Multă vreme considerată o femeie interesată doar de lux, Prima doamnă din Zimbabwe, Grace Mugabe, a dobândit în ultimul timp un apetit insaţiabil pentru putere care l-a adus pe soţul ei, preşedintele nonagenar Robert Mugabe, în pragul decesului politic. Înlăturarea lui Mugabe, care conduce Zimbabwe cu mână de fier de 37 de ani, pare o chestiune de zile, poate chiar de ore. Armata încearcă deocamdată să-i ofere o "ieşire demnă" bătrânului dictator, dar până şi veteranii războiului de independenţă i-au dat un ultimatum lui Mugabe.
De mai multe săptămâni, fosta secretară a şefului statului devenită cea de a doua sa soţie, Grace Mugabe, de 52 de ani, nu mai face un mister din ambiţia sa de a-i succeda la putere soţului său, care are o sănătate tot mai fragilă. Săptămâna trecută, ea a obţinut de la soţul ei "capul" vicepreşedintelui Emmerson Mnangagwa, în vârstă de 75 de ani, prezentat până acum drept succesorul său cel mai probabil. Hotărâtă să o împiedice pe imprevizibila doamnă Mugabe să-şi îndeplinească scopurile, armata nu a ezitat să intervină, scrie France Presse în articolul "Au Zimbabwe, un 'coup de Grace' qui a échoué", preluat de slateafrique.com la 16 noiembrie.
"Ambiţia ei l-a pierdut..."
"Grace este responsabilă pentru această criză pentru că ea dorea să preia puterea şi să-l forţeze pe Mugabe să-i dea la o parte pe cei care îi stăteau în cale", a declarat pentru AFP expertul Shadrack Gutto, din cadrul universităţii Africii de Sud. "Dar ambiţia ei l-a pierdut; ea nu a reuşit decât să grăbească căderea soţului ei", a adăugat el.
Grace Mugabe - AFP (Le Monde) |
Lovitura de stat a militarilor nu l-a vizat pe şeful statului ci, potrivit unui purtător de cuvânt al armatei, pe "criminalii" care îl înconjoară. Este vorba despre susţinătorii Primei doamne din cadrul partidului de la putere, Zanu-PF, şi din guvern, reuniţi în grupul aşa-numit G40. Acest grup de cadre i s-a dedicat trup şi suflet lui Grace împotriva veteranilor luptei pentru independenţă, foarte importanţi în partidul de guvernământ, al căror produs pur este şi Emmerson Mnangagwa.
"Gucci Grace" sau "Disgrace"
Ambiţiile celei care a devenit oficial doamna Mugabe în 1996 nu au ieşit la lumină decât recent. Multă vreme, ea s-a mulţumit să joace rolul Primei doamne preocupate doar de lux. Numită "Gucci Grace", "Prima cumpărătoare" sau chiar "Disgrace", ea şi-a atras numeroase critici pentru cheltuielile ei extravagante şi gustul său pentru afacerile financiare.
Grace Mugabe a făcut vâlvă când a intrat pe scena politică în 2014, preluând conducerea organizaţiei feminine a Zanu-PF. Din poziţia ei, ea l-a apărat public pe soţul ei, luând drept ţintă pe oricine care nu se alinia disciplinat în spatele lui.
Joice Mujuru - bulawayo24.com |
Prima ei victimă a fost Joice Mujuru, şi ea o vicepreşedintă bine plasată în cursa pentru succesiune. Fără ocolişuri, Prima doamnă o acuză de complot şi de corupţie şi determină înlăturarea rapidă a celei care era totuşi una dintre eroinele istorice ale războiului de eliberare. Sigură de protecţia soţului ei, Grace Mugabe a devenit foarte temută în cadrul regimului.
"Eroare tactică"
Accesele de furie ale lui Grace Mugabe au devenit notorii. Un astfel de incident s-a produs în 2009, când a lovit un fotograf britanic într-un hotel din Hong Kong. În luna august, ea a fost acuzată că a agresat un manechin la Johannesburg. Afacerea a provocat un scandal şi a constrâns Africa de Sud să-i acorde imunitate.
Într-un interviu acordat după acel moment televiziunii publice sud-africane SABC, ea a dat asigurări că nu se mai preocupă de ceea ce cred ceilalţi despre ea. "Am pielea groasă, îmi este indiferent. Soţul meu spune că neştiinţa este o sursă de fericire", a spus ea.
Prima doamnă a făcut totuşi eforturi pentru a-şi îmbunătăţi imaginea. Susţinătorii ei devotaţi o numesc "Dr. Amai" (Doctor Mama), "Unificatoarea" sau chiar "Regina reginelor".
Apetitul ei pentru putere a rămas însă intact şi a ajuns să suscite tot mai multă opoziţie chiar în interiorul regimului.
"Ea şi-a făcut mulţi duşmani (...) este suficient să privim amploarea epurărilor din cadrul Zanu-PF", a declarat recent pentru AFP comentatorul politic Earnest Mudzengi.
Grace Mugabe, alături de vicepreşedintele Emmerson Mnangagwa, la o reuniune din 2016 a Zanu-PF (Reuters) |
Decizia ei de a-l înlătura pe Emmerson Mnangagwa a însemnat însă sfârşitul ambiţiilor ei. "Crocodilul", cum a fost poreclit, dispune de o susţinere importantă în mediul forţelor de securitate.
"Este o eroare tactică în lupta pentru putere", a declarat Knox Chitiyo, din cadrul centrului de reflecţie Chatham House.
"În contextul în care congresul Zanu-PF se apropie (va avea loc luna viitoare), ea trebuie să se fi simţit sub presiune şi să-şi spună 'este el sau eu'. Ea aproape a reuşit (...) A trebuit ca armata să intervină pentru a o împiedica", a mai spus el.
Grace Mugabe este reţinută de miercuri, împreună cu soţul ei, în reşedinţa lor din Harare, iar soarta lor nu mai este în propriile mâini, scrie AFP.
AFP - La Croix |
Cele mai mari proteste de la obţinerea independenţei
Abandonat de cei mai fideli aliaţi săi, Mugabe urma să se întâlnească duminică cu statul major al armatei, a doua zi după ce demisia sa a fost cerută sâmbătă în manifestaţii masive, scrie France Presse într-un alt articol preluat de La Croix.
În Zimbabwe s-au produs sâmbătă cele mai ample manifestaţii organizate vreodată de la obţinerea independenţei şi venirea la putere a lui Robert Mugabe, în 1980. Zeci de mii de oameni au ieşit în străzi, într-o atmosferă festivă, pentru a cere plecarea lui Mugabe.
"O zi istorică", a spus sâmbătă seară, cu o voce emoţionată, prezentatoarea jurnalului de ştiri de la ZBC, televiziunea de stat.
"Prea mult e prea mult, Mugabe trebuie să plece", "Odihneşte-te în pace, Mugabe", "Nu dinastiei Mugabe" sau "La revedere, bunicule" - sunt doar câteva dintre pancartele afişate de manifestanţii euforici într-un concert de claxoane şi vuvuzele.
Manifestaţiile organizate în capitală şi în al doilea oraş al ţării, Bulawayo, au reunit oameni de tot felul: miniştri, susţinători ai partidului la putere Zanu-PF, dar şi ai opoziţiei, negri dar şi, fapt rarisim, albi, uniţi cu toţii împotriva unui singur om, Robert Mugabe.
"De mult nu s-a mai întâmplat aşa ceva, să fim împreună", majoritatea neagră şi minoritatea albă provenită din descendenţii coloniştilor britanici, şi-a exprimat satisfacţia Stephanus Krynauw, un fermier alb expulzat în cadrul reformei agrare foarte controversate lansate în 2000 de regimul Mugabe.
"Este cea mai frumoasă zi din viaţa mea. Sperăm la o viaţă nouă după Mugabe", a spus la rândul său Sam Sechete, un manifestant din Highfield, un cartier muncitoresc din Harare.
AFP - La Croix |
Avântul manifestanţilor, temperat de armată
În centrul capitalei, tinerii au smuls o placă metalică stradală pe care se afla numele lui Robert Mugabe, au aruncat-o pe stradă şi au călcat-o în picioare. Întreaga zi, manifestanţii au salutat intervenţia armatei care a preluat controlul ţării în noaptea de marţi spre miercuri şi l-au închis în reşedinţa sa pe preşedintele Mugabe. "Mulţumim forţelor armate", se putea citi pe unele pancarte dintre numeroasele portrete ale şefului statului major, generalul Constantino Chiwenga.
La Harare, armata, care a susţinut oficial protestele din această zi anti-Mugabe, a oprit la începutul după-amiezii miile de persoane care se îndreptau spre palatul prezidenţial, provocând nedumerirea protestatarilor.
"Nu este drept. De ce ne împiedică soldaţii să mergem la palatul prezidenţial?", s-a întrebat indignată Rutendo Maisiri, o şomeră de 26 de ani. Mulţimea s-a dispersat în cele din urmă într-o atmosferă de calm, sub privirile militarilor puternic înarmaţi.
Intervenţia armatei reprezintă un moment de cotitură în lungul regim al lui Robert Mugabe, marcat de reprimarea oricărei opoziţii şi de o gravă criză economică. Potrivit AFP, circa 90% din populaţia activă este în şomaj.
La 93 de ani, cel mai bătrân şef de stat în exerciţiu de pe planetă este din ce în ce mai izolat, abandonat de aliaţii săi cei importanţi: după armată şi foştii combatanţi, nouă dintre cele zece organizaţii regionale ale Zanu-PF au cerut vineri seară plecarea lui Mugabe.
Duminică, comitetul central al partidului se reuneşte pentru a-i decide soarta. Negocierile între Robert Mugabe şi armată, începute joi, vor continua duminică, a anunţat ZBC. Preşedintele, care se agaţă încă de putere, a acceptat să se întâlnească cu statul major al armatei, pentru a doua oară de la lovitura de stat militară.
AFP - La Croix |
"La revedere, Lady Gaga"
Mulţi dintre manifestanţii de sâmbătă şi-au îndreptat atenţia către Grace Mugabe, considerată a fi catalizatorul crizei politice actuale, după ce a dus o campanie activă de denigrare a lui şi în cele din urmă i-a provocat căderea.
"La revedere, Lady Gaga", a scris un manifestant pe o pancartă sâmbătă.
Numele lui Emmerson Mnangagwa este cel mai vehiculat pentru conducerea unei eventuale tranziţii politice. Numeroşi manifestanţi agitau sâmbătă portrete cu el sau obiecte în formă de crocodil, devenit simbolul acestei "revoluţii de palat".
Ultimatum al veteranilor
Duminică, foştii combatanţi ai războiului de independenţă, foarte influenţi, i-au dat lui Mugabe un ultimatum fără echivoc. "Ar face mai bine să renunţe. Dacă nu face acest lucru, armata trebuie să termine cu el azi", a declarat liderul lor Chris Mutsvangwa, potrivit AFP, preluată de La Depeche. "Încearcă să găsească o ieşire demnă", a explicat Mutsvangwa.
Generalul Chiwenga, şeful armatei din Zimbabwe, alături de preşedintele Robert Mugabe, la 14 noiembrie, cu o zi înainte de lovitura de stat a armatei (Reuters/Le Monde) |
Conducerea partidului prezidenţial, Zanu-PF, s-a reunit în cursul dimineţii pentru a se pronunţa asupra revocării şefului său Robert Mugabe şi a destituirii soţii sale, Grace.
Chiar înainte de începerea acestei şedinţe cruciale, influenta organizaţie de tineret a partidului a dat tonul şi a cerut demisia şefului statului şi "expulzarea imediată" a soţiei lui. "Este regretabil că preşedintele i-a permis să-i uzurpe autoritatea, distrugând astfel partidul şi guvernul", a acuzat duminică organizaţia de tineret.
Grace Mugabe şi "asociaţii săi apropiaţi au profitat în ultimii cinci ani de sănătatea sa fragilă pentru a fura", a declarat duminică un cadru al partidului de guvernământ, Obert Mpofu, în deschiderea şedinţei conducerii.
Presiunea nu a fost mai fost niciodată atât de puternică asupra preşedintelui Mugabe, care conduce ţara cu o mână de fier de 37 de ani. Totuşi, notează AFP, armata încearcă să negocieze plecarea amiabilă a preşedintelui Mugabe. Aceasta l-a lăsat chiar să participe, vineri, la o ceremonie de înmânare de diplome la universitatea din Harare.
Armata încearcă "să-l trateze cu respect şi demnitate", a spus Anthoni van Nieuwkerk, din cadrul universităţii Witwatersrand din Johannesburg, pentru a pune capăt cât mai rapid acestei lovituri de forţă militare.
Comentarii
Trimiteți un comentariu