Decretul prin care preşedintele Michel Temer a cedat armatei comanda asupra operaţiunilor de securitate la Rio de Janeiro a trezit fantomele dictaturii militare în Brazilia. Deşi oamenii s-au obişnuit să-i vadă pe militari în rol de susţinere a unei poliţii subfinanţate, faptul că armata a preluat comanda într-o operaţiune de securitate este fără precedent de la sfârşitul dictaturii.
Nu se poate face o comparaţie directă între operaţiunea actuală şi lovitura de stat din 1964 care i-a instalat militari la putere timp de două decenii. Decretul lui Temer cheamă armata în ajutor pentru a pune capăt escaladării violenţelor într-un stat care pare a fi total depăşit. Însă îngrijorările provocate de decretul prezidenţial au determinat guvernul să vină cu o serie de dezminţiri grăitoare, scrie AFP într-un articol preluat de justiceinfo.net pe 24 februarie.
"Niciun risc pentru democraţie"
"O să vă spun ce şanse dau ipotezei unei lovituri de stat militare: zero", a dat asigurări vineri preşedintele Michel Temer la Brasilia. "Nu există o apetenţă" în armată sau în rândul populaţiei pentru o lovitură de forţă împotriva regimului, a adăugat preşedintele de centru-dreapta.
Anterior, ministrul apărării, Raul Jungmann, a spus că nu vede "niciun risc pentru democraţie" întrucât "dimpotrivă, noi consolidăm democraţia".
Ministrul apărării, Raul Jungmann - Cartacapital.com.br |
Pentru mulţi brazilieni din Rio, noul rol al armatei nu va schimba mare lucru. Locuitorii din Rio de Janeiro s-au obişnuit de peste un deceniu să-i vadă pe soldaţi în susţinerea unei forţe de poliţie subfinanţate şi incapabile să lupte împotriva bandelor puternic înarmate ale traficanţilor de droguri.
Circa 8.500 de soldaţi au fost desfăşuraţi din luna iulie a anului trecut în cadrul operaţiunilor desfăşurate în favele, dintre care una a avut chiar vineri în vestul Rio.
În timpul Jocurilor Olimpice din 2016, soldaţii erau concentraţi în zonele turistice, patrulând în ţinută de camuflaj printre mulţimile de oameni în costum de baie de pe Copacabana sau de pe Ipanema.
De data aceasta însă, operaţiunea este foarte diferită. Armata nu mai are rol de susţinere, ea preia comanda operaţiunilor. Practic, responsabilii civili din poliţie vor fi înlocuiţi de generali în luarea deciziilor. Iar acest lucru nu s-a mai întâmplat de la întoarcerea Braziliei la democraţie, notează France Presse.
Arestări în masă
Dorind să răspundă temerilor legitime ale populaţiei, guvernul a comis o gafă de proporţii sugerând că percheziţiile sau arestările ar putea avea loc în valuri. Asta ar putea însemna ca, de exemplu, o stradă întreagă şi nu doar o singură casă să fie percheziţionată. Ministrul Jungmann a trebuit să îndulcească aceste afirmaţii în contextul unei aşa-numite "false polemici", explicând că situaţiile vor fi judecate "de la caz la caz".
Armata braziliană, într-o operaţiune în favela Oraşul Zeilor, una dintre cele mai celebre din Rio - AFP (Le Parisien) |
Temerile rămân însă vii în privinţa faptului că armata ar putea interveni asupra unor oameni nevinovaţi, fiind în acelaşi timp ineficientă în combaterea crimei organizate. Iar acest lucru i-ar putea afecta în special pe locuitorii săraci din favele. O înregistrare video postată în cursul săptămânii pe Facebook în care trei tineri de culoare dau sfaturi "de supravieţuire" în relaţia cu forţele de ordine este elocventă din acest punct de vedere.
"Intervenţia armatei la Rio este o măsură inadecvată şi extremă care suscită preocupare pentru că pune în pericol drepturile omului", a avertizat directoarea Amnesty International în Brazilia, Jurema Werneck.
Confruntaţi deja cu brutalitatea operaţiunilor poliţieneşti soldate frecvent cu morţi, brazilienii vor să ştie în faţa cui vor răspunde soldaţii. Spre deosebire de poliţişti, militarii nu răspund decât în faţa tribunalelor militare.
Turnând gaz peste foc, numărul unu al operaţiunilor armatei la Rio, generalul Eduardo Villas Boas, a declarat că vrea "garanţii că va putea acţiona fără a risca o nouă Comisie a adevărului".
Comisia naţională a adevărului a fost formată în timpul mandatului preşedintei de stânga Dilma Rousseff pentru a examina crimele comise în timpul dictaturii.
Pistă de încercare?
Necunoscutele care înconjoară amploarea intervenţiei armatei la Rio au contribuit la alimentarea teoriilor conspiraţiei. În săptămâna care a trecut s-a răspândit ideea că operaţiunea de la Rio ar fi un teren de încercare pentru alte operaţiuni militare de mai mare anvergură.
În Brazilia au început să apară temeri că operaţiunea armatei din Rio ar fi o pistă de încercare - AFP (Le Soir) |
Rio de Janeiro este poarta de intrare a turiştilor în ţară, dar există alte oraşe şi mai violente în Brazilia, care are una dintre cele mai ridicate rate ale criminalităţii din lume.
Ministrul securităţii, Sergio Etchegoyen, este o figură-cheie în aplicarea actualului decret. Tatăl său, Leo, a ocupat posturi de răspundere în timpul dictaturii.
El a catalogat anul trecut Rio drept un "laborator". El a abordat însă din subiectul recent, precizând că nu este necesar să fie declanşată o operaţiune similară în alte state ale Braziliei.
Comentarii
Trimiteți un comentariu