenirea ruşinoasă de durată a lui Netanyahu. Prim-ministrul nu poate da vina pe Curtea supremă; nimeni nu poate fi acuzat în afară de el", a afirmat Regavim.
Mai multe ciocniri au avut loc la Khan al-Ahmar în ultimele zile. Joi, premierul Autorităţii Palestiniene, Rami Hamdallah, a făcut o vizită de solidaritate în sat. Vineri, poliţia a folosit sprayuri cu piper pentru a-i dispersa pe manifestanţi.
Comentarii
Trimiteți un comentariu