Africa, tot mai dependentă de produse pentru albirea pielii


O obsesie culturală care datează din perioada colonială a devenit un flagel în Africa, unde chiar şi acum zeci de milioane de oameni recurg la tot felul de metode pentru albirea pielii, într-o societate în care mulţi asociază încă un statutul social bun cu un ten mai deschis. Mai mult chiar, piaţa africană de produse pentru albirea pielii este în plină expansiune, profitând de lipsa reglementărilor în domeniu. Singura schimbare este că în timp ce în trecut se foloseau mai mult cremele, noile generaţii preferă pilulele şi injecţiile, chiar dacă riscurile pe termen lung pentru sănătate sunt complet necunoscute.

Atunci când, pe băncile facultăţii, Isima Sobande a auzit vorbindu-se despre mame care decolorează pielea copiilor lor, a crezut că era o legendă urbană. Însă nu după mult timp a putut vedea acest lucru cu propriii ochi, relatează France Presse într-un articol preluat de La Croix pe 9 august.
La puţin timp după ce a fost repartizată într-un centru medical din Lagos, capitala economică a Nigeriei, un bebeluş de două luni, chircit de durere, a fost internat cu "furunculi foarte mari pe tot corpul".
Tânăra a descoperit atunci că mama sa îi aplica bebeluşului o cremă din steroizi şi unt din nucile arborelui karite sau shea, o "reţetă de bază" cunoscută multor nigerieni. "Am fost oripilată. Asta m-a şocat cu adevărat", a povestit ea.
"Societatea noastră este condiţionată de faptul că a avea deschisă la culoare este un mod bun de a găsi de lucru, de a avea o relaţie amoroasă... şi, pentru mulţi, acest lucru este foarte important", a adăugat tânăra în vârstă de 27 de ani. "Asta ne mănâncă din interior", crede ea.
Experţii medicali avertizează de mulţi ani împotriva riscurilor pentru sănătate a acestor metode de albire cutanată - AFP (La Croix)

În Africa, albirea pielii nu este ceva nou. Experţii medicali avertizează împotriva riscurilor pentru sănătate a acestor metode de decolorare a pielii de mulţi ani.
Militanţii pentru afirmarea "conştiinţei negre" sunt şi ei indignaţi de multă vreme de această practică nefastă pe care o impută secolelor de sclavie şi de colonizare. Însă, în mod paradoxal, ei au mai multe ecouri şi influenţă în restul lumii decât pe continentul african, unde fenomenul continuă să se amplifice.
"Utilizarea de produse pentru albirea pielii este în creştere, în special în rândul adolescenţilor şi al tinerilor", a explicat pentru France Presse Lester Davids, profesor de fiziologie la Universitatea din Pretoria, în Africa de Sud.

Pilule şi injecţii

"Vechea generaţie folosea creme, noua generaţie utilizează pilule şi injecţii", a spus el. Noile moduri de administrare provoacă încă şi mai multe îngrijorări. "Nici măcar nu ştim ce consecinţe vor avea aceste produse, încă prea concentrate, pe termen lung", a afirmat Davids.
Cu o populaţie în plină creştere şi foarte tânără, piaţa africană este în plină expansiune. Ca o caracteristică specială a continentului, piaţa este foarte puţin reglementată şi orice companie, tradiţională sau multinaţională, poate avea acces.
"Tot mai mulţi dintre clienţii noştri (mărci cosmetice - n.r.) vor să aibă informaţii despre piaţa de albire a pielii", a spus Rubab Abdoolla, analist la Euromonitor International, cabinet de consiliere în materie de consum.
Peste trei sferturi dintre femeile din Nigeria folosesc produse de albire a pielii - AFP (La Croix)

Numai în Nigeria, ţară cu circa 180 de milioane de locuitori, 77% dintre femei - respectiv peste 60 de milioane de persoane - folosesc cu regularitate produse de deschidere a pielii, potrivit unor date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din 2011.
Dacă consumatorii cei mai înstăriţi îşi permit să cumpere produse testate, ceilalţi achiziţionează creme care conţin niveluri periculoase de substanţe care frânează producţia de melanină.
Acestea includ hidrochinonă (derivat interzis în produsele cosmetice în Uniunea Europeană), steroizi şi chiar plumb, care de altfel a provocat moartea a numeroase curtezane din Vechiul Regim în Europa (perioadă care durează din secolul al XV-lea şi până la Revoluţia franceză - n.r.), adepte în acele vremuri ale pudrelor albe şi tenului palid.
Autorităţile întâmpină frecvent probleme în a reglementa inovaţiile în materie de albire a pielii, care sunt tot mai mult luate sub formă de injecţii sau de pilule.
Organismul de supraveghere pentru consumatorii americani, Food and Drug Administration, nu a autorizat niciuna dintre aceste injecţii în SUA, argumentând că aceste produse "sunt potenţial periculoase şi ar putea conţine ingrediente nocive necunoscute".

Un bărbat beneficiază de un tratament cu o mască ce conţine produse de albire a pielii, într-un salon de înfrumuseţare din Johannesbourg (Africa de Sud), în iulie 2018 - AFP (La Croix)

Nigeria, Africa de Sud şi Kenya au interzis total produsele cu concentraţie ridicată de hidrochinonă şi de mercur, iar provincia KwaZulu-Natal le-a cerut locuitorilor săi "să respingă orice formă de frumuseţe colonială".
În iulie, guvernul din Ghana a publicat un mesaj preventiv pentru a avertiza în privinţa pericolelor asupra fătului atunci când mamele însărcinate iau aceste tratamente, chiar pentru ca pielea copilului să fie mai deschisă la naştere.

Promovare cu Liz Taylor în "Cleopatra"

Însă tratamentele rămân uşor de procurat şi puţin controlate în pieţe, pe internet sau în clinicile specializate şi consumatorii devin "total dependenţi fără să-şi dea seama".
Dabota Lawson, o vedetă nigeriană a reţelelor sociale, şi-a înfiinţat propria marcă de cosmetice şi laudă meritele cremelor şi injecţiilor sale care tratează şi acneea.
"În fapt este ca chirurgia estetică... Nu este niciodată de ajuns", recunoaşte ea.
La rândul său, Pela Okiemute, sau "regele frumuseţii", aşa cum singur s-a supranumit, a devenit marele star al produselor de albire a pielii pe internet cu crema sa "Albitorul rus", care promite "o mai bună stare a pielii, o frumuseţe infinită şi un ten de metisă".
Ultima tendinţă în materie de albire a pielii constă în injectarea de glutation, aici într-un cabinet medical din Lagos, Nigeria, în iulie 2018 - AFP (La Croix)

Crema sa "Royal Cleopatra", care este prezentată cu o fotografie a lui Elizabeth Taylor în rolul reginei Egiptului, face pielea "palidă şi strălucitoare", cu rezultate vizibile în două săptămâni.
"Mulţi dintre clienţii meu au utilizat produse proaste înainte", a povestit el, dând asigurări că produsele sale nu sunt nocive pentru sănătate, deşi foarte eficiente. "Vin la noi pentru că au probleme, iar noi le oferim soluţii", a adăugat el, arătând pe telefon fotografii "înainte şi după" ale clienţilor.
Aranmolate Ayobami este chirurg estetician, iar în clinica sa de la periferia Lagos, aflată în spatele unui restaurant chinezesc abandonat, el propune şi un tratament de cinci săptămâni pe bază de injecţii cu glutation pentru 150.000 de naira (350 de euro).

#Melaninpoppin

El este categoric. Produsul pe care îl utilizează, importat din Emiratele Arabe Unite şi SUA, nu este periculos pentru sănătate şi, cel mai important, nu depăşeşte niciodată cinci săptămâni de tratament.
"Uneori, clienţii mei îmi aduc produse de calitate mai scăzută şi mă imploră să le fac injecţii cu ele. Îmi spun 'doctore, sunt gata să-mi asum acest risc!' Vrem cu adevărat să descurajăm aceste practici", dă asigurări medicul.
"Albirea pielii este un mod de a accede la putere şi la privilegii asociate albilor", a declarat Yaba Blay, profesoară de ştiinţă politice la Universitatea centrală din Carolina de Nord, specialistă în domeniu.
"Oamenii vor să fie percepuţi ca având mai multă valoare şi asta are legătură cu culoarea pielii", a adăugat ea. În Africa, dincolo de comparaţia cu foştii colonişti, pielea palidă sugerează o muncă de birou, unde nu eşti expus la soare, şi este deci un semn de bogăţie.
Manechinul kenyan Ajuma Nasenyana, în noiembrie 2006, în timpul unei defilări a Victoria's Secret de la Los Angeles - Getty Images/AFP (La Croix)

Recentele mişcări ale "conştiinţei negre" încearcă să schimbe aceste percepţii. Hashtag-ul #Melaninpoppin celebrează pielea neagră pe reţelele sociale. Filmul "Black Panther" - cu distribuţia sa aproape în întregime de culoare, cu costume inspirate din ţinute tradiţionale şi păr afro natural - a făcut să evolueze conştiinţele şi este un semn de recul al viziunii foarte eurocentriste a canoanelor frumuseţii.
De aici şi până la un fenomen de masă este încă o distanţă lungă. "Adevărul este că frumuseţea mea este acceptată mai mult în străinătate, decât în propria mea ţară", a afirmat modelul kenyan Ajuma Nasenyana, care a participat la defilări pentru Victoria's Secret sau Vivienne Westwood.
"În universul modei din Africa, cu cât pielea ta este mai deschisă, cu atât eşti considerată mai frumoasă. Însă, din fericire, lucrurile sunt pe cale să evolueze", a declarat ea pentru France Presse.
Tânăra doctoriţă Isima Sobande percepe şi ea această schimbare "pozitivă" pe cealaltă parte a continentului, în Nigeria. "Dar va trebuie să facem multe eforturi pentru a schimba mentalităţile", afirmă ea.

Cum funcţionează albirea pielii

Cremele pentru deschiderea pielii sunt de departe practica cea mai utilizată, scrie France Presse într-un alt articol preluat de Sciences et Avenir pe 9 august. Ele acţionează inhibând producţia de melanină, pigmentul produs de expunerea la soare. Ingredientele sunt în special hidrochinona, steroizii, plumbul şi mercurul.
Astfel de creme pot fi lipsite de pericol în anumite doze pentru o perioadă limitată, dar se pot dovedi periculoase atunci când sunt utilizate în concentraţii mai mari sau pentru perioade lungi, potrivit experţilor.
"Ne dăm seama că oamenii utilizează produsele o perioadă mult mai mare decât cea recomandată şi că încep să aibă efecte secundare cu adevărat nocive", a explicat dr. Rasheedah Adesokan, medic generalist într-un spital din Lagos.
Cremele de albire acţionează inhibând producţia de melanină, pigmentul produs de expunerea la soare - AFP (Science et Avenir)

Anumite companii din Africa au început să-şi eticheteze produsele drept "bio" pentru a-i linişti pe utilizatori, a declarat un alt medic din capitala economică a Nigeriei, dr. Isima Sobande. Însă "de cele mai multe ori este doar o etichetă care acoperă ingredientele nocive", a precizat ea.
La început, utilizatorii apreciază primele efecte de deschidere şi de "strălucire" a cremei asupra pielii lor. Însă pentru a face rezultatul să se menţină, ei trebuie să continue să aplice produsul, fără de care pielea îşi produce din nou pigmenţii, spune dr. Adesokan.
În timp, pielea se irită şi capătă un aspect marmoreean. De asemenea, pot apărea erupţii. "Există zone înroşite şi venele se văd verzi", a explicat ea.
În cel mai rău caz, oamenii dezvoltă ocronoză - o acumulare de acid care, în mod paradoxal, face pielea mai închisă la culoare.
Utilizarea de creme care conţin steroizi poate, de asemenea, să accelereze creşterea părului şi să ducă la formarea de vergeturi.
Aceste produse sunt foarte uşor de procurat. Uneori, creme cu steroizi antibacteriene, antifungice care se vând la liber sunt utilizate şi ca agenţi de albire.

Noua modă a glutationului

Una dintre ultimele inovaţii în materie de albire este un produs chimic numit glutation, administrat sub formă de injecţie sau de pilule, care sunt vândute în comerţ sau online.
Lester Davids, profesor de fiziologie la Universitatea din Pretoria, în Africa de Sud, susţine că glutationul este un "puternic antioxidant" utilizat uneori în tratarea cancerului. El are drept efect secundar albirea pielii, adaugă profesorul Davids, precizând că acest produs este prezentat drept o alternativă mai sigură la creme.
O aplicare prelungită a cremelor care conţin produse toxice poate duce la ocronoză - AFP (Science et Avenir)

În cursul ultimilor ani, "injecţia a început să se impună ca o piaţă secundară pentru deschiderea pielii", afirmă expertul.
Problema cu glutationul este, ca şi în cazul cremelor, reglementarea lor. Dar, spre deosebire de creme, există foarte puţine studii asupra efectelor utilizării acestui produs nou pe termen lung.
"Utilizarea glutationului nu este ilegală. Fiţi însă foarte prudenţi, pentru că nu cunoaştem amploarea riscului", a conchis Lester Davids.

Mărturii privind un fenomen de amploare colosală

O piaţă imensă s-a dezvoltat în Africa pentru produse care permit albirea pielii. Iată câteva dintre declaraţiile adunate de France Presse în Africa şi preluate de fr.news.yahoo.com care ilustrează amploarea fenomenului, riscurile şi mizele sale morale.

"Realitatea în industria modei este următoare: cu cât pielea ta este mai deschisă, cu atât eşti considerată mai frumoasă." - Ajuma Nasenyana, model kenyan

"70% dintre fetele de la şcoală îşi albesc pielea, este ceea ce preferă majoritatea băieţilor. Dacă ai tenul mai deschis, ai aerul că provii dintr-o familie bogată." - Celine Peter, studentă la Lagos, Nigeria

"Unele femei cred că asta caută bărbaţii, altele vor doar o piele strălucitoare." - Elizabeth Kobiti, cosmeticiană la Lagos, Nigeria

"Există o cerere puternică pentru deschiderea pielii. Majoritatea femeilor o doresc, mai ales atunci când rezultatul este drăguţ." - Pela Okiemute, comerciant la Lagos, Nigeria

"Creează dependenţă ca oricare alt drog." - Dabota Lawson, şefa unei firme de produse cosmetice de la Lagos, Nigeria

"Anunţurile de angajare au făcut fenomenul şi mai alarmant... Tot ceea ce vor sunt femei cu pielea deschisă. Imediat te întrebi, cine nu ar vrea să aibă pielea mai deschisă?" - Dr. Edmund Delle, dermatolog la Accra, Ghana
Dabota Lawson - AFP (fr.news.yahoo.com)

"Toţi medicii ştiu perfect că dacă utilizaţi produse chimice conţinând agenţi de albire, nu puteţi să o faceţi decât o perioadă de câteva săptămâni." - Dr. Aranmolate Ayobami, chirurg plastician la Lagos, Nigeria

"Nu avem niciun fel de date care să ne permită să ştim tipul efectelor produse de utilizarea cronică a glutationului asupra corpului." - Lester Davids, profesor de fiziologie la Universitatea din Pretoria, Africa de Sud

"Produsele pe care le vând sunt compuse în principal din glutation sau uneori hidrochinonă. Pot să furnizez produse sănătoase dacă clienţii mei mi le cer, dar nu tot timpul este aşa." - Hassan, de 25 de ani, vânzător de creme pentru albirea pielii la Mombasa, Kenya

"Din cauza istoriei noastre cu apartheidul, majoritatea negrilor asociază faptul de a fi alb cu superioritatea şi cu privilegiul şi, în consecinţă, când o persoană neagră are pielea mai deschisă, ea este percepută drept mai bună, mai degrabă privilegiată în mod sigur frumoasă." - Mbali, studentă de 28 de ani la Johannesburg, Africa de Sud

"Nu este ceva care datează de ieri, este o dependenţă ancestrală care vine din era sclavagismului, oamenii au fost programaţi să creadă că mai deschis este mai bun. Este necesar să-i reeducăm pe oameni." - Dr. Rasheedah Adesokan, medic la Lagos, Nigeria

"Albirea pielii este simptomul unei căutări a puterii şi a privilegiilor asociate cu albeaţa pielii. Nu este ceva specific Africii, faptul de a fi alb este perceput la fel peste tot în lume." - Yaba Blay, profesoară de ştiinţe politice la Universitatea centrală din Carolina de Nord, SUA

"Unele persoane ajung să gândească că oamenii cu pielea deschisă sunt cumva superiori şi mai frumoşi. Asta nu are importanţă pentru mine: cu cât fructul este mai închis la culoare, cu atât sucul este mai dulce." - Nandi, 23 de ani, Johannesburg, Africa de Sud

Comentarii