"Preţul" unei copilării distruse, câteva mii de dolari; traumele foştilor copii-soldaţi, "incalculabile"
Curtea Penală Internaţională (CPI) a fixat vineri la 10 milioane de dolari suma despăgubirilor colective destinate copiilor-soldaţi forţaţi să lupte în miliţia fostului lider militar congolez Thomas Lubanga. Prejudiciul fiecăreia dintre cele 425 de victime identificate a fost evaluat la 8.000 de dolari, iar suma rămasă, de 6,6 milioane de dolari, a fost alocată pentru alte potenţiale victime.
Curtea "fixează suma reparaţiilor la care dl Lubanga este obligat la suma totală de 10 milioane de dolari, atât pentru responsabilitatea sa privind cele 425 de victime prezente în eşantion, cât şi pentru toate celelalte victime potenţial eligibile", a declarat judecătorul Marc Perrin de Brichambaut, citat de France Presse, potrivit unui articol preluat de Liberation.
Chiar dacă au reţinut 425 de victime directe sau indirecte printre candidaţii la despăgubire, judecătorii nu au reuşit să determine numărul precis al acestora, dar au afirmat că "sute sau chiar mii de victime suplimentare au fost afectate de crimele dlui Lubanga".
Prejudiciul fiecăreia dintre 425 de victime a fost evaluat la 8.000 de dolari, ceea ce reprezintă o sumă totală de 3,4 milioane de dolari, a precizat judecătorul.
Aceste reparaţii colective sunt destinate realizării de proiecte pentru a veni în ajutor foştilor copii-soldaţi.
Condamnat la 14 ani de închisoare, fostul şef al Uniunii patrioţilor congolezi (UPC) a fost găsit vinovat în 2012 pentru că a înrolat copii, dintre care unii în vârstă de doar 11 ani, şi i-a folosit ca soldaţi sau gărzi de corp în 2002 şi 2003 în Ituri, în nord-estul Republicii Democratice Congo (RDC).
Răpirea este metoda cea mai comună de recrutare a copiilor-soldaţi - foto ONU |
"Tinereţe pierdută"
Suma reparaţiilor colective este una care a provocat o dezbatere. "Există prejudicii care nu se pot calcula. Cum calculăm cât înseamnă o tinereţe pierdută? Valorează un milion? O jumătate de milion, 100.000 de euro, 10.000 de euro, o mie de euro?", a întrebat reprezentantul victimelor Luc Walleyn, în cadrul unei audieri de anul trecut.
Pentru că 15 ani mai târziu, aceşti tineri care au renunţat la armele pe care au fost forţaţi să le folosească rămân stigmatizaţi, sunt încercaţi se sentimente suicidare şi trăiesc cu o frică permanentă, au subliniat experţii.
După ce se întorc acasă, de multe ori cu un copil conceput în urma violurilor suferite, multe fete sunt respinse de familiile şi comunităţile lor când părăsesc aceste miliţii. Considerate nedemne să se căsătorească, ele sunt condamnate să trăiască în sărăcie şi izolare.
Problema nu este "să-şi recâştige viaţa, ci pe vecinii, familiile, foştii prieteni care nu le vorbesc", a explicat Sandra Olsson, care se ocupă de proiectul Child Soldiers International.
Majoritatea dintre ele vor înainte de toate "să se întoarcă la şcoală, pentru a învăţa şi a câştiga din nou respectul comunităţii lor", a declarat avocatul acestui ONG, James Mehigan.
Din punctul de vedere al avocaţilor săi însă, autorul acestor înrolări, care îşi ispăşeşte pedeapsa într-o închisoare congoleză din care ar urma să fie eliberat în 2020, nu ar trebui să plătească pentru acest lucru. Avocatul său, Jean-Marie Biju-Duval, a afirmat asigurări anul trecut că Thomas Lubanga ar deveni astfel "ţapul ispăşitor pentru fenomenul copiilor-soldaţi din Ituri", care există de la sfârşitul anilor '90.
ONG-ul Child Soldiers International a anunţat că speră că acest verdict "va servi drept catalizator în a demonstra că aceia care recrutează şi exploatează copii în conflicte vor fi făcuţi responsabili".
Thomas Lubanga poate face apel la decizia CPI.
Thomas Lubanga - Africa News |
Lubanga nu va plăti reparaţiile
CPI a recunoscut faptul că Lubanga nu dispune de banii necesari pentru a plăti despăgubirile stabilite, scrie Reuters, preluat de Deutsche Welle. Un Fond pentru ajutorarea victimelor - finanţat din donaţii ale ţărilor membre ale CPI, ale unor organizaţii internaţionale şi a unor particulari - va asigura o parte substanţială din aceste reparaţii.
Cu toate acestea, Fondul a precizat că se va dovedi "dificil' de adunat întreaga sumă. Judecătorii au dat dispoziţii Fondului să apeleze la guvernul RDC pentru a contribui financiar la reparaţiile colective.
Fondul a alocat deja un milion de euro pentru acest dosar şi propune un plan de acţiune de trei ani vizând "reconcilierea victimelor cu familiile lor şi comunităţile lor afectate".
Este cel de al treilea verdict de reparaţii decis de curtea internaţională de la Haga.
În august, CPI a decis că un jihadist din Mali a provocat pagube de 2,7 milioane de dolari distrugând în 2012 mausolee din oraşul istoric Timbouctou.
În luna martie, curtea a atribuit o sumă simbolică de 250 de dolari fiecăreia dintre cele 297 de victime ale şefului unei miliţii congoleze, Germain Katanga, condamnat în 2014 la 12 ani de închisoare.
Comentarii
Trimiteți un comentariu