Preşedintele din Maldive, Abdulla Yameen, a participat la un sistem de încredinţare ilegală de insule din arhipelagul din oceanul Indian unor dezvoltatori de turism de lux, potrivit unei anchete publicate marţi de un consorţiu internaţional de media şi de jurnalişti specializat pe corupţie şi crimă organizată.
Potrivit Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), în 2014 şi 2015 licenţele de exploatare pentru peste 50 de insule şi lagune ale acestei naţiuni au fost încredinţate de apropiaţi ai şefului statului fără a trece prin procedura de licitaţie impusă de legea din Maldive, relatează France Presse într-un articol preluat de France Soir marţi, 19 septembrie.
Aceste dezvăluiri au fost publicate cu câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale din 23 septembrie în acest arhipelag din oceanul Indian. Preşedintele Yameen are mari şanse să obţină un al doilea mandat într-un context de puternică represiune a opoziţiei, ai cărei principali exponenţi sunt în spatele gratiilor sau un exil.
În cel puţin 24 de tranzacţii litigioase, preşedintele Yameen ar fi permis transferul unor insule nelocuite aflate sub controlul Ministerului Turismului, portofoliu deţinut de mâna sa dreaptă de la acea vreme, Ahmed Adeeb, potrivit unor documente oficiale obţinute de OCCRP. Ahmed Adeeb a căzut apoi în dizgraţie şi este astăzi încarcerat pentru corupţie.
Trădaţi de mesaje text şi de fotografii personale
Mesaje text de pe telefoanele lui Ahmed Adeeb, al cărora conţinut a ajuns în mâinile jurnaliştilor, ar arăta implicarea personală a lui Abdulla Yameen în negocierile pentru încredinţarea cel puţin unei insule.
Fotografii provenite de pe aceste telefoane ar sugera şi că Ahmed Adeeb şi Abdulla Yameen au beneficiat de sejururi în hotelurile de lux deţinute de un miliardar din Singapore, a cărui societate a primit apoi două insule fără licitaţie, una pentru cinci milioane de dolari şi cealaltă gratuit.
Plăţile s-au efectuat prin intermediul societăţii publice Maldives Marketing and Public Relations Corporation (MMPRC).
Preşedintele Maldive, Abdulla Yameen, la o întâlnire de campanie de la Male, la 7 septembrie 2018 - AFP (France Soir) |
"Cei care au controlat gestiunea au descoperit ulterior că cel puţin 79 de milioane de dolari plătiţi pentru contractele de închiriere (a insulelor - n.r.) la MMPRC au fost deturnate de Adeeb şi prietenii săi. O mare parte din aceşti bani ar fi fost apoi distribuiţi unor politicieni, judecători şi însuşi preşedintelui", precizează OCCRP într-un comunicat.
Preşedintele Yameen a negat orice implicare în presupusa operaţiune de închiriere ilegală a insulelor, care a ieşit pentru prima dată la lumină în urma unei anchete din 2016 a postului Al-Jazeera, scrie agenţia APP.
Democraţia, în pericol
Ales în 2013 în circumstanţe controversate, Abdulla Yameen a avut în ultimii ani o politică de reprimare feroce împotriva criticilor săi şi a redus la tăcere presa locală.
Acest climat sumbru s-a accentuat odată cu decizia şefului statului de a impune 45 de zile de stare de urgenţă la începutul anului, sfidând o decizie a Curţii supreme, în ceea ce ONU a calificat drept "un atac în toată regula asupra democraţiei", notează AFP.
Human Rights Watch a avertizat în această lună că regimul amendează organizaţiile de presă într-o tentativă de a le reduce la tăcere şi a impune cenzura, în timp ce opoziţia a acuzat guvernul că împiedică accesul la media străine pentru acoperirea viitoarelor alegeri prezidenţiale.
Ahmed Adeeb, fost vicepreşedinte şi ministru al turismului, se află în închisoare pentru corupţie - Maldives Independent |
La rândul său, Departamentul de Stat al SUA a avertizat în această lună în privinţa "regreselor democratice" şi i-a cerut lui Yameen să elibereze deţinuţii politici, să nu se mai amestece în activitatea parlamentului şi să organizeze alegeri care să reflecte voinţa poporului, notează agenţia pakistaneză APP.
"SUA vor lua în considerare măsuri adecvate împotriva acelor indivizi care subminează democraţia, statul de drept şi un proces electoral liber şi corect", menţionează instituţia într-un comunicat.
Principalul candidat al opoziţiei, Ibrahim Mohamed Solih, a declarat luna trecută că are îndoieli că alegerile de la 23 septembrie vor fi democratice, dar a precizat că este încrezător că votanţii se vor împotrivi guvernului.
La ultimele alegeri din 2013, Curtea supremă a anulat rezultatele primului tur de scrutin, în contextul în care fostul preşedinte Mohamed Nasheed, care trăieşte în exil, era în fruntea opţiunilor electorale.
Comentarii
Trimiteți un comentariu