Numai piele şi os, un bebeluş dintr-un pat de spital din Yemen este prea obosit sau prea înfometat pentru a plânge. Neputincioşi, medicii spun că nu pot face nimic pentru a-l ajuta. Naţiunile unite au anunţat recent că agenţiile de ajutor umanitar sunt pe cale "să piardă lupta împotriva foametei" în ţara cea mai săracă din Golf, devastată de război.
Aflat la departamentul de urgenţe al spitalului Nasr, din oraşul Daleh, băieţelul, care s-a născut cu o boală neurodegenerativă, respiră cu greu. Muşchii lui sunt atrofiaţi, stomacul balonat, iar articulaţiile i se văd sub piele. Pentru că corpul său nu reuşeşte să reţină apa, infirmierele îi pun un scutec.
Pacienţii trăiesc în "suferinţe teribile", a declarat directorul spitalului, Mahmoud Ali Hassan. "Avem nevoie de ajutor. Avem nevoie de un ajutor real", a subliniat el.
Într-un raport recent, Save the Children a avertizat privind "o foamete fără precedent" în Yemen, care se confruntă cu cea mai gravă criză umanitară din lume, potrivit ONU. ONG-ul a estimat că încă un milion de copii riscă să sufere de foamete în această ţară, ridicând la 5,2 milioane numărul total de copii ameninţaţi de foamete, relatează France Presse într-un articol publicat pe 28 septembrie de L'Orient Le Jour.
"Nevoie disperată de material medical"
Potrivit ONU, 3,5 milioane de persoane li s-ar putea adăuga celor 8 milioane de locuitori care suferă deja din cauza lipsei hranei.
Războiul între guvernul din Yemen, susţinut de o coaliţiei militară condusă de Arabia Saudită, şi rebelii houthi, sprijiniţi de Iran, s-a soldat cu circa 10.000 de morţi din 2015.
Odată cu conflictul, creşterea costului vieţii, deprecierea monedei şi blocada impusă Yemenului îi împiedică pe milioane de locuitori să se alimenteze corespunzător.
Situat într-o regiune pro-guvernamentală, între capitala Sanaa controlată de rebeli, şi Aden, bastion al guvernului, Daleh este un oraş uitat, cred locuitorii săi.
La spitalul Nasr, infirmierii caută cu disperare mijloace pentru a le acorda îngrijiri medicale pacienţilor, dintre care majoritatea nu au învăţat încă să citească, să-şi lege şireturile sau chiar să meargă.
Un copil care suferă de malnutriţie este spitalizat în provincia yemenită Hajjah, pe 8 septembrie 2018 - AFP (lapresse.ca) |
Unitatea, unde un panou indică faptul că finanţarea este asigurată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), este un colac de salvare pentru provincia Daleh şi alte două din vecinătate, care au în total peste 1,5 milioane de locuitori.
"Primim pacienţi din Daleh, dar şi din Ibb şi din Lahj", a spus directorul spitalului.
"Majoritatea dintre ei sunt copii care suferă de malnutriţie. Ei ajung la spital câte trei sau patru pe zi. Salonul este mereu plin", a relatat el.
Cu un scutec prea mare pentru el în jurul bazinului fragil, un bebeluş malnutrit geme în timp ce medicii îi pun un tub nazal, care permite furnizarea de oxigen pacienţilor care suferă de insuficienţă respiratorie.
"Avem nevoie disperată de material medical", în special ortopedic, a declarat Mahmoud Ali Hassan pentru France Presse. "Guvernul şi ceilalţi spun că încearcă să ni-l furnizeze, dar încă nu am primit nimic", s-a plâns el.
"Provincie orfană"
Potrivit medicului Ayman Shayef, şeful serviciului de urgenţă al spitalului, trei-patru copii mor săptămânal în departamentul său. Aceste decese, provocate în special de lipsa îngrijirilor prenatale, ar putea fi evitate, susţine el.
"Am observat o creştere rapidă a numărului de cazuri de malnutriţie. Daleh este o provincie orfană. Avem nevoie de ajutor", trage un semnal de alarmă medicul.
Katba Ahmed, care trăieşte în provincia Hajja (nord-vest), a călătorit până la spitalul Nasr pentru a ajuta o prietenă să-şi îngrijească copilul bolnav.
O femeie şi-a adus copilul la Ministerul Sănătăţii din Sanaa, pe 18 septembrie 2018 - AFP (lorientlejour.com) |
"Un sac de făină costă 18.000 de riali yemeniţi (61 de euro). Cu patru persoane în casă, cât credeţi că poate dura, cu mic dejun, prânz şi cină?", a întrebat ea.
Potrivit acestei femei, ajutorul alimentar al organizaţiilor internaţionale nu ajunge în oraş.
"Pe unde a trecut? De ce nu l-am primit? De ce trebuie să fim defavorizaţi? De ce trebuie să fim umiliţi?", a mai întrebat Katba Ahmed.
Comentarii
Trimiteți un comentariu