"Am prevenit o baie de sânge". Cum încearcă să justifice armata israeliană uciderea unui protestatar neînarmat
În conflictul declaraţiilor dintre israelieni şi palestinieni, scurta viaţă a lui Abdel Fattah Abd al-Nabi (foto) a devenit un front de luptă. Tânărul de 18 ani a fost unul dintre cei 17 palestinieni care şi-au pierdut viaţa după ce au fost împuşcaţi de trupele israeliene vineri, când au avut loc proteste masive la frontiera Fâşiei Gaza cu Israelul. O înregistrare video pare să demonstreze că tânărul era neînarmat şi că a fost împuşcat în spate de un lunetist în timp ce fugea în direcţia opusă poziţiilor israeliene, cu un cauciuc în mână. Israelul şi Hamas s-au întrecut în a-şi mediatiza propria variantă a evenimentelor tragice filmate cu telefonul mobil. Lupta pentru a defini viaţa şi moartea lui Abdel Fattah a devenit o scenă, la scară redusă, pentru conflictul mai amplu din regiune.
Armata israeliană l-a acuzat pe Abdel Fattah Abd al-Nabi că este "un agent activ al aripii militare a organizaţiei teroriste Hamas", facţiunea armată cunoscută sub numele de brigăzile Al-Qassam. Forţele de apărare israeliene (Israeli Defence Forces, IDF) susţin că zece dintre cei 16 palestinieni omorâţi de soldaţii lor aveau legături cunoscute cu terorismul, scrie cotidianul The Telegraph într-un articol postat pe site-ul său la 1 aprilie. Un al 17-lea palestinian, Faris al-Raqib, un tânăr de 29 de ani, a murit luni în urma rănilor suferite vineri.
O purtătoare de cuvânt a IDF a refuzat să precizeze ce dovezi are armata israeliană care să ateste legăturile lui Abdel Fattah Abd al-Nabi cu brigăzile Al-Qassam. "Este o legătură bazată pe informaţiile de care dispunem şi nu este ceva de care să nu fim siguri", a precizat ea.
"Era un puşti"
Însă în cortul din oraşul Gaza unde a avut loc priveghiul tânărului, unde vecinii şi prietenii au venit să prezinte condoleanţe, familia lui Abdel Fattah Abd al-Nabi spune o cu totul altă poveste. "Era un copil ca toţi ceilalţi. Era plin de viaţă, voia să aibă o viaţă împlinită", a declarat tatăl lui, Bahjat al-Nabi. El neagă cu fermitate că fiul său cel mai tânăr era implicat în rezistenţa armată împotriva Israelului.
Bahjat al-Nabi, tatăl lui Abdel Fattah, în faţa cortului funerar - The Telegraph |
"Era un puşti. Nu era implicat în nicio activitate militară alături de brigăzile Al-Qassam sau de oricine altcineva. Acesta este planul Israelului de a face să pară că morţii aveau arme, dar de fapt ei sunt criminalii şi morţii sunt victimele", a adăugat el.
Zaid Abu Oker, de 19 ani, este un prieten al lui Abdel Fattah care era cu el când a murit. El a spus că au mers la proteste pentru a vedea de aproape evenimentele din acea zi care se anunţa agitată. Nu departe de ciocnirile cu armata israeliană, multe familii de palestinieni au adus coşuri de picnic la protestul de vineri, scrie The Telegraph.
Zaid spune că el şi prietenul lui s-au apropiat de frontieră pentru a ajuta un bărbat care încerca să recupereze un cauciuc. Demonstranţii palestinieni dau de multe ori foc la cauciucuri pe care le lansează spre soldaţii israelieni, dar Zaid spune că nici el, nici Abdel Fattah, nu fuseseră implicaţi în violenţe.
Tânărul alerga înapoi spre mulţimea care ovaţiona când a fost împuşcat în ceafă. "A murit imediat. Nici măcar nu a avut timp să spună 'Allah este singurul dumnezeu' ", a povestit Zaid.
Cortul funerar era decorat cu postere de la mai multe facţiuni palestiniene care îi aduceau un omagiu unui "shaheed" sau martir. Cel mai mare era un banner instalat de Hamas, cu mesajul "Mişcarea islamică Hamas îl deplânge pe mujahedinul său martir". Acest lucru sugerează că al-Nabi avea un fel de legătură cu Hamas, deşi nu neapărat cu aripa sa armată, cred cei de la The Telegraph.
Fotograful palestinian Mahmoud Abu Salama făcea fotografii la protest când a surprins ultimele momente ale lui Abdel Fattah. El a povestit pentru The Washington Post că un bărbat care purta un tricou verde a fugit spre gardul de la frontieră pentru a recupera un cauciuc lăsat acolo în cursul dimineţii. El poate fi văzut în înregistrarea video târându-se spre cauciuc, apoi ridicându-l şi fugind înapoi spre mulţime în timp ce mai multe gloanţe ridică praful în apropierea picioarelor sale. După ce bărbatul se împiedică şi cade, Abdel Fattah aleargă să-l ajute şi ridică cauciucul. Abdel Fattah a fost împuşcat din spate la câteva sute de metri distanţă de gard, spune Salama.
"Am decis că vreau să mor"
Brigăzile Al-Qassam au confirmat deschis că cinci dintre morţi erau din rândurile sale, dar nu l-au inclus printre ei pe Abdel Fattah. Deşi există anumite indicii că tânărul este posibil să fi fost un susţinător al Hamas, nimic nu dovedeşte că ar fi fost un combatant al aripii militare a grupării, notează jurnaliştii britanici.
Variantele celor două părţi diferă semnificativ în privinţa bilanţului răniţilor cu muniţie de război - Reuters (The Telegraph) |
Activiştii pentru drepturile omului susţin însă că această chestiune este irelevantă, întrucât chiar dacă toţi cei ucişi erau combatanţi Hamas nu există nicio justificare pentru a-i ucide atâta timp cât erau neînarmaţi în timpul protestelor. "Acest lucru este irelevant dacă oamenii nu erau înarmaţi şi nu puneau în pericol israelieni când au fost ucişi", a declarat Elizabeth Tsurkov, din cadrul think thnak-ului israelian Forum for Regional Thinking.
Abdel Fattah Abd al-Nabi este însă doar una dintre miile de victime înregistrate în acest conflict care pare nesfârşit. Controversa pe care a declanşat-o moartea sa reflectă însă o dezbatere mult mai amplă: acţionează Israelul cu o forţă proporţională pentru a-şi apăra frontierele şi cetăţenii de terorism sau utilizează în mod nejustificat violenţa pentru a zdrobi rezistenţa unui popor ocupat?
Duminică după-amiază, la câţiva kilometri la sud de locul unde a fost ucis al-Nabi, adolescenţi palestinieni de o vârstă apropiată de a lui s-au adunat în apropierea gardului de frontieră. Ei au aruncat din când în când cu pietre, iar soldaţii isralieni au tras cu gaze lacrimogene, dar ambele părţi ştiau că următoarea confruntare reală va veni abia vineri, ziua tradiţională de proteste din lumea arabă.
Tinerii făceau glume macabre privind care dintre ei ar putea muri în săptămâna care urma. Puţini dintre ei au un loc de muncă, iar unii spun că nu prea au pentru ce să trăiască, atâta timp cât viaţa lor înseamnă să fie prinşi în capcană în Gaza, unde curentul electric se furnizează cu porţia, iar oportunităţile sunt foarte rare.
Protestatari dispersaţi vineri cu gaze lacrimogene - AFP/Getty Images (The Telegraph) |
"Am decis că vreau să mor", a declarat Hamada Zaza, un tânăr de 18 ani care a fost lovit vineri de un glonţ de cauciuc. Nu are nimic de muncă şi spune că numără de câte ori trece strada în fiecare zi pentru a avea o ocupaţie. "Nu este ca şi cum asta ar fi viaţă. Toată chestia asta cu moartea nu este mare lucru", a mai spus el.
"Soldaţii noştri merită o medalie"
Israelul susţine că a acţionat îndreptăţit pentru a preveni o penetrare a frontierei cu Gaza de către combatanţii Hamas şi pentru a proteja comunităţile din apropiere, scrie The New York Times într-un articol din 2 aprilie preluat de The Sydney Morning Herald. Bilanţul morţilor ar fi fost mult mai mare, susţin autorităţile israeliene, dacă protestatarii ar fi reuşit să treacă de bariera de securitate. Totuşi, nimeni nu a reuşit să treacă vineri de barieră.
Episodul a suscitat preocupare şi condamnare în cadrul comunităţii internaţionale. ONU şi UE au solicitat o investigaţie independentă şi transparentă.
Avigdor Lieberman, ministrul israelian al apărării - EPA (Sydney Morning Herald) |
Ministrul israelian al apărării, Avigdor Lieberman, a exclus însă colaborarea cu orice comisie de anchetă, declarând duminică pentru postul de radio al armatei că soldaţii israelieni "au făcut ce trebuia". "Cred că soldaţii noştri merită o medalie", a adăugat el.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a catalogat răspunsul militar dur al Israelului drept "un atac inuman". După ce prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a scris pe Twitter că "cea mai morală armată din lume nu va primi lecţii de moralitate de la cineva care timp de ani de zile a bombardat nediscriminatoriu populaţia civilă", referindu-se la lupta Ankarei împotriva kurzilor, Erdogan l-a numit "terorist" pe liderul israelian.
Protestele de vineri au fost începutul unei campanii de şase săptămâni numite Marşul Marii Întoarceri.
Organizatorii susţin că intenţia lor era de a ridica gradul de conştientizare la nivel internaţional privind blocada de lungă durată asupra enclavei izolate şi sărăcite impusă de Israel şi de Egipt şi de a susţine solicitarea palestiniană de returnare a pământurilor natale pierdute în 1948, care se află pe teritoriul de astăzi al Israelului. Ei nu au făcut declaraţii clare privind o eventuală intenţie de a penetra bariera de securitate, pentru a lăsa partea israeliană în incertitudine, scrie New York Times.
"Ceea ce s-a întâmplat a fost un eşec"
Opinia publică israeliană a fost în mare parte alături de armată, deşi au existat şi critici, notează cotidianul american în ediţia sa online. "Consider ceea ce s-a întâmplat un eşec", a declarat Shlomo Brom, un general de brigadă în retragere, care activează acum în cadrul Institutului israelian pentru studii de securitate naţională.
"Scopul palestinienilor este de a creşte gradul de conştientizare la nivel internaţional şi de a repune chestiunea palestiniană înapoi în agenda internaţională şi israeliană. Au reuşit", a spus el.
Deşi IDF a decis să folosească forţa letală ca mijloc de descurajate, "în opinia mea ei ar fi trebuit să planifice de la bun început să utilizeze forţă minimă pentru a preveni provocarea de victime".
Palestinienii au început să instaleze corturi duminică în apropierea barierei de securitate a Israelului cu Fâşia Gaza - AP (Sydney Morning Herald) |
Mkhaimar Abusada, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Al-Azhar din Gaza, a declarat că din ceea ce a auzit nu exista un plan de a penetra bariera de securitate. "A fost un protest de masă palestinian non-violent împotriva Israelului, în cadrul căruia oamenii s-au apropiat de zona frontierei", a spus el. "Dar aşa se întâmplă când există mulţimi mari, care nu pot fi controlate - da, unii au încercat să infiltreze frontiera dintre Gaza şi Israel", a spus profesorul palestinian.
Hamas, care a adoptat cu repeziciune campania, a jucat un rol important în orchestrarea ei, potrivit New York Times. Gruparea islamică, deşi a recunoscut că cinci dintre cei ucişi făceau parte din brigăzile Al-Qassam, a precizat că ei participau la protest ca simpli palestinieni. "Vineri ne-am oprit la frontieră. Data viitoare nu ştim care va fi limita", a declarat duminică Ismail Haniya, liderul grupării.
"Am prevenit o baie de sânge"
Armata israeliană a produs o înregistrare video în care este prezentat un bărbat despre care se susţine că este unul dintre combatanţii Hamas împreună cu un complice trăgând asupra soldaţilor israelieni de dincolo de gardul de securitate, înainte de a fi ucis. Alte imagini video ale IDF arată protestatari aruncând cu pietre, bombe incendiare şi cauciucuri aprinse spre gardul de securitate, aparent într-un efort de a-l incendia.
IDF susţine că existau informaţii că Hamas plănuia atacuri sub acoperirea protestelor - AP (Sydney Morning Herald) |
De cealaltă parte, înregistrările postate pe social media par să indice că protestatari neînarmaţi au fost împuşcaţi de militarii israelieni.
Pe lângă înregistrarea cu împuşcarea lui Abdel Fattah Abd al-Nabi au mai apărut şi altele. Într-una dintre acestea o femeie este împuşcată în timp ce se apropie de bariera de securitate agitând un steag palestinian, iar în alta se poate vedea cum un bărbat este împuşcat în picior în timp ce se ridică după ce s-a rugat lângă gard.
Potrivit oficialilor din domeniul medical din Fâşia Gaza, pe lângă cei 17 morţi au fost rănite cu muniţie de război în jur de 800 de persoane.
Generalul de brigadă Ronen Manelis, purtătorul de cuvânt şef al armatei, a spus însă, într-un interviu de duminică, că informaţia respectivă este o "prostie" şi că numărul celor răniţi cu muniţie de război este mai degrabă de zeci, restul fiind loviţi de gloanţe de cauciuc sau având de suferit din cauza gazelor lacrimogene.
Manelis a spus că soldaţii au executat tiruri precise şi că au existat informaţii că Hamas plănuia atacuri sub acoperirea protestelor, precum tirul armat spre gardul de securitate prezentat în înregistrarea IDF. El nu a detaliat regulile de acţiune într-un astfel de caz, dar a spus că principiul este "de a nu permite sabotarea infrastructurii militare şi nicio traversare a barierei în masă".
El a spus că forţele sale l-au descris pe al-Nabi drept unul dintre participanţii cei mai activi în lansarea de cauciucuri aprinse spre gard, dar a precizat că IDF va examina fiecare episod în parte.
Dacă gardul de securitate ar fi fost incendiat şi s-ar fi prăbuşit, a spus Manelis, "scenariul de coşmar" al unui aflux în masă ar fi devenit realitate. "Câţi oameni ar fi murit atunci?", a întrebat el retoric. "Am prevenit o baie de sânge", a mai spus generalul de brigadă.
Comentarii
Trimiteți un comentariu