Neîncrederea, mai "radioactivă" decât urmele castrofei nucleare de la Fukushima


La şapte ani după accidentul nuclear din martie 2011, provocat de un tsunami teribil care a devastat coasta de nord-est a Japoniei, controalele atestă absenţa oricărui risc pentru sănătatea consumatorilor în legumele cultivate în provincia Fukushima. Laboranţii analizează zilnic cu meticulozitate nivelul de radioactivitate din legume, din ouă sau din puii crescuţi pentru consum. Totuşi, cultivatorii sau pescarii din regiune se confruntă încă destul de des cu suspiciunea consumatorilor.

În total au fost efectuate peste 205.000 de teste şi, în prezent, potrivit statisticilor oficiale, niciun produs agricol nu mai depăşeşte limita drastică de 100 de becquereli per kilogram (Bq/kg), fixată de guvernul japonez, mult sub normele obişnuite ale Uniunii Europene, de 1.250 Bq/kg, relatează 24matins.fr pe 1 august, într-un articol preluat de pe France Presse.

"Produsele noastre sunt sigure"

Fasole, tomate, vinete, piersici sau mere... În fiecare zi, peste 150 de eşantioane sunt prelevate, primesc un cod de bare, sunt cântărite şi apoi trecute printr-un "detector de germaniu", cu rezultate cunoscute în zece până la 33 de minute, a declarat Kenji Kusano, responsabil al centrului tehnologic agricol al prefecturii din Fukushima, cu sediul la Koriyama.
Orezul este, la rândul său, supus unui control sistematic care nu a detectat nicio contaminare anormală de la recolta din 2015.
Un angajat al centrului tehnologic agricol al prefecturii din Fukushima pregăteşte eşantioane de produse agricole pentru a le testa radioactivitatea, pe 26 iulie - Foreign Press Center Japan/AFP (24matins.fr)

Dacă autorităţile au renunţat la decontaminarea pădurilor, numeroase în regiune, fermierii şi-au decontaminat exploatările înlăturând stratul de sol de la suprafaţă, spălând arborii şi dispersând potasiu de câmp pentru a diminua transferul de cesiu la culturi.
Având în vedere rezultatele pozitive obţinute în ultimii ani, este necesar ca acest proces laborios şi costisitor să continue? Rămân probleme cu plantele care cresc liber în natură sau cu vânatul, uneori nocive şi imediat distruse, iar "când vor reveni locuitorii din zonele încă inaccesibile şi care îşi vor produce propriile fructe şi legume va trebui să le verificăm", a subliniat Kusano.
În special "îngrijorările persistă, deci vrem că continuăm să le explicăm altor prefecturi şi ţărilor străine că produsele noastre sunt sigure". Imaginea Fukushima, care are numele asociat cu centrala atomică, a fost pătată pentru multă vreme, mai mult decât a altor zone de asemenea contaminate, unde testele sunt mai limitate.

Strategie "mediocră"

De-a lungul anilor, sectorul agricol, care era înfloritor înainte de dezastru, s-a redresat, dar "încasările nu au ajuns încă la nivelul de dinainte de 2011 şi preţurile rămân sub media naţională", susţine un reprezentant al prefecturii, Nobuhide Takahashi.
În ceea ce-i priveşte pe pescari, situaţia este mai dramatică. Chiar dacă ei trăiesc bine datorită despăgubirilor financiare plătite de Tepco, exploatatorul centralei care a suferit accidentul nuclear, cantităţile de peşte prinse sunt mult sub cele din trecut: în 2017 ele au fost doar de 3.200 de tone, faţă de 24.700 în 2010.
Angajaţi ai portului Onahama supun peştele prins unor teste de radiaţie - Foreign Press Center Japan/AFP (24matins.fr)

Pe lângă pagubele provocate de tsunami, care a distrus instalaţiile portuare, sectorul suferă din cauza proastei reputaţii, în pofida, şi aici, a unui sistem de control foarte strict (cu o limită maximă de 50 Bq/kg) care arată un declin net al radioactivităţii. "Când prindem peşte şi îl trimitem la piaţa din Tokyo, unii nu vor să-l cumpere", a povestit Kazunori Yoshida, director al cooperativei de pescuit din Iwaki.
Chiar dacă analizele independente merg în aceeaşi direcţie ca şi datele oficiale, precum acelea efectuate de asociaţia cetăţenească "Minna no data" ("Informaţiile noastre pentru toţi"), metoda de comunicare a autorităţilor nu este percepută pozitiv de toată lumea.
"Să strigi sus şi tare că alimentele sunt sigure nu este suficient pentru a convinge", a spus Katsumi Shozugawa, expert al universităţii din Tokyo, care consideră strategia guvernului "mediocră".

"Este aproape un tabu"

În străinătate, 27 de ţări şi-au ridicat restricţiile, din cele 54 care le-au instituit după catastrofa nucleară. În acelaşi timp, alte 23 de ţări, precum SUA şi Uniunea Europeană, au relaxat aceste restricţii. Alte state, precum China şi Coreea de Sud, rămân inflexibile.
Şi numeroşi consumatori continuă să rămână foarte neîncrezători, inclusiv în Japonia. "Guvernul şi-a înmulţit campaniile pentru a încuraja consumul de produse din regiune", a declarat Tomiko Yamaguchi, profesoară de sociologie la Universitatea creştină internaţională din Tokyo. Dar "ştiinţa nu are nimic de a face cu se întâmplă acolo".
Capturile de peşte sunt cu mult inferioare celor din trecut în provincia Fukushima - Foreign Press Center Japan/AFP (24matins.fr)

Multe persoane, în special mamele familiste, sunt împărţite între îngrijorările lor pentru copii şi un sentiment de datorie faţă de agricultorii şi pescarii de la Fukushima. "Oamenii nu-şi pot exprima sentimentele deschis, este aproape un tabu", a afirmat ea.
În ferma sa din Fukushima unde cultivă, printre altele, şi piersici, Chusaku Anzai, de 69 de ani, a 14-a generaţie de agricultori, pare împăcat cu ideea că va dura până când oamenii vor avea din nou încredere în produsele din regiune.
"Nu foloseşte la nimic să ne consumăm energia pentru a-i convinge pe cei care nu ne vor produsele. Nu putem face nimic altceva decât să aşteptăm să-şi schimbe părerea", a afirmat el.

Comentarii