Graţierea lui Fujimori, un ultim puseu de impunitate în America latină?


Fujimori pe un pat de spital, Pinochet în scaun cu rotile, Rios Montt acuzând probleme mentale. Sunt imagini care au provocat revoltă în America latină. În pofida crimelor comise din ordinele lor, aceşti lideri latinoamericani cu sănătate fragilă au beneficiat de o clemenţă care a fost denunţată ca o revenire la impunitate de apărătorii drepturilor omului.

Anunţul privind graţierea prezidenţială a fostului şef de stat peruan condamnat pentru crime împotriva impunităţii a scos în stradă mii de peruani furioşi, dar a provocat şi critici dure din partea ONU, relatează France Presse într-un articol preluat de Challenges.fr la 27 decembrie. Reprezentantul regional al Înaltului comisar ONU pentru drepturile omului, Amerigo Incalcaterra, a cerut "evitarea oricărei situaţii care ar putea duce la impunitate".

"Vârsta, o circumstanţă atenuantă"

După ce şi-a cerut "iertare din toată inima", Alberto Fujimori, 79 de ani, a recunoscut marţi că i-a "dezamăgit pe o parte dintre compatrioţi". Un eufemism, dacă avem în vedere severitatea sentinţei sale: 25 de ani de închisoare pentru asasinarea a 25 de persoane de către un escadron al morţii în cadrul luptei cu gherila Sendero Luminoso din timpul preşedinţiei sale (1990-2000).
Într-o înregistrare video publicată pe Facebook, fostul preşedinte al statului Peru, vizibil suferind, a apărut pe patul său de spital, înconjurat de aparate medicale.
Augusto Pinochet - Latinamericanstudies.org

În urmă cu 17 ani, fostul dictator Augusto Pinochet, general în retragere de 84 de ani, era scos din avion într-un scaun rulant pe aeroportul din Santiago de Chile, recent eliberat din motive de sănătate după 503 de zile de detenţie la Londra. Însă abia coborât din avion, el s-a ridicat din scaunul cu rotile pentru a-şi saluta susţinătorii şi a plecat pe picioarele sale însoţit de apropiaţii săi. O provocare, potrivit opozanţilor săi. Augusto Pinochet a murit la 10 decembrie 2006, la circa două săptămâni după ce a împlinit 91 de ani, fără a fi condamnat niciodată pentru niciuna dintre crimele pe care le-a comis.
"Vârsta este un factor care funcţionează ca o circumstanţă atenuantă", subliniază Lissell Quiroz-Pérez, doctor în istorie şi specialistă în America latină la universitatea din Rouen.
"Aceşti oameni sunt nişte bătrâni şi joacă şi ei acest rol: Fujimori este mereu prezentat la pat, Pinochet, la fel, părea mereu foarte slăbit. Asta a creat în rândul populaţiei un sentiment de compasiune", a adăugat ea.

Protejaţi chiar de drepturile pe care le-au încălcat

În Guatemala, fostul dictator Efrain Rios Montt, în vârstă de 91 de ani, aşteaptă să cunoască verdictul procesului său demarat în octombrie pentru masacrarea de către armată a peste 1.770 de indieni, acuzaţi că au susţinut gherilele de stânga în timpul regimului său (1982-1983).
Efrain Rios Montt, în 2013, în timpul procesului său pentru genocid - AP (USA Today)

Însă el nu va merge la închisoare, pentru că suferă de probleme mentale. "Există foarte puţine momente în care este lucid", a dat asigurări în octombrie avocatul său, Jaime Hernandez.
"Dintr-un anumit punct de vedere, este un fapt lamentabil ca aceia care au încălcat drepturile omului să fie protejaţi chiar de aceste drepturi, dar aşa este făcută democraţia", a declarat Patricio Navia, consilier academic în cadrul Centrului pentru deschidere şi dezvoltare din America latină (Cadal), care respinge totuşi termenul de impunitate pentru Alberto Fujimori, care a ispăşit 12 ani de închisoare.
Din punctul de vedere al acestui politolog chilian, "cazul Fujimori este un pas înapoi, dar unul care survine într-un context în care cei care încalcă drepturile omului în America latină suportă mai mult rigorile legii".
În opinia lui, "există mai puţină impunitate decât înainte". "În urmă cu 30 de ani, niciun preşedinte din America latină nu mergea la închisoare" în timp ce acum mai mulţi foşti lideri, precum Otto Perez Molina în Guatemala sau Ollanta Humala în Peru, sunt în spatele gratiilor pentru acuzaţii de corupţie.

"Crearea de excepţii poate deschide uşa pentru alte excepţii"

Gaspard Estrada, director al Opalc, observatorul pentru America latină al Sciences Po Paris, se vrea mai nuanţat. "Sigur, Fujimori a fost condamnat, el a ispăşit o parte din pedeapsă, dar dacă se doreşte ca statul de drept să progreseze trebuie să se aibă în vedere faptul că crearea de excepţii poate deschide uşa pentru alte excepţii", a afirmat el.
Alberto Fujimori în 2009, în timpul procesului său de la Lima - Liberation

Gaspard Estrada a mai spus că "există societăţi divizate în privinţa trecutului lor, dar acest lucru se întâmplă în toate societăţile, dacă ne gândim, de exemplu, la modul în care se raportează Franţa la războiul din Algeria", a explicat el.
"Există mici grupuri minoritare care îşi exprimă simpatia faţă de aceşti torţionari, în timp ce altele, majoritare, îi condamnă", a adăugat Estrada.
În pofida celor 3.200 de morţi sau dispariţii care sunt atribuite regimului său (1973-1990), 12% dintre chilieni îl consideră pe Augusto Pinochet drept "unul dintre cei mai buni preşedinţi pe care i-a avut ţara", potrivit unui sondaj recent.

Experţi ai ONU acuză "o palmă dată victimelor"

Doi raportori speciali ai ONU au denunţat joi decizia de a-l graţia pe Alberto Fujimori, declarându-se "consternaţi" de această măsură, potrivit unui articol al AFP preluat de presa franceză.
"Graţierea prezidenţială acordată lui Alberto Fujimori din motive politice subminează munca sistemului judiciar peruan şi a comunităţii internaţionale pentru a se face dreptate", afirmă franţuzoaica Agnes Callamard, raportoarea specială a ONU pentru execuţiile sumare sau arbitrare, şi columbianul Pablo de Greiff, raportor special pentru promovarea adevărului, justiţiei şi a reparaţiilor.
"Suntem consternaţi de această decizie. Este o palmă pentru victime şi martori" care, prin "angajamentul lor neobosit", au permis judecarea lui Alberto Fujimori, scriu experţii ONU într-un comunicat comun.
Susţinătorii lui Fujimori, în faţa spitalului în care este internat - AFP (L'Express)

"Este de asemenea un pas înapoi major pentru statul de drept în Peru: o graţiere din motive umanitare a fost acordată unei persoane găsite vinovate de crime grave după un proces echitabil, a cărei culpabilitate nu a fost pusă la îndoială şi care nu îndeplineşte condiţiile legale pentru o graţiere", adaugă ei.
Experţii ONU argumentează că astfel de cazuri de eliberări din motive umanitare necesită instituirea "unui proces riguros, credibil şi transparent", compatibil cu normele internaţionale în materie de drepturile omului.
"Dreptul internaţional în domeniu limitează acordarea de amnistii, graţieri sau alte exonerări de responsabilitate în cazuri de încălcări grave ale drepturilor omului, inclusiv în cazurile de execuţii extrajudiciare şi de dispariţii forţate", explică ei.
"Guvernul nu ar trebui să cedeze presiunilor politice şi să-şi ignore obligaţiile naţionale şi internaţionale", avertizează cei doi raportori ai ONU, care susţin că "dl Fujimori trebuie să fie tratat ca orice altă persoană găsită vinovată de încălcări grave ale drepturilor omului".

Alberto Fujimori, încă spitalizat

Fostul şef de stat peruan va rămâne în spital mai multe zile, a anunţat vineri medicul său personal Alejandro Aguinaga, evocând probleme gastrice, scrie sâmbătă, 30 decembrie, agenţia Belga, într-o ştire preluată de La Libre Belgique.
Fujimori a fost anunţat că a fost graţiat de fiul său Kenji - BBC

Medicul a adăugat că problemele stomacale ale fostului preşedinte sunt în prezent tratate şi că speră că tratamentul va da rezultate în următoarele zile. El a negat totuşi că Alberto Fujimori ar suferi de ulcer. "Nu pot să avansez o dată de externare. Nu poate primi vizite pentru moment întrucât dorim ca el să se odihnească iar afluxul constant de persoane în jurul lui îi complică restabilirea", a subliniat medicul.
Fujimori, în vârstă de 79 de ani, a suferit la 23 decembrie o criză de hipotensiune şi o aritmie cardiacă, fiind transferat la spital din închisoarea în care era încarcerat. Duminică, 24 decembrie, preşedintele Pedro Pablo Kuczynski i-a acordat graţierea.

Comentarii