Provocarea de a rămâne în viaţă în Columbia, când lucrezi într-o branşă în care se moare pe capete


Deşi nu este poliţist sau traficant de droguri, un bărbat din Medellin îşi riscă viaţa de mai mulţi ani de fiecare dată când iese din casă, iar singurul lui mijloc de protecţie este o vestă antiglonţ. Singura lui vină este că a denunţat corupţia poliţiei într-un cartier periculos din Medellin, iar în oraşul lui Pablo Escobar în care bandele înarmate încă fac legea, acest lucru poate fi similar cu o condamnare la moarte.

James Zuluaga este ameninţat cu moartea de mult timp. După ce a denunţat corupţia poliţiei într-unul dintre cartierele cele mai periculoase din Medellin el a primit un telefon mobil, o vestă antiglonţ şi un dispozitiv de alarmare. Însă în prezent acest militant pentru drepturile omului în vârstă de 30 de ani, tatăl unei fetiţe de 9 ani, nu mai dispune decât de vesta antiglonţ, care i-a fost dată în urmă cu trei ani de Unitatea naţională de protecţie (UNP).
Planul în baza căruia i-a fost dat un telefon mobil nu a fost reînnoit, iar dispozitivul cu buton de alertare pe care trebuia să-l activeze în caz de risc iminent nu a funcţionat decât o dată, relatează France Presse într-un articol preluat pe 18 august de challenges.fr.
Militantul pentu drepturile omului James Zuluaga îşi pune vesta antiglonţ în biroul său din Medellin - AFP (challenges.fr)

James Zuluaga se simte vulnerabil, în special când iese din casă. Chiar dacă poartă tot timpul vesta antiglonţ, ştie că aceasta nu-l va salva dacă cineva decide să-l omoare.
"Am primit mai multe ameninţări (...) pentru că am expus problemele din Comuna 13, iar acestea sunt şi mai periculoase când sunt implicaţi poliţişti, în special cu grupuri criminale", a explicat el.
El a văzut moartea de aproape de patru ori din 2005. Ultima dată s-a întâmplat acum cinci ani, când un glonţ l-a lovit într-o coastă.
James este militant pentru drepturile omului, una dintre  ocupaţiile cele mai periculoase din Columbia. Din 2016 şi până la 1 august 2018, 336 de activişti ca şi el au fost asasinaţi, unul la fiecare trei zile, potrivit Apărătorului poporului, organism însărcinat cu protecţia drepturilor.

Şomer cu vestă antiglonţ

Autorităţile columbiene s-au angajat să le amelioreze protecţia cu armata, prin programe de securitate colectivă şi mărind bugetul pentru măsuri de protecţie individuală. James susţine că situaţia este în studiu de două luni de zile. Contactată de France Presse, UNP a refuzat orice comentariu, invocând raţiuni de securitate. La rândul său, parchetul din Medellin a afirmat că va ancheta plângerile care vizează presupusele legături ale forţelor de ordine cu bandele criminale.
James trăieşte împreună cu mama lui într-o căsuţă modestă. Ameninţările l-au constrâns să se mute dintr-un cartier în altul la Medellin, cel de al doilea oraş din Columbia şi capitala departamentului Antioquia, din nord-vestul ţării. El a pierdut deja doi fraţi şi noi nepoţi în violenţele din oraş.

James Zuluaga a înaintat o cerere de protecţie individuală la Unitatea naţională de protecţie - AFP (challenges.fr)

Din luna ianuarie, militantul pentru drepturile omului a rămas şi fără un loc de muncă. După cum susţine chiar el, Corporacion Pazifistas, ONG-ul pentru care lucra, nu mai are contract cu municipalitatea din Medellin.
Faptul că este şomer nu l-a scutit însă de probleme nici cu bandele, nici cu poliţiştii, care îi reproşează chiar activităţile lui profesionale.
"Culmea ironiei este că un antreprenor care renovează un teren de fotbal este protejat de patru poliţişti. Însă militanţii, care nu au bani şi care muncesc cu comunitatea, nu beneficiază de protecţie", a acuzat el.
"Trebuie să merg să-mi caut de lucru îmbrăcat cu vesta mea antiglonţ şi asta îi sperie pe unii", a mărturisit el.

"Aici grupurile armate decid"

Antioquia şi Cauca sunt departamentele cu cei mai mulţi activişti asasinaţi, cu 47 şi respectiv 83 de cazuri, potrivit Apărătorului poporului. Deşi majoritatea acestor crime au fost comise în zone rurale, unde bande înarmate îşi dispută controlul asupra drogurilor şi a resurselor miniere, oraşul Medellin nu este ocolit de violenţe.
"Ceea ce este îngrijorător este că nu sunt singurul. În cartier suntem 14 activişti fără nicio susţinere din partea statului", a spus James.
Comuna 13 şi cei circa 138.000 de locuitori ai săi trăiesc sub jugul bandelor care îşi dispută controlul cartierului pentru trafic de droguri şi alte activităţi criminale.
Antioquia şi Cauca sunt departamentele din Columbia cu cei mai mulţi activişti asasinaţi - AFP (challenges.fr)

Totuşi, după dezarmarea gherilei Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), care a semnat în 2016 un acord de pace, intensitatea violenţei armate s-a diminuat.
Însă grupuri armate sunt în continuare prezente în 228 din cele 1.122 de municipalităţi din Columbia, potrivit Fundaţiei Pace şi Reconciliere.
În cartierele de pe colinele din Medellin, unde odinioară cartelurile de droguri precum cel al defunctului Pablo Escobar recrutau carne de tun, violenţa persistă. În acest an, numărul omuciderilor a crescut cu 96%, de la 26 la 51 de cazuri, comparativ cu primele opt luni ale lui 2017, potrivit Sistemului municipal de informaţii pentru securitate şi coabitare.
James spune că în spatele acestor cifre, este "o importantă prezenţă a grupurilor armate şi printre persoanele care ar trebui să ne protejeze, inclusiv poliţia, multe au legături cu ele". Bande cu care el trebuie totuşi să interacţioneze "pentru că aici grupurile armate sunt cele care decid, nu statul".

Comentarii