Aduşi pe spatele măgarilor, sute de răniţi sirieni beneficiază anual de îngrijiri medicale în Israel
Aduşi pe spatele măgarilor de călăuzele lor în toiul nopţii, răniţii sirieni victime ale războiului din ţara lor sunt printre puţinii care privesc cu speranţă fasciculele de lumină fixate asupra lor de soldaţii israelieni din zona liniei de demarcaţie dintre cele două ţări. Ei sunt preluaţi de armata israeliană şi evacuaţi spre spitale israeliene, unde beneficiază de îngrijiri medicale la care nu au acces în Siria. În acelaşi timp, sirienii care s-au refăcut în spitalele israeliene sunt aduşi înapoi în Siria de militarii israelieni.
Răniţii din războiul sirian trec de mai multe ori pe săptămână linia de demarcaţie dintre Siria şi Israel pentru a fi preluaţi de soldaţi şi evacuaţi spre spitale israeliene, relatează France Presse într-un amplu reportaj preluat de France Soir şi 5minutes.rtl.lu. De la începutul războiului civil, în 2011, Israelul refuză să primească refugiaţi sirieni. Însă, din 2013, a primit în spitalele sale peste 3.100 de răniţi sirieni, susţine armata.
"De cele mai multe ori, răniţii ajung singuri..."
În seara în care reporterii France Presse au realizat acest reportaj, caravana, întârziată de tiruri, a urcat pe cărările abrupte ale versantului sirian al muntelui Hermon, punctul cel mai înalt al platoului Golan ocupat în parte de Israel. În total, transportă cinci răniţi: trei suferă de fracturi, iar doi sunt într-o stare mai gravă, fiind loviţi de fragmente de obuze, susţine Tomer Kolar, medic şef al Diviziei 210, care răspunde de acest sector.
"În unele cazuri suntem în contact cu medicii din partea cealaltă. Dar, de cele mai multe ori, răniţii ajung singuri. Ştiu că există locuri exacte în care să se deplaseze şi unde îi aşteptăm", explică el.
"Nu mai există ambulanţe de partea cealaltă. Uneori ei sunt aduşi în spatele unui camion sau în portbagajul unei maşini. Dar pe muntele Hermon ei sunt aduşi cu măgarii. Când asta se întâmplă în plină iarnă, pe zăpadă, ei sunt într-o stare extrem de gravă", adaugă el.
Sirienii beneficiază de primele îngrijiri după sosirea la un punct de întâlnire cu soldaţii israelieni de pe muntele Hermon - AFP (5minutes.rtl.lu) |
"Ne-au spus mereu că Israelul e duşmanul..."
Aproape două treimi dintre răniţi sunt transportaţi spre Centrul medical Galileea din Nahariya, din nordul Israelului. O secţie a spitalului, de la subsol, a fost rezervată pentru bărbaţi care necesită supraveghere permanentă. Femeile şi copiii au fost repartizaţi în alte secţii.
Hani, de 28 de ani, care vorbeşte sub acoperirea anonimatului de teama posibilelor represalii odată revenit în Siria, a avut partea superioară dreaptă a chipului zdrobită în urma unor tiruri ale regimului Bashar al-Assad. Spitalizat de peste un an, el şi-a pierdut un ochi şi a suferit mai multe operaţii.
Sameh, de 31 de ani, ajuns în urmă cu trei săptămâni, a avut un braţ amputat după ce a fost rănit în timp lupta împotriva armatei regimului. "Când voi fi vindecat, mă voi întoarce să lupt împotriva lui Assad", spune el fără a ezita. Ca şi Hani, el mulţumeşte personalului spitalului.
"Guvernul sirian ne-a spus mereu că Israelul este o ţară duşmană şi că este preferabil să intri în legătură cu diavolul (...) Dar sunt recunoscător Israelului şi armatei israeliene pentru ceea ce au făcut pentru mine", mai spune acest combatant.
Israelul încearcă să nu se implice în conflictul din ţara vecină, cu care din punct de vedere tehnic este încă în stare de război, scrie AFP. Totuşi, Israelul recunoaşte că a efectuat zeci de lovituri asupra, susţine el, convoaielor de arme destinate unuia dintre marii săi duşmani, Hebollahul libanez, care luptă alături de forţele regimului Assad. De asemenea, acesta este îngrijorat de înrădăcinarea tot mai mare a Iranului în Siria.
Israelul supraveghează cu atenţie raportul de forţe în partea siriană a platoului Golan. Zona aflată la nord-est de Israel este unul dintre ultimele bastioane ale rebelilor care se luptă cu regimul sirian. De asemenea, în regiune sunt prezente şi grupuri jihadiste.
Fapt ieşit din comun, armata israeliană s-a declarat gata vineri să ajute un sat controlat de regimul sirian aflat la câţiva kilometri de linia de demarcaţie cu Israelul, după un atac al jihadiştilor împotriva localităţii, locuită în majoritate de druzi.
Cei mai mulţi dintre sirienii răniţi sunt trataţi în Centrul Medical Galileea din Nahariya - AFP (5minutes.rtl.lu) |
La mijloc sunt interese "strategice"
Mesajul Israelului pare să vizeze calmarea propriei sale minorităţi druze. Îngrijirile acordate răniţilor din Siria i-au făcut pe druzi să reproşeze armatei israeliene că îi ajută pe rebelii sirieni, scrie AFP.
Israelul respinge aceste acuzaţii, fără a exclude însă că printre răniţii pe care îi tratează se află şi rebeli.
"Când cineva ajunge aici nu îl întreb de care parte se află. Văd un rănit şi mă ocup de el", susţine medicul şef Tomer Kolar. Majoritatea răniţilor sunt civili, dar "este posibil să fie şi rebeli".
Această asistenţă medicală se înscrie în tradiţia umanitară a armatei, susţine cercetătorul israelian Ely Karmon, specialist în lupta antiteroristă.
Totuşi, susţine el, ajutându-i pe răniţii sirieni, Israelul are "interese tactice", precum menţinerea liniştii în zona liniei de demarcaţie, "şi strategice: să menţină o zonă tampon (controlată de rebeli) care izolează Israelul de Hezbollah şi de forţele iraniene prezente în sudul Siriei".
Comentarii
Trimiteți un comentariu