Atentatul de sâmbătă soldat cu uciderea a peste 100 de oameni arată că talibanii au în continuare capacitatea de a lovi în inima Afganistanului. Ce înseamnă acest lucru pentru strategia lui Donald Trump în Afganistan, în condiţiile în care forţele de securitate au serios de furcă şi cu Stat Islamic, care a revendicat atacul de luni dimineaţă asupra Academiei militare din Kabul, soldat cu cel puţin cinci morţi?
Autorităţile din Afganistan au anunţat că peste 100 de oameni au fost ucişi şi 235 răniţi sâmbătă, după ce militanţi talibani au condus o ambulanţă plină cu explozibili dincolo de un punct de control al poliţiei din Kabul şi au detonat autovehiculul pe o stradă aglomerată pe care circulau în principal angajaţi guvernamentali.
Îndrăzneală acestui atac şi a carnagiului comis ar fi şocantă în cele mai multe circumstanţe, scrie The Atlantic într-un articol de pe 27 ianuarie. Dar atentatul de sâmbătă, cel mai sângeros din Afganistan din ultimele luni, a venit la doar câteva zile după ce talibanii au atacat un hotel de lux din Kabul frecventat în principal de occidentali. Cel puţin 22 de oameni au fost ucişi în acel atac, printre care şi mai mulţi americani.
Funeraliile victimelor atacului cu ambulanţă capcană de sâmbătă au avut loc în cursul weekendului - EPA (BBC) |
Regimul taliban a fost înlăturat de la putere în urma unei operaţiuni militare conduse de SUA după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2011. Însă rezistenţa talibanilor şi uşurinţa cu care par să continue să lovească în inima Afganistanului evidenţiază provocarea cu care se confruntă guvernul acestei ţări în tentativa de a asigura stabilitatea, chiar în condiţiile în care sprijinul militar american urmează să crească în timpul administraţiei Donald Trump.
Preşedintele SUA a decis, fără prea multă tragere de inimă, să trimită mai mulţi militari americani în Afganistan în cadrul strategiei sale de a aduce securitate într-o ţară care rareori s-a bucurat de aşa ceva în ultimele decenii. În prezent se află în Afganistan 14.000 de militari americani, existând planuri de a trimite încă 1.000.
Acest contingent nici măcar nu se apropie de cei 100.000 de militari americani care se aflau în Afganistan la momentul de apogeu al războiului împotriva terorismului. Până recent, militarii americani staţionaţi aici aveau în mare parte rol de consilieri. Acum aceştia ar urma să se mute mai aproape de linia frontului, într-o tentativă de a diminua capacitatea talibanilor de a funcţiona eficient. Ei se confruntă însă cu o provocare formidabilă: talibanii controlează acum circa o treime din Afganistan, mai mult teritoriu ca niciodată de la începutul invaziei americane, scrie The Atlantic.
Donald Trump nu este foarte încrezător în şansele de a-i învinge pe talibanii afgani - Facebook |
Schimbarea de politică a lui Trump este una semnificativă pentru un preşedinte care, la un moment dat, a cerut retragerea trupelor americane din SUA. De atunci însă, el le-a permis ministrului apărării James Mattis şi strategilor de la Pentagon să aibă cuvântul final în ceea ce priveşte numărul militarilor. De asemenea, el a făcut presiuni asupra Pakistanului - o ţară pe care a acuzat-o că le asigură "refugiu teroriştilor pe care îi vânăm" - suspendând asistenţa pentru securitate acordată Islambadului. În plus, Trump i-a cerut Indiei, rivala Pakistanului, să facă mai mult.
Liderul de la Casa Albă a sugerat însă că speranţele de victorie în Afganistan sunt palide. Anul trecut, el le-ar fi spus principalilor lui consilieri că, în opinia sa, SUA "pierde" în Afganistan. Potrivit ziarului Washington Post, el l-ar fi citat pe prim-ministrul indian Narendra Modi: "Niciodată o ţară nu a dat atât de mult şi a primit atât de puţin" precum SUA în Afganistan.
Deşi pierde în Siria şi Irak, ISIS atrage tot mai mulţi recruţi în Afganistan
Există însă şi o altă ameninţare de securitate pentru Afganistan. Este vorba despre Stat Islamic, care de obicei îi vizează pe musulmanii şiiţi şi alte minorităţi afgane. Operaţiunile comune americano-afgane împotriva Stat Islamic au avut succes în eliminarea unor militanţi ISIS, dar nu şi a grupării. Mai mult, armata americană estimează că numărul luptătorilor ISIS din Afganistan a crescut, ceea ce sugerează că grupul continuă să atragă recruţi în pofida înfrângerilor din Siria şi Irak.
Gruparea a revendicat luni un atac asupra complexului Academiei militare a Afganistanului de la Kabul, care s-a soldat cu cel puţin cinci morţi în rândul soldaţilor, informează agenţiile internaţionale de ştiri.
Potrivit unui ultim bilanţ al Ministerului Apărării, atacul care a început în zori s-a soldat cu "cinci morţi şi zece răniţi în rândul soldaţilor", a precizat purtătorul de cuvânt al ministerului, generalul Dawlat Waziri.
"Doi kamikaze s-au aruncat în aer, doi au fost ucişi de forţele noastre şi unul a fost arestat în viaţă", a declarat generalul. "Forţele afgane au capturat un lansator de rachete, două puşti de asalt Kalaşnikov şi o vestă cu explozibili", a adăugat el.
ISIS a revendicat "atacul sinucigaş" prin intermediul organului său de propagandă Amaq pe reţeaua Telegram.
Forţele speciale au fost desfăşurate la faţa locului şi cartierul Academiei, o zonă cu suprafaţa de peste 40 de hectare situată în vestul Kabulului, a fost complet înconjurată de forţele de securitate care au desfăşurat numeroase vehicule militare şi de poliţie.
Atacatorii ar fi vrut să pătrundă în al 2-lea batalion de infanterie al Diviziei 111 din Kabul, aflat la intrarea în complex şi însărcinat cu protecţia Academiei.
Într-o zi normală, susţine un profesor, "cel puţin 4.000 de persoane se află aici, cadeţi, ofiţeri şi între 300 şi 500 de instructori" afgani şi străini. "În această dimineaţă însă, pentru că este zi nelucrătoare, se aflau aici numai elevii şi ofiţerii de permanenţă", a precizat el.
Preşedinţia afgană a decretat o zi nelucrătoare la Kabul pentru ca autorităţile să se poată ocupa de răniţii de după carnagiul provocat sâmbătă, în centrul oraşului, de o ambulanţă capcană, soldat cu peste 100 de morţi şi 235 de răniţi.
Nivelul de alertă a rămas în vigoare a rămas maxim luni, aşa cum este de zece zile, potrivit mai multor surse de securitate occidentale care se tem de noi atacuri.
Forţele de securitate au blocat drumurile de acces la complexul Academiei militare afgane din Kabul - Reuters (BBC) |
În cele din urmă, scrie The Atlantic, cei care pot aduce pacea în Afganistan sunt afganii înşişi. Talibanii trebuie ori învinşi - un rezultat improbabil în acest moment - ori integraţi în procesul politic. Totuşi, ei au puţine stimulente să se alăture procesului politic, în condiţiile în care reuşesc în continuare să le arate afganilor şi lumii întregi că pot susţine războiul. Pe de altă parte, degradarea structurii talibanilor, combinată cu presiunea din partea principalului său binefăcător, Pakistanul, i-ar putea împinge pe aceştia spre angajarea într-un proces politic. Istoria oferă însă lecţii ample, dătătoare de fiori, privind rezultatul unui asemenea demers, conchide The Atlantic.
Comentarii
Trimiteți un comentariu