Liniştitul oraş Brummana este în centrul unei dispute neobişnuite în Liban în această vară, după ce primarul oraşului a decis ca mai multe tinere recrutate pentru a dirija traficul să poarte o uniformã de sezon care include pantaloni scurţi. Pierre Achkar, care este şi preşedintele Federaţiei libaneze pentru turism, a introdus măsura în iunie "pentru a realiza un şoc care să atragă atenţia media internaţionale şi să-i atragă pe localnici şi pe turişti la Brummana". Decizia a declanşat însă o amplă dezbatere despre sexism, deşi există şi voci care susţin că reacţiile din societatea libaneză sunt exagerate.
O echipă de circa cinci tinere s-a alăturat poliţiei din oraşul creştin aflat la circa 17 km distanţă de Beirut. Ele vor supraveghea traficul rutier pe timpul verii, purtând berete roşii, tricouri negre şi pantaloni scurţi negri. Deşi iniţiativa a atras atenţia, după cum şi-a dorit primarul oraşului, nu toate reacţiile au fost pozitive, scrie The Independent pe site-ul său în urmă cu trei zile. Decizia lui Pierre Achkar de a trimite pe străzi supraveghetoare de trafic "drăguţe" a declanşat în presa naţională şi în social media o dezbatere privind cum ar trebui să arate Libanul modern şi divers.
Val de critici în social media
Mulţi oameni au atras atenţia asupra faptului că politica "pantalonilor scurţi" este discriminatorie, pentru că bărbaţilor nu li se cere să-şi expună picioarele la serviciu. Alte voci au afirmat că ideea este ofensatoare pentru elementele mai conservatoare ale populaţiei amestecate a Libanului, formată din creştini şi musulmani.
"În tentativa de a atrage turiştii, de a imita Vestul, ai devenit tu însuţi o maimuţă", a scris un utilizator pe Twitter. "Chiar şi poliţistele din Vest sunt îmbrăcate inteligent, de ce este nevoie să expui femeile?", s-a întrebat un altul.
"Corpurile femeilor tind să fie sexualizate în exces şi tratate ca obiecte peste tot, nu numai în Liban", a declarat Saja Michael, consilieră pentru diversitate la organizaţia caritabilă care militează pentru egalitatea de gen Abaad, pentru The Independent.
EPA - The Sun |
"Ceea ce poartă o femeie este, bineînţeles, propria alegere. Problema în acest caz este că nu e neapărat alegerea ei, ci că alegerea a fost făcută pentru angajate de bărbaţi puternici", a adăugat ea.
Deşi femeile din Liban se bucură de mai multe libertăţi decât în multe alte ţări din Orientul Mijlociu, ele sunt încă subreprezentate în forţa de muncă şi în sectorul public în special. Alegerile din acest an au reuşit să mărească numărul femeilor parlamentar la numai şase, de la patru în 2009, deşi un număr record de 89 de femei au candidat pentru cele 126 de mandate disponibile.
"Într-un anumit sens, este bine că femeile sunt mai vizibile în aceste funcţii publice", a spus Saja Michael. "Ca organizaţie care combate violenţa pe criterii de gen suntem totuşi îngrijoraţi că modul în care s-a făcut asta le-ar putea spori expunerea la hărţuirea stradală şi ar putea contribui la un mediu de lucru nesigur", a mai afirmat ea.
Decizia, parte a unei strategii de promovare
Femeile - care au toate în jur de 20 de ani şi sunt la jumătatea facultăţii - nu par să fie deranjate de uniforma lor. "Mi-am luat jobul ăsta pentru că mereu port pantaloni scurţi, aşa că nu trebuie să mă schimb când plec la serviciu", a glumit una dintre ele. "Am acceptat jobul cu entuziasm şi sperăm că vom putea să revenim în fiecare vară", a declarat o alta, potrivit The Sun.
Primarul Achkar susţine că politica "pantalonilor scurţi" face parte dintr-o strategie mai amplă de promovare a turismului la Brummana, unde mai multe restaurante şi baruri populare din Beirut şi-au deschis unităţi în această vară. "Vrem să schimbăm imaginea sumbră a Libanului în Vest. Nouăzeci şi nouă la sută dintre turiştii din regiunea Mediteranei poartă pantaloni scurţi", a declarat el.
EPA - The Sun |
Iar măsura nu pare să deranjeze chiar pe toată lumea. Elie Mosawer, proprietara unui magazin local, susţine că acest aspect se discută prea mult. "Oamenii analizează prea mult acest aspect, îi dau mult mai multă atenţie decât merită. Toate aceste femei sunt respectabile. Toată lumea poartă pantaloni scurţi. Nu este mare lucru. Este vară, este cald", a declarat ea, potrivit The Sun.
Pe de altă parte, locuitorii oraşului spun că sunt îngrijoraţi de nivelul de zgomot şi de aglomeraţia din trafic, deja o problemă majoră în Liban, care nu dispune de un transport public adecvat, scrie The Independent.
Într-o recentă deplasare în dealurile de deasupra oraşului Brummana, corespondentul The Independent a observat că noul cartier al restaurantelor era plin de familii care voiau să se bucure de soare. Deşi strada principală din oraş era înţesată de maşini, nu se afla acolo niciun poliţist de la rutieră, în pantaloni scurţi sau altfel.
Comentarii
Trimiteți un comentariu