Şeful juntei din Thailanda pe un panou cu "sens interzis" sau reprezentat sub formă de pisică talisman pe zidurile din Bangkok. Sunt doar câteva dintre creaţiile artiştilor thailandezi care se folosesc de "street art" pentru a vorbi despre politică. În această ţară în care poţi face închisoare dacă porţi un tricou prin care conteşti monarhia sau postezi pe Facebook un articol din media străine considerat contrar regalităţii, există o minoritate care îşi califică creaţia drept una politică.
Într-o ţară în care adunările politice rămân interzise după o lovitură de stat din urmă cu patru ani, "Headache Stencil" şi-a propus să le dea dureri de cap militarilor, avându-l drept principal subiect de inspiraţie pe şeful juntei, generalul Prayut Chan-O-Cha. El face parte dintr-o minoritate care îşi califică creaţia drept una politică, deşi în ţara sa, chiar şi înainte de lovitura de stat, artiştii preferau să se ţină departe de asta, relatează France Presse într-un articol preluat de lanouvellerepublique.fr pe 24 septembrie.
Armata şi educaţia... în balansoar
"Prima mea operă este o imagine a prim-ministrului combinată cu cea a lui Dr. Evil în 'Austin Powers' ", a declarat fostul angajat în domeniul audiovizual, care s-a apucat de graffiti după lovitura de stat pentru a-şi exprima nemulţumirea de cetăţean.
Artistul thailandez "Headache Stencil" în faţa unuia dintre graffiti-urile sale care îl reprezintă pe şeful juntei sub formă de pisică talisman - AFP (lanouvellerepublique.fr) |
Cu chipul mascat, el se pregăteşte să deseneze pe un zid de pe o stradă din apropierea locuinţei lui, într-o suburbie din Bangkok. Pentru a denunţa ecartul dintre bugetele pentru educaţie şi pentru apărare, el a decis să deseneze pe un zid ultima sa creaţie: un militar care se dă într-un balansoar cu o fetiţă, care a rămas blocată în aer, în timp ce partea sa din balansoar este aşezată pe sol.
"Avem un buget mai mare pentru arme decât pentru a forma creierele", acuză "Headache Stencil", de 36 de ani, care nu şi-a dat numele real, din raţiuni de siguranţă.
"Headache Stencil" desenează în atelierul său ultima sa creaţie: un militar şi o fetiţă într-un balansoar - AFP (lanouvellerepublique.fr) |
Unul dintre desenele sale, care îl satirizează pe ministrul apărării pentru pasiunea sa pentru ceasuri de lux, a avut în primăvară un asemenea succes pe reţelele sociale că poliţia, care a identificat strada preferată de el pentru a-şi realiza desenele, s-a deplasat în cartier şi a încercat să-i descopere studioul, povesteşte "Headache Stencil".
Graffiti cu consultarea avocatului
În această ţară în care poţi face închisoare dacă porţi un tricou prin care conteşti monarhia sau postezi pe Facebook un articol al BBC considerat contrar regalităţii, artistul a preferat să se ascundă de autorităţi pentru ceva timp, însă fără a merge până la exil, cum s-a întâmplat cu numeroşi intelectuali thailandezi.
El a participat în ultimele zile la o expoziţie, împreună cu alţi artişti stradali, în noua filială din Bangkok a galeriei londoneze Graffik.
Însă de acum înainte, înainte de a realiza noi graffiti, artistul rebel spune că va consulta un avocat.
"Headache Stencil" realizează un colaj pe un zid din Bangkok, pe 4 septembrie 2018 - AFP (lanouvellerepublique.fr) |
Asta însă nu-l împiedică să denunţe tergiversările juntei în organizarea de noi alegeri. "Nu puteţi juca acest joc. Ar trebui să lăsaţi poporului puterea de a-şi decide viitorul", acuză artistul, care susţine că va exista o operaţiune de amploare pe această temă pe zidurile capitalei înainte de sfârşitul anului.
Între timp, el a înmulţit atelierele de formare din provincie - în special în regiunile de nord şi nord-est din ţară, cunoscute pentru opoziţia lor faţă de regimul militar - destinate tinerilor thailandezi care vor să se iniţieze în graffiti-ul contestatar.
Artiştii thailandezi care expun în ţara lor sunt cel mai frecvent apolitici, abordând religia budistă sau sfera privată.
O primă bienală de artă
Pe 19 octombrie urmează să se deschidă prima mare Bienală de artă contemporană a ţării, subvenţionată de un miliardar thailandez. Tema, "Beyond bliss", nu ar trebui să-i indispună prea mult pe militari.
Printre cei 75 de artişti care vor expune - avându-i drept capete de afiş pe pictorul american Jean-Michel Basquiat şi pe artista sârbă Marina Abramovic - se află şi thailandezi, printre care artistul stradal "Alex Face" şi artista Kawita Vatanajyankur.
Tânăra de 31 de ani a început să devină cunoscută la nivel internaţional prin videoclipurile sale în care se pune pe ea în scenă, transformându-se în ultima sa serie în "unealtă de producţie" pentru muncitorii din industria textilă.
Artista Kawita Vatanajyankur îşi foloseşte corpul pentru creaţiile sale. Aici în atelierul său pe 6 septembrie 2018 - AFP (lanouvellerepublique.fr) |
Într-un studio în formă de cub instalat în grădina casei sale, într-un cartier şic din Bangkok, ea se filmează suspendată cu capul în jos, părul său întruchipând o pensulă pentru imprimarea materialelor.
Ea spune că nu vorbeşte direct despre politică, revendicând totuşi o dimensiune angajată a operei sale, cea de denunţare a condiţiilor de muncă din domeniul textil sau al pescuitului.
"Exploatarea muncitorilor şi traficul de fiinţe umane ţine de responsabilitatea noastră", a subliniat ea, cu corpul acoperit de vopsea roşie, după o interpretare în timpul căreia a dorit să simbolizeze transformarea corpului uman într-un cilindru de imprimare a ţesăturilor.
Comentarii
Trimiteți un comentariu