Cazul straniu al jurnalistului disident saudit care a dispărut după o vizită la consulatul ţării sale din Istanbul
Jamal Khashoggi nu a mai fost văzut şi nu se ştie nimic despre el de marţi, când a vizitat consulatul Arabiei Saudite pentru a obţine o serie de documente necesare pentru căsătoria cu o turcoaică. După mai multe zile de speculaţii privind soarta sa, poliţia turcă crede acum că jurnalistul disident a fost ucis în consulatul ţării sale.
"Poliţia estimează, în primele concluzii trase, că jurnalistul a fost ucis la consulat de o echipă venită special la Istanbul şi care a plecat în aceeaşi zi", a declarat o sursă din poliţia turcă pentru France Presse, potrivit unui articol difuzat duminică de ouest-france.fr.
Anterior, poliţia turcă anunţase că un grup de 15 saudiţi a făcut un drum dus-întors la Istanbul marţi şi că s-a aflat la consulat în acelaşi timp cu Jamal Khashoggi, iar acesta nu a părăsit niciodată reprezentanţa diplomatică.
Poliţia, citată de agenţia de presă turcă Anadolu, adăuga că Khashoggi "nu a mai ieşit" din reprezentanţa diplomatică, unde a venit pentru a face un demers administrativ.
Khashoggi i-a lăsat telefonul logodnicei sale şi a intrat în consulat marţi, la ora locală 13.30, scrie The Atlantic pe site-ul său. "Aştept în faţa consulatului saudit de aproape 12 ore", a declarat marţi logodnica sa pentru The Wall Street Journal. În acelaşi timp, The New York Times a relatat că maşini diplomatice saudite au intrat şi au ieşit din complex în această perioadă.
Agenţia de presă oficială saudită SPA a relatat duminică că un responsabil din consulatul saudit a dezminţit, sub protecţia anonimatului, informaţiile potrivit cărora jurnalistul ar fi fost ucis.
"Responsabilul a dezminţit cu fermitate aceste acuzaţii fără fundament", potrivit SPA. Agenţia a adăugat că o echipă de anchetatori saudiţi se află în Turcia şi colaborează cu autorităţile locale.
Logodnica lui nu crede că a fost ucis
"Nu cred că a fost ucis", a scris anterior pe Twitter logodnica turcă a jurnalistului, Hatice Cengiz.
Riadul a dat asigurări că Jamal Khashoggi, un critic al puterii saudite care scria pentru Washington Post, a părăsit consulatul în aceeaşi zi, după ce a făcut demersurile administrative pentru care venise.
"Din câte am înţeles, a intrat şi a ieşit după câteva minute sau o oră. Nu sunt sigur", a declarat într-un interviu pentru agenţia Bloomberg publicat vineri prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman, supranumit "MBS".
"Suntem gata să-i permitem guvernului turc să vină să ne percheziţioneze consulatul", a spus el, adăugând că este "foarte doritor" să afle ce i s-a întâmplat. Sediul consulatului se află sub suveranitatea Arabiei Saudite, dar "îi vom lăsa să intre şi să caute şi să facă tot ce vor (...) Nu avem nimic de ascuns", a adăugat prinţul moştenitor saudit.
Logodnica lui Jamal Khashoggi, stânga, împreună cu o prietenă, aşteaptă miercuri în faţa consulatului saudit de la Istanbul - Reuters (The Atlantic) |
Jamal Khashoggi s-a autoexilat în SUA anul trecut de teama unei arestări, după ce a criticat unele decizii ale lui Mohammed bin Salman şi intervenţia militară a Riadului în Yemen.
Potrivit logodnicei sale, el s-a deplasat la consulat pentru a face demersuri administrative în vederea căsătoriei lor.
Ambasadorul saudit la Ankara a fost convocat de Ministerul turc de Externe miercuri pe tema dispariţiei lui Jamal Khashoggi.
Procurorul general de la Istanbul a anunţat sâmbătă că a fost deschisă o anchetă judiciară pentru a face lumină în acest caz.
O voce "pe care prinţul moştenitor ar trebui să o asculte"
La New York, Comitetul pentru protecţia jurnaliştilor (CPJ) şi-a exprimat îngrijorarea şi a cerut explicaţii Riadului.
"CPJ este alarmat de informaţiile din presă potrivit cărora Jamal Khashoggi este posibil să fi fost ucis în interiorul consulatului Arabiei Saudite la Istanbul", a scris într-un comunicat directorul executiv adjunct al CPJ, Robert Mahoney.
"Autorităţile saudite trebuie să prezinte imediat o relatare completă şi credibilă privind ceea ce i s-a întâmplat lui Khashoggi în misiunea lor diplomatică", a adăugat organizaţia.
Potrivit Reporters sans Frontieres (RSF), care a reacţionat pe Twitter, dacă informaţiile conform cărora Khashoggi ar fi fost ucis se confirmă, "asta ar constitui un atac oribil, total deplorabil şi absolut inacceptabil împotriva libertăţii presei".
Înainte de publicarea informaţiilor care evocau eventualitatea morţii jurnalistului, organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) şi Amnesty International au avertizat Riadul, afirmând că eventuala detenţie a jurnalistului ar constitui un caz de "dispariţie forţată".
Portretul jurnalistului Jamal Khashoggi, la o manifestaţie de pe 5 octombrie în faţa consulatului Arabiei Saudite de la Istanbul - AFP (Liberation) |
În semn de susţinere, Washington Post a decis să lase gol spaţiul care ar fi trebuit să fie ocupat de articolul lui Jamal Khashoggi în ediţia sa de vineri.
Într-un articol publicat pe site-ul Al-Jazeera în engleză, jurnalistul şi analistul afirmă că îl cunoaşte pe Jamal Khashoggi de 16 ani şi îl descrie drept "un jurnalist strălucit, cu un spirit de o independenţă neînfricată, dar şi cu suficient pragmatism pentru a şti până unde se poate apropia de liniile roşii". O voce "pe care prinţul moştenitor saudit ar trebui să o asculte", a adăugat el.
Democraţia, o reformă "ignorată"?
Arabia Saudită se află pe locul 169 din 180 în clasamentul mondial al libertăţii presei întocmit de Reporters sans frontieres (RSF).
Riadul promite o campanie de modernizare după ce prinţul Mohammed bin Salman a fost desemnat moştenitor al tronului în 2017. Însă reprimarea împotriva disidenţilor - cu arestări ale clericilor, ale unor personalităţi liberale sau militantelor feministe - s-a accentuat între timp.
Jamal Khashoggi, de 59 de ani, este unul dintre puţinii jurnalişti saudiţi de prim-plan care a criticat această represiune.
Pe 6 martie, el a semnat împreună cu Robert Lacey un editorial în cotidianul britanic The Guardian.
MBS, se scria în editorial, "pare să mişte ţara de la un extremism religios din altă epocă spre propriul său extremism: 'Trebuie să-mi acceptaţi reformele', fără nicio consultare şi cu arestări şi dispariţii ale criticilor săi. Programul său ignoră cea mai importantă dintre reforme, democraţia?".
Cazul jurnalistului saudit disident este foarte probabil să înrăutăţească relaţiile dintre Turcia şi Arabia Saudită, ambele state cu o politică externă activă, scrie The Atlantic. Există deja tensiuni din cauza sprijinului Ankarei pentru Qatar, statul arab supus unei blocade de către un grup de ţări arabe condus de Arabia Saudită pentru sprijinul său prezumat al unor grupuri teroriste şi alte infracţiuni, precum şi a poziţiei de simpatie a Turciei faţă de Frăţia Musulmană, pe care multe state arabe o consideră organizaţie teroristă. Dispariţia, eventual uciderea lui Khashoggi, cel mai probabil va exacerba această rivalitate.
Comentarii
Trimiteți un comentariu