Israel loveşte Iranul în Siria dar pierde un avion de luptă


Israelul a lansat sâmbătă o serie de atacuri aeriene în Siria, lovind obiective militare siriene dar şi "iraniene". Forţele israeliene de apărare (IDF) au pierdut însă un avion în cursul celei mai importante escaladări a tensiunilor dintre cele trei ţări de ani de zile. Potrivit cotidianului israelian Haaretz, Israelul nu a mai pierdut un avion F-16 în luptă de 30 de ani. Atacurile au fost declanşate, potrivit IDF, de o dronă lansată de pe teritoriul Siriei de armata iraniană care a pătruns în spaţiul aerian al Israelului.

Aceste acţiuni militare în cursul cărora un pilot israelian a fost grav rănit constituie cea mai gravă confruntare dintre Israel şi Iran din 2011 şi începutul războiului din Siria, scrie France Presse într-un articol preluat duminică de Le Devoir. Ostilităţile s-au produs şi pe fondul îngrijorării crescânde faţă de cursul luat de conflictul sirian în favoarea regimului preşedintelui Bashar al-Assad, un duşman al Israelului susţinut militar de Rusia, dar şi de doi inamici declaraţi ai săi, Iranul şi gruparea şiită libaneză Hezbollah.

Îngrijorări şi avertismente

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că nu doreşte o escaladare, dar a avertizat că nu va permite ca Iranul "să se ancoreze" militar la porţile sale, în Siria.
Washingtonul, aliat istoric al Israelului, a precizat că susţine "cu fermitate dreptul suveran al Israelului de a se apăra", Departamentul de stat denunţând, de asemenea şi "activităţile nocive ale Iranului în regiune".
Rămăşiţele avionului israelian F-16 care s-a prăbuşit sâmbătă în nordul Israelului - AFP (New York Times)

Moscova, aliat al regimului de la Damasc, şi-a exprimat "profunda îngrijorare", considerând "inacceptabilă" punerea în pericol a soldaţilor ruşi prezenţi de la faţa locului.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, "urmăreşte îndeaproape alarmanta escaladare militară din Siria şi periculoasa extindere (a conflictului - n.r.) dincolo de frontierele sale", a declarat purtătorul său de cuvânt, Stephane Dujarric.
Antonio Guterres "face apel la toate părţile implicate să depună eforturi pentru o dezescaladare imediată şi necondiţionată şi să dea dovadă de reţinere", a mai afirmat purtătorul de cuvânt într-un comunicat.
Puseul de tensiune a fost provocat în zorii zilei de sâmbătă de pătrunderea în spaţiul aerian israelian a unei drone iraniene lansate din Siria, susţine armata israeliană. IDF pretinde că deţine resturile dispozitivului şi a publicat o înregistrare video cu un vehicul din Siria care a participat la lansarea lui.
Comandamentul comun al forţelor aliate regimului sirian - din care fac parte Iranul şi Hezbollah - a dezminţit într-un comunicat orice violare a spaţiului aerian israelian. Iranul a calificat afirmaţiile israeliene drept "ridicole".
Drona, urmărită de serviciile de informaţii israeliene de la lansarea sa dintr-o "bază iraniană" din apropiere de Palmyra (Siria), a fost doborâtă deasupra Văii Iordanului, a precizat armata israeliană.

Violare "flagrantă"

Drept represalii, opt avioane israliene au atacat elemente ale sistemului de lansare a dronei, a declarat lt. col. Jonathan Conricus, purtător de cuvânt al IDF. Aparatele de zbor şi-au atins ţinta, dar au fost apoi urmărite de un tir susţinut al apărării antiaeriene siriene.
Un avion F-16 s-a prăbuşit pe teritoriul Israelului, lt. col. Conricus recunoscând că prăbuşirea avionului a fost probabil legată de tirurile siriene.
Cei doi piloţi s-au catapultat, ei fiind recuperaţi şi spitalizaţi, a anunţat armata. Unul dintre ei este în stare gravă, iar celălalt este rănit uşor.
Doborârea avionului israelian a fost urmat de un al doilea raid al IDF - AFP

Aviaţia israeliană a lansat un al doilea val de raiduri, un atac de "mare anvergură", lovind 12 obiective, printre care trei baterii ale apărării antiaeriene siriene şi patru ţinte "aparţinând unui dispozitiv militar iranian în Siria".
La Damasc, agenţia de presă oficială Sana a informat că apărarea antiaeriană siriană a respins avioanele israeliene şi a lovit "mai mult de unul", afirmând că raidurile au vizat instalaţii militare din apropiere de Damasc, din centrul şi sudul ţării.
Intruziunea dronei constituie "violarea cea mai flagrantă şi cea mai gravă a suveranităţii israeliene de către Iran din ultimii ani, de aceea riposta israeliană este atât de puternică", a spus lt. col. Conricus.
Totuşi, unii analişti israelieni nu au exclus posibilitatea ca drona iraniană să fi ajuns în spaţiul aerian al Israelului din cauza unei defecţiuni.
"Nu reuşesc să văd logica din spatele trimiterii unei drone iraniene în Israel", a declarat Ehud Yaari, un analist al televiziunii israeliene care colaborează cu Institute for Near East Policy din Washington. "Au alte priorităţi acum în Siria", a adăugat el, precizând însă că odată ce drona a pătruns în spaţiul aerian israelian IDF a trebuit să răspundă militar.
Deşi lt. col. Conricus insistă că drona era "într-o misiune specifică iraniană", oficiali ai armatei siriene citaţi de site-ul de ştiri Al-Manar susţin că drona avea o misiune de rutină împotriva organizaţiei Statul Islamic.

Un "mesaj clar" din partea Iranului

De la începutul războiului din Siria, Israelul este foarte atent să nu fie atras în conflict, dar a lovit zeci de obiective, poziţii ale regimului sirian sau convoaie de arme cu destinaţia Hezbollah.
Ambasadorul Israelului la ONU, Danny Danon, a făcut apel sâmbătă la "Consiliul de securitate (...) să facă să înceteze imediat provocările iraniene".
Premierul israelian Benjamin Netanyahu, în august 2017 - AFP/Getty Images (LA Times)

Premierul Benjamin Netanyahu depune mari eforturi să determine Rusia, actor cheie al conflictului sirian, să limiteze acţiunile Teheranului. Luna trecută, la Moscova, el a subliniat în faţa preşedintelui Vladimir Putin pericolul de a vedea Iranul stabilind o prezenţă militară în Siria.
Confruntarea de sâmbătă soldată cu pierderea unui avion israelian aduce un "mesaj clar" din partea Iranului: "Israelul nu mai este liber să facă ce vrea în Siria", a declarat un fost purtător de cuvânt al armatei israeliene, Peter Lerner.
Gruparea libaneză Hezbollah a salutat la finalul zilei de sâmbătă "începutul unei noi ere strategice, care pune capăt violării spaţiului aerian şi teritoriului sirian".
"Evoluţiile de azi înseamnă că vechile ecuaţii s-au schimbat", a adăugat gruparea şiită libaneză în comunicat.

Un eveniment, două perspective

În Siria, evenimentele din cursul zilei au fost percepute drept unele care ar putea schimba regulile jocului, scrie New York Times. Susţinătorii guvernului sirian au ieşit pe străzi la Damasc, scandând pentru preşedintele Al-Assad şi armata sa.
Este prima dată când guvernul sirian pare să-şi fi ţinut promisiunea de a doborî un avion israelian, după ani de ameninţări împotriva Israelului şi a altor armate străine care au efectuat raiduri deasupra Siriei fără permisiune.
"Sunt atât de fericit", a declarat Haidar, de 30 de ani, un susţinător al guvernului care împărţea dulciuri în centrul oraşului. "Sunt mândru de replica siriană, de faptul că am doborât un F-16 israelian. De ani de zile aşteptăm o reacţie siriană la violările şi loviturile aeriene israeliene", a spus el.
Un avion F-16 al armatei israliene, în baza Ovda - AP (Le Monde)

Dar, deşi încrederea în sine a Siriei pare să fi crescut datorită acestor evenimente, şi Israelul a trimis un mesaj puternic sâmbătă, cred analiştii israelieni. Ei au observat că a fost pentru prima dată în ultimii ani când Israelul a lovit teritoriul sirian la lumina zilei şi au spus că IDF a produs mari avarii sistemului sirian de apărare anti-aeriană. În pofida tirului antiaerian susţinut, toate avioanele israeliene s-au întors la bază în siguranţă din a doua misiune, după ce primul avion a fost pierdut, susţine IDF. Se crede că armata siriană ar fi lansat 12 rachete antiaeriene, dintre care una ar fi aterizat în Liban.

"Ciocan şi nicovală"?

În contextul în care atât de multe forţe străine sunt angajate în Siria, riscurile extinderii conflictului dincolo de graniţele ţării sunt reale, dar analiştii susţin că toate părţile au interes în a se asigura că evenimentele de sâmbătă nu se transformă în ceva de amploare, notează New York Times.
"Cred că situaţia va fi ţinută sub control pentru moment", a declarat Steven Simon, specialist în Orientul Mijlociu la Amherst College şi care a făcut parte din Consiliul pentru securitate naţională al lui Barack Obama. "Dar situaţia este foarte volatilă", a spus Simon, adăugând că "lucrurile fierb la foc la mic de ceva vreme şi acum dau în clocot".
Trupele ONU supraveghează frontiera israeliano-siriană (AFP - Le Devoir)

El a mai precizat că o întrebare importantă este dacă Casa Albă recomandă sau nu reţinere. "SUA şi Israelul ar putea privi operaţiunile lor în Siria ca pe ceva de tipul ciocan şi nicovală, cu Iranul şi forţele sale aliate la mijloc. Dacă acesta este cazul, luptele vor escalada", a mai apreciat el.
Amos Yadlin, fost şef al serviciilor de informaţii militare ale Israelului şi în prezent director executiv al Institutului naţional pentru studii de securitate din cadrul Universităţii de la Tel Aviv, a declarat că Siria, Iran şi Rusia par să nu aibă în prezent interesul de a intra într-un conflict veritabil cu Israelul.
"Israelul are capacitatea de a distruge proiectul ruso-iranian de salvare a regimului Assad. Aici nu este vorba despre slaba opoziţie siriană. Este vorba despre puternicul Israel", a spus Amos Yadlin.
Deşi puterea militară a Israelului este un factor semnificativ în orice scenariu, situaţia ameliorată a guvernului Assad trebuie de asemenea luată în calcul, consideră New York Times.
"Nu există motive pentru iranieni, sirieni sau ruşi să-i atragă pe israelieni într-un conflict militar care evoluează favorabil de ceva timp", a declarat Stephen B. Slick, un fost şef al biroului CIA din Israel care conduce în prezent Proiectul de studii de intelligence la Universitatea Texas din Austin.

Comentarii