La peste două decenii de la atacul cu gaz sarin, ameninţarea sectei Aum persistă în Japonia


La 23 de ani după ce un atac cu gaz sarin a provocat teroare în metroul din Tokyo, mai multe secte au preluat ştafeta sectei Aum Shinrikyo (Adevărul suprem) şi continuă să facă prozeliţi în Japonia, o influenţă care îngrijorează autorităţile.

În condiţiile în care capitolul judiciar al afacerii a fost închis, există tot mai multe speculaţii privind o execuţie iminentă a gurului Shoko Asahara, care aşteaptă pe "culoarul morţii", alături de 12 dintre discipolii săi, pentru atentatul soldat cu 13 morţi şi peste 6.000 de răniţi de la 20 martie 1995.
Însă secta Aum, fondată în 1984 şi care amestecă precepte budiste şi hinduiste pe un fond de viziuni apocaliptice, are în continuare o existenţă legală într-o ţară care are o lungă tradiţie de sectarism religios, scrie France Presse într-un articol preluat pe 18 martie de site-ul La Croix.
Redenumită Aleph, după prima literă din alfabetul ebraic, aceasta s-a delimitat oficial de fostul său guru în anul 2000. În realitate, influenţa sa rămâne mare, afirmă serviciile de informaţii nipone.
Secta Aleph "le ordonă discipolilor săi să-l considere pe Asahara o fiinţă supremă", spune un anchetator sub acoperirea anonimatului. "Dacă cineva ar spune că 'guru Asahara vrea să distrugă Japonia', discipolii ar trece la acţiune", dă el asigurări, exprimându-şi îngrijorarea privind "pericol potenţial" reprezentat de sectă.
Shoko Asahara, gurul sectei Aum, este escortat de poliţie, pe 19 iulie 1995, la un tribunal din Tokyo - AFP (La Croix)

Înregistrări cu preceptele "maestrului" au fost descoperite în locuri de întâlnire ale sectei cu prilejul unor percheziţii, inclusiv căştile speciale numite "Perfect Salvation Initiation", dotate cu electrozi meniţi să difuzeze undele cerebrale ale lui Asahara.

"Un câmp de luptă"

Aleph şi alte grupuri disidente, care neagă orice legătură cu Asahara, numără 1.650 de membri în Japonia şi alte câteva sute în Rusia.
Ele atrag în fiecare an, ascunzându-şi identitatea, în jur de 100 de persoane organizând cursuri de yoga, de divinaţie şi alte activităţi inofensive. Ţinta lor preferată: tinerii, care nu-şi amintesc de atacul criminal din 1995.
"Femeile tinere se duc la aceste cursuri de instruire împreună cu copiii lor", povesteşte anchetatorul. "Ne temem că un număr tot mai mare de copii vor intra sub influenţa Aum", adaugă el.
 Shoko Asahara a avut patru fiice şi doi băieţi cu soţia sa Tomoko, care i-au rămas în mare parte devotaţi.
Una dintre fiicele sale a părăsit secta în 2006, la vârsta de 16 ani, şi a spus o poveste oribilă despre anii petrecuţi sub cupola Aum. Ea spune, de exemplu, că a fost forţată să mănânce hrană care conţinea cioburi de ceramică sau să rămână în frig aproape goală.
"Era un mediu de conceput într-o Japonie modernă. Îmi era frică că voi fi ucisă dacă mă revolt, eram tot timpul tensionată", a mărturisit ea într-un comunicat publicat anul trecut, fără a-şi dezvălui numele. "Este ca şi cum am trăit pe un câmp de luptă timp de 16 ani", a adăugat ea.
"Sper din toată inima că niciun copil nu va creşte în grupurile care sunt continuatoarele Aum", a subliniat tânăra.
Capitala Japoniei a semănat cu o zonă de război după atacul cu gaz sarin de la metroul din Tokyo - Kyodo (Japan Times)

Un nou guru?

Anchetatorii, care supraveghează îndeaproape aceste secte, erau la post la începutul lui martie, ziua celei de a 63-a aniversări a lui Asahara.
"Nu sărbătorim în niciun fel această dată", a declarat pentru France Presse Akitoshi Hirosue, director adjunct al sectei Hikarinowa (Cercul de lumină), întâlnit la sediul grupului situat într-un cartier liniştit din Tokyo. "Noi credem chiar că Asahara trebuie să fie executat", a adăugat el.
Hikarinowa a fost creată în 2007 la iniţiativa fostului purtător de cuvânt al Aum, Fumihiro Joyu, care-şi dorea o rupere cu trecutul criminal al sectei, şi are astăzi între 100 şi 150 de membri.
"Atâta timp cât nu este executat, Asahara este văzut ca un 'salvator cruţat', ceea ce ajută Aleph să atragă discipoli", a declarat recent Fumihiro Joyu. Secta Aleph nu a răspuns întrebărilor France Presse, potrivit articolului preluat de La Croix.
Taro Takimoto, un avocat care lucrează cu apropiaţii discipolilor de decenii, este pentru pedeapsa capitală în cazul gurului, dar nu şi al celor 12 complici, care erau total îndoctrinaţi, potrivit lui. "Asahara era mai mult decât un zeu pentru ei", spune el.
"Trebuie să-i facem să vorbească despre experienţa lor până când mor de moarte naturală pentru a împiedica ca o astfel de tragedie să se repete. Dacă vor fi executaţi, vor fi transformaţi în martiri", avertizează el.
Moartea lui Asahara va închide un capitol dureros pentru japonezi, dar ar putea duce la un val de sinucideri în rândul discipolilor săi şi va atrage desemnarea unui avocat, adaugă avocatul.
"Dacă al doilea fiu al său, atunci când se va afla în posesia cenuşii tatălui său, se declară guru, va fi creditat cu o autoritate religioasă solidă", începând o nouă pagină, prezice el.

Japonia a comemorat victimele atacului cu gaz sarin

Întreaga ţară a comemorat marţi 23 de ani de la atentatul criminal cu gaz sarin de la metroul din Tokyo, scrie France Presse într-un articol preluat de lexpress.fr.
Ceremonie de comemorare a victimelor atacului cu gaz sarin de la metroul din Tokyo de pe 20 martie 1995, 23 de ani mai târziu - AFP (L'Express)

Membrii personalului de la metrou au ţinut un minut de reculegere şi au depus flori, în cursul unei ceremonii solemne într-una din staţiile vizate de atacul cu sarin la o oră de vârf matinală pe 20 martie 1995. Este vorba despre staţia de metrou Kasumigaseki, unde coboară funcţionarii care lucrează în ministere.
Membrii sectei Aum Shinrikyo au introdus în vagoanele aglomerate pungi cu gaz sarin pe care le-au înţepat cu vârfurile umbrelelor şi apoi au fugit pentru a scăpa de efectele substanţei neurotoxice, incolere şi inodore.
Capitala Japoniei a semănat în acea zi cu o zonă de război. Torenţi de pasageri se revărsau din ieşirile de la metrou, vomitând, tuşind, sufocându-se, în timp ce serviciile de salvare le ofereau îngrijiri de urgenţă pe trotuare. Ambulanţele circulau în toate direcţiile, iar elicopterele aterizau pe străzi pentru a prelua persoanele intoxicate.
În acea zi, Kazumasa Takahashi, angajat al metroului, a ridicat de jos, fără să se gândească, o pungă spartă în care se aflase gaz sarin rămasă într-o garnitură de metrou de la Kasumigaseki. El a murit împreună cu unul dintre colegii lui.
"Am venit aici astăzi cu acelaşi sentiment ca în fiecare an", le-a spus văduva sa jurnaliştilor prezenţi la ceremonia de comemorare. "Sănătatea unora dintre victime se deteriorează şi familiile traversează şi ele momente foarte dificile", a afirmat ea, adăugând că timpul nu a atenuat suferinţele celor apropiaţi.
După ani de peripeţii judiciare, procesul celor 13 membri ai sectei găsiţi vinovaţi de crime a luat sfârşit în ianuarie, ceea ce deschide calea pentru executarea lor.
Autorităţile au început săptămâna trecută să-i separe pe condamnaţi şi să-i transfere spre locuri de detenţie dotate pentru a putea aplica pedeapsa cu moartea prin spânzurătoare. Aceste transferuri au lăsat să se creadă că liderul sectei, Shoko Asahara şi cei 12 discipoli ai săi urmează să fie executaţi, deşi autorităţile nu au comunicat nimic în acest sens. În Japonia, execuţiile nu sunt anunţate, nici măcar familiilor condamnaţilor, decât după ce au fost efectuate.

Comentarii