Zeci de tineri venezueleni caută zilnic prin apele murdare ale fluviului Guaire, din capitala Caracas, în speranţa că vor găsi bijuterii sau măcar simple cabluri de cupru. Într-o ţară cu inflaţie galopantă în care banii nu mai valorează nimic şi supravieţuirea este pe muchie de cuţit, ei trăiesc din vânzarea acestor "comori" care ajung în apele fluviului din sistemul de canalizare.
Bryan, de 23 de ani, are noroc: tocmai a dezgropat un cercel aurit care se afla pe fundul fluviului. "Fiecare încearcă să supravieţuiască. Situaţia este dificilă", spune el arătând cercelul unui reporter al Agence France Presse (AFP) pe malurile fluviului Guaire, care traversează capitala Venezuelei.
La fel ca el, numeroşi tineri, uneori chiar copii, se adună aici de la răsăritul soarelui pentru a intra în apele tulburi până la coapse şi a căuta toată ziua cu mâna goală printre resturile aduse de curent, scrie AFP într-un articol preluat pe 13 martie de site-ul La Croix.
Un bărbat arată ce a descoperit în apele murdare ale fluviului Guaire, pe 1 februarie (AFP - La Croix) |
Adevăratele "comori", rarisime
O mică sticlă de plastic atârnată de gât le permite să-şi păstreze "prada" fără a trebui să se întoarcă pe mal. Între ei, se numesc unul pe altul "mineri".
Cea mai preţioasă descoperire a lui Bryan în şase luni de de scufundări în fluviu, mai rentabilă decât joburile sale din trecut de brutar sau tâmplar, este un inel din aur de cinci grame. Pentru o astfel de bijuterie, preţul plătit de profesioniştii din domeniu este de cel puţin şapte milioane de bolivari, respectiv de 30 de dolari pe piaţa neagră, în condiţiile în care venitul lunar minim este de 3,5 dolari.
Dar pot trece săptămâni fără a găsi nimic de valoare. "Uneori nu mai mănânc eu pentru a-mi hrăni fiica de trei ani", povesteşte el.
Un venezuelean cercetează resturile aduse de curent în apele fluviului Guaire - AFP (La Croix) |
La câţiva metri de el, păsări de pradă caută printre grămezile de gunoaie plutitoare. Ca "miner", Bryan este într-un mediu de lucru cu o igienă foarte îndoielnică şi riscă, în permanenţă, să contacteze o infecţie.
Tot mai mulţi "mineri"
Tânărul îşi deschide mâinile negre pentru a arăta o mică rană la un deget, provocată de un cui. El povesteşte că prima dată când a intrat în fluviu, s-a îmbolnăvit imediat. "Am stat trei zile la pat cu febră", povesteşte el. Dar "după aceea, devii imun la Guaire", dă el asigurări, afirmând că nu regretă că a renunţat la cele două joburi pe care le avea, într-o brutărie şi pe un şantier. Salariile sale se evaporau din cauza hiperinflaţiei, care ar putea atinge 13.000% în acest an, potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI).
Potrivit ONG-ului Cenda, care măsoară costul vieţii, în prezent sunt necesare 20 de salarii minime pentru a cumpăra coşul de bază într-o gospodărie. Cu salariul minim se pot cumpăra în Venezuela cel mult două kilograme de carne de vită.
Tinerii caută toată ziua cu mâinile goale prin mâlul de pe fundul fluviului Guaire, din Caracas - AFP (La Croix) |
În 2014, sărăcia afecta 32,6% din populaţie, 9,5% fiind într-o situaţie de sărăcie extremă, potrivit Cepal, comisia economică regională a ONU. De atunci nu s-au mai dat publicităţii cifre oficiale, dar în condiţiile în care PIB-ul a scăzut cu 16,5% în 2017, potrivit FMI, situaţia pare să se fi agravat accentuat.
Un studiu desfăşurat de principalele universităţi ale sării a ajuns la concluzia că acum sărăcia extremă afectează peste 50% din populaţie. Guvernul socialist al lui Nicolas Maduro afirmă totuşi că aceasta nu depăşeşte 4,4%.
"Minerii" riscă să se îmbolnăvească, deşi susţin că au devenit imuni la Guaire - AFP (La Croix) |
Deteriorarea situaţiei în ţara cu cele mai mari rezerve de petrol din lume face ca în fiecare zi tot mai mulţi "mineri" să scotocească prin mâlul de pe fundul fluviului Guaire, sau în alte fluvii din jurul Caracas.
O ocupaţie nu lipsită de pericole
Antonio, care a venit împreună cu doi camarazi, spune că este printre primii care a îndrăznit să intre în apele negre ale unui astfel de canal. El a început la 16 ani şi are acum 19. "Vin tot mai mulţi oameni. Ce putem face? Prefer asta decât să mă duc să fur sau să omor pe cineva", spune el.
Unul dintre malurile fluviului Guaire, pe 1 februarie - AFP (La Croix) |
Dar acest pescuit de comori poate fi periculos. Antonio povesteşte că frecvent, grupuri de "mineri" sunt arestaţi de militari, transportaţi cu maşinile pentru a fi controlaţi, apoi eliberaţi câteva ore mai târziu. "Ne fură. Verifică ce avem şi ne fură", afirmă el.
Iar când vine sezonul ploilor, fluviul se revarsă uneori. Într-o zi, "un tovarăş a fost luat de fluviu şi nu l-am mai văzut", relatează impasibil Antonio. Pentru el, ca şi pentru alţii, nu există alegere: vor continua să caute "comori" în apele murdare.
Comentarii
Trimiteți un comentariu