China, prima destinaţie mondială a reciclării, a blocat de la 1 ianuarie importul anumitor deşeuri, ceea ce face să planeze riscul unui scenariu catastrofic de mediu pentru ţările bogate. În acelaşi timp, măsura ar putea să aducă în faliment propria industrie de reciclare, care depinde în mare parte de importurile de deşeuri.
De la 1 ianuarie, gigantul asiatic şi-a închis porţile pentru 24 de categorii de deşeuri solide, printre care anumite tipuri de plastic, hârtie şi textile, o măsură anunţată cu numai şase luni înainte de aplicare de Beijing, care a invocat raţiuni ecologice.
Această redesenare a pieţei mondiale de deşeuri se dovedeşte a fi una problematică pentru industriile americană şi europeană, obişnuite să vadă China avidă de materii prime absorbind cea mai mare parte a deşeurilor lor pentru a le recicla, scrie France Presse într-un articol preluat duminică, 21 ianuarie, de Le Point. În acelaşi timp, notează sursa citată, aceste industrii dispun de foarte puţin timp pentru a se reorienta.
"Este un seism" şi "una de şoc se resimte încă". "Acest lucru a pus industria noastră în situaţie de stres, pentru că China este pur şi simplu prima piaţă mondială pentru exportul de materii reciclabile", a declarat Arnaud Brunet, director al Biroul internaţional al reciclării (BIR), cu sediul la Bruxelles.
"Risc major"
Uniunea Europeană exportă jumătate din plasticul colectat şi triat, din care 85% în China. SUA au trimis în 2016 în China peste jumătate din exporturilor lor de deşeuri din metale neferoase, hârtie şi plasticuri, respectiv 16,2 milioane de tone.
Sticle din plastic destinate reciclării în satul Dong Xiao Kou, la periferia Beijing, în septembrie 2015 - AFP (Le Point) |
"Vom căuta soluţii alternative, vom încerca să identificăm noi pieţe de substituţie, cu condiţia să aibă capacităţile de tratare: se vorbeşte de India, Pakistan sau de Cambodgia", a afirmat Arnaud Brunet.
Dar asta ar putea necesita o perioadă de timp. "Capacităţile de tratare nu se pot muta de la o zi la alta", iar în perioada imediată acumularea de deşeuri, în special în Europa, este un "risc major", a avertizat el.
Scenariul catastrofic este perspectiva ca aceste deşeuri să fie incinerate sau depozitate în gropi de gunoi.
În SUA, "uzinele încearcă să găsească moduri de a depozita" deşeurile lor suplimentare şi "unele le stochează în parcări sau în situri exterioare", a declarat pentru AFP Brandon Wright, purtător de cuvânt al Federaţiei americane a deşeurilor şi reciclării, NWRA.
Impactul imediat va fi devastator. Potrivit estimărilor "prudente" ale BIR, exporturile mondiale de hârtie către China ar putea scădea cu un sfert între 2016 şi 2018, iar cele de plastic cu nu mai puţin de 80% în doi ani, diminuându-se de la 7,35 la 1,5 milioane de tone.
Hârtie stocată pentru reciclare la Dong Xiao Kou în septembrie 2015 - AFP (Le Point) |
Există însă şi voci care susţin că nu există motive de panică. "Muncim de ani de zile pentru a ne dezvolta în India, în Vietnam, în Thailanda şi chiar în America latină", a spus Brent Bell, un responsabil al Waste Management, cea mai mare companie americană de reciclare a deşeurilor menajere.
"Investiţiile recente ale mai multor producători de hârtie americani ne permit să mutăm deşeurile spre aceste pieţe alternative", a mai spus Bell pentru radioul public american NPR.
UE vrea să poată recicla toate ambalajele din plastic până în 2030
Interdicţia Beijingului ridică o problemă spinoasă şi pentru firmele chineze de reciclare, foarte dependente de deşeurile occidentale.
"Activitatea noastră va deveni dificilă", recunoaşte Zhang Jinglian, proprietarul unei societăţi de tratare a deşeurilor din plastic, Huizhou Qingchun. Peste jumătate din materia sa primă este importată şi deci producţia firmei va fi redusă "cel puţin cu o treime", a declarat el pentru AFP, precizând că a trebuit să se despartă recent de circa zece angajaţi.
Serviciul vamal din zona portuară Shenzen, din sudul Chinei, distruge deşeuri importate ilegal, în noiembrie 2016 - AFP (Le Point) |
UE a dezvăluit marţi strategia sa pentru reducerea utilizării plasticului de unică folosinţă, având drept obiectiv ca toate ambalajele de acest tip să fie reciclabile până în 2030.
În prezent, numai 30% din deşeurile din plastic produse de europeni sunt reciclabile. Restul este incinerat pentru producerea de energie (39%) sau ajunge în gropi de gunoi (31%).
"Trebuie să folosim această decizie pentru a ne întreba de ce noi, europenii, nu suntem capabili să ne reciclăm propriile deşeuri", susţine prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
Comentarii
Trimiteți un comentariu