Ieşirea din "iad" este în mare. Poveştile migranţilor care au cumpărat un bilet la "loteria" Mediteranei


"Lucrul cel mai rău care se putea întâmpla era să vină o navă libiană şi să ne oblige să ne întoarcem în iad", povesteşte un migrant din Sudan salvat împreună cu fiul său de pe o ambarcaţiune în derivă. Juan Medina, un fotojurnalist care lucrează pentru agenţia de ştiri Reuters, a petrecut 29 de zile la bordul unei nave de salvare a migranţilor care opera în largul Libiei, pentru a documenta la prima mână căutarea celor pierduţi în mare după ce şi-au părăsit casele în speranţa unui viitor mai bun. 

Vasul de salvare este un remorcher de 36 de metri lungime scos din uz comercial şi operat în prezent de societatea caritabilă spaniolă Proactiva Open Arms. Nava patrulează într-o zonă în care sute de mii de oameni s-au angajat într-o traversare plină de pericole spre Europa în ultimii ani. Aproape 1,8 milioane de oameni au traversat Mediterana din Orientul Mijlociu şi Africa din 2014, potrivit datelor Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Josepha, din Camerun, se afla în stare de şoc când a fost adusă la bordul Open Arms - Juan Medina (Reuters)

Un moment dramatic în timpul petrecut de Juan Medina la bordul Open Arms a fost salvarea lui Josepha, singura supravieţuitoare recuperată de pe o barcă gonflabilă dezumflată, în care au mai fost descoperite cadavrele unei femei şi al unui băieţel de patru ani. Este una dintre experienţele descrise de fotojurnalist într-un fotoreportaj publicat de BBC pe site-ul său la finalul lunii trecute.
Josepha se afla în stare de şoc când a fost adusă la bordul Open Arms la 17 iulie şi tratată de medici. Ea a spus că este din Camerun şi că a petrecut noaptea dinainte de salvare agăţându-se cu disperare de marginile bărcii gonflabile pe cale să se scufunde şi rugându-se.
Ahmed, din Sudan, a fost salvat împreună cu fiul său de pe o ambarcaţiune în derivă din Mediterana - Juan Medina (Reuters)

"Din fericire, suntem în viaţă"

Ahmed, de 38 de ani, a fost salvat împreună cu fiul său de 13 ani la începutul lui august. El i-a spus lui Juan Medina că lunga călătorie în care a plecat împreună cu fiul său a început în Darfur, Sudan. În oraşul libian Sabratah, aflat la vest de Tripoli, ei şi alţi oameni au fost răpiţi şi ţinuţi ostatici timp de şapte zile. Ei au reuşit să fugă printr-o fereastră şi au ajuns în oraşul Garabulli, aflat la o distanţă de 130 km spre est. Ei au aşteptat aici cinci săptămâni pentru a-şi cumpăra locurile pe o barcă gonflabilă cu motor, care i-a costat 2.000 de dinari (1.438 de dolari) fiecare.
După 15 ore petrecute pe mare, motorul bărcii gonflabile s-a defectat şi ei au plutit în derivă timp de trei ore. După ce s-a înnoptat au văzut o lumină apropiindu-se de ei. "A fost un moment de mare teamă şi nervozitate pentru că nu vedeam bine şi lucrul cel mai rău care se putea întâmpla era să vină o navă libiană şi să ne oblige să ne întoarcem în iad", a povestit Ahmed.
Essam (stânga), de 22 de ani, şi Ahmed, de 38 de ani, la bordul navei de salvare Open Arms - Juan Medina (Reuters)

"Dar apoi am auzit două bărci cu motor apropiindu-se. 'Suntem prieteni, suntem o navă spaniolă de salvare'. Am început să strigăm de bucurie", a adăugat el.
"Unii dintre noi nu au înţeles mesajul, poate pentru că nu vorbeau engleză, şi, crezând că una dintre cele două ambarcaţiuni era a gărzii de coastă libiene, s-au aruncat în apă, preferând să rişte să se înece decât să se întoarcă în Libia", a mai relatat el. "Din fericire, suntem în viaţă. Avem o nouă oportunitate", a mai spus Ahmed.
Chuol, de 17 ani, din Sudan, ascultă muzică la bordul Open Arms - Juan Medina (Reuters)

Mohamed, de 23 de ani, tot din Sudan, citeşte o carte: o introducere ilustrată despre Europa pentru migranţi şi refugiaţi - Juan Medina (Reuters)

Yuosef, de 28 de ani, din Sudan, stă la bordul Open Arms şi se uită în largul mării - Juan Medina (Reuters)

Comentarii