O dezvăluire care şochează Brazilia: Dictatorii militari au aprobat personal execuţiile


Execuţiile opozanţilor în timpul dictaturii militare din Brazilia (1964-1985) au avut loc în urma unor ordine directe de la palatul prezidenţial şi Statele Unite ale Americii erau la curent cu acest lucru, dezvăluie un raport al CIA care a provocat vii reacţii într-o ţară în care torţionarii nu au fost judecaţi niciodată.


Raportul difuzat pe larg vineri de prea braziliană are un titlu evocator: "Decizie a preşedintelui brazilian Ernesto Geisel de a aproba execuţiile sumare a unor elemente periculoase şi subversive în anumite condiţii". Preşedinte al Braziliei între 1974 şi 1979, Ernesto Geisel, care a murit în 1996, a fost penultimul lider militar din anii de plumb ai Braziliei şi avea până acum reputaţia de a fi mai deschis decât predecesorii săi, opunându-se membrilor "liniei dure" a regimului.
Fostul preşedinte al Braziliei  Ernesto Geisel, la Tokyo, pe 18 septembrie 1976 - AFP (Challenges.fr)

Însă potrivit raportului CIA, el i-ar fi spus generalului Joao Baptista Figueiredo, şef al Serviciului de Informaţii (SNI) - cel care îi va urma cinci ani mai târziu în fruntea statului - că execuţiile sumare practicate în timpul predecesorilor săi trebuie să continue, relatează France Presse într-un articol preluat sâmbătă de Challenges.fr.

"Cel mai tulburător document pe care l-am văzut vreodată"

Documentul, care datează din 11 aprilie 1974, a fost făcut public în 2015, dar conţinutul său a fost până acum trecut cu vederea, înainte de a fi descoperit de cercetătorul brazilian Matias Spektor, de la Fundaţia Getulio Vargas. Acesta a fost redactat de directorul CIA din acel moment, William Colby, pentru secretarul de stat Henry Kissinger.
"Este documentul cel mai tulburător pe care l-am văzut vreodată în 20 de ani de cercetări", a postat profesorul în relaţii internaţionale pe Facebook.
"La 1 aprilie (1974), preşedintele Geisel i-a spus generalului Figueiredo că această politică trebuie să continue, dar că trebuie luate mari precauţii pentru a se asigura că numai elementele subversive periculoase sunt eliminate", afirmă raportul, adăugând că "104 persoane care aparţineau acestei categorii" au fost executate anul precedent.
Comisia Naţională a Adevărului (CNV), creată în 2011 pentru a face lumină în abuzurile dictaturii militare, a dezvăluit după trei ani de anchetă că 434 de persoane au murit sau au fost date dispărute în această perioadă.
Hnery Kissinger, la Washington, în ianuarie 2018 - AFP (France Soir)

Însă Brazilia, spre deosebire de alte ţări latinoamericane care au avut de suferit din cauza regimurilor militare în anii 1970 şi 1980, nu i-a judecat niciodată pe responsabilii pentru aceste abuzuri, din cauza unei legi din 1979 care îi amnistia pe poliţiştii sau militarii acuzaţi de încălcări grave ale drepturilor omului.

"Politică de stat de exterminare"

Aceste abuzuri au fost multă vreme atribuite unor grupuri izolate care ar fi scăpat controlului statului, o versiune contracarată de raportul CIA.
"Acest document este extrem de important pentru că arată ceea ce noi spuneam de multă vreme: represiunea nu a fost subterană, a existat o politică de stat de exterminare", a explicat pentru France Presse Rogerio Sottili, director al Institutului Vladimir Herzog, una dintre victimele cele mai emblematice ale dictaturii.
Fiul acestui fost jurnalist Ivo Herzog a trimis vineri o scrisoare Ministerului de Externe al Braziliei prin care a cerut instituţiei să solicite SUA ridicarea secretului în cazul tuturor documentelor privind dictatura militară din ţara sa.
Vera Rotta, care a lucrat în cadrul secretariatului pentru drepturile omului în guvernul de stânga al lui Luiz Inacio Lula da Silva, a spus că documentul este o probă incontestabilă. "Niciodată nu am avut în mâinile noastre un document care să menţioneze literal: 'Vom executa oameni'. Armata a afirmat mereu că execuţiile au fost doar cazuri izolate", a declarat ea, potrivit France24.

Geisel, apărat de un politician popular

În Brazilia, o ţară care se confruntă şi în prezent cu o profundă criză instituţională agravată de insecuritate, nostalgicii anilor de plumb sunt tot mai vocali.
Este şi cazul controversatului deputat de extremă dreapta Jair Bolsonaro, aflat pe poziţia a doua în intenţiile de vot pentru alegerile prezidenţiale din octombrie, care a aruncat gaz peste foc într-un interviu acordat postului de radio Super Noticia din Belo Horizonte. Din punctul lui de vedere, CIA a interpretat greşit afirmaţiile lui Geisel. "Cine nu i-a dat nicio palmă la fund copilului său iar apoi a regretat acest lucru? Aceste lucruri se întâmplă?", a spus el, potrivit Estado de Sao Paulo.
Jair Bolsonaro, numit şi "Trump de la tropice" - The Guardian

Susanna Lira, o regizoare a cărui ultim documentar - "Torre das Donzelas" - spune povestea unei închisori de o tristă notorietate în timpul dictaturii şi printre deţinuţii căreia s-a aflat şi fosta preşedintă Dilma Rousseff, a numit documentul o aducere aminte "stupefiantă" a torturii, crimelor şi dispariţiilor produse în timpul regimului militar. "Cel mai îngrijorător este faptul că până şi astăzi avem politicieni cu mare popularitate care apără apără aceste metode ca politici de stat", a adăugat Lira, potrivit The Guardian.

Comentarii