Zeci de deţinuţi palestinieni din închisorile israeliene au reuşit să devină părinţi prin fertilizare in vitro


Ali Mohammed Al-Qaisi, un deţinut palestinian care execută o sentinţă de 21 de ani pentru infracţiuni la regimul de securitate într-o închisoare israeliană, a devenit tată pentru a treia oară, deşi nu şi-a văzut soţia de un an. Ea dat naştere unui băiat, Ghaith, folosind sperma lui Ali scoasă ilegal din închisoare pentru fertilizare in vitro. Ghaith este cel de al 63-lea copil născut în acest mod datorită Centrului pentru fertilitate Razan din Nablus, un pionier în domeniul fertilizării in vitro în Cisiordania. 

Haifa, în vârstă de 38 de ani, soţia lui Ali Mohammed Al-Qaisi, a explicat pentru The Media Line că a fost ideea soţului ei şi că el i-a convins pe fiul lor Majd, de 15 ani, şi pe fiica lor, Ghada, de 17 ani, să susţină acest plan, scrie The Jerusalem Post pe 25 octombrie.
"Nu eram sigură la început, dar copiii au continuat să mă cicălească şi m-au convins. La început mi-a fost atât de frică de modul în care voi fi judecată - adică soţul meu este în închisoare şi eu sunt însărcinată - dar când am anunţat că voi avea un copil cu sperma lui scoasă din închisoare toată lumea a fost fericită şi m-a felicitat, ceea ce mi-a ridicat mult moralul", a declarat Haifa.

"Acest copil este victoria noastră"

Femeia consideră că naşterea fiului său este o victorie. "Administraţia penitenciară mi-a interzis să-mi văd soţul timp de trei ani, iar apoi mi-au permis să-l văd o dată la doi ani. Acum îl văd o dată pe an. Acest copil este victoria noastră", a spus Haifa.
Imagine dintr-o tabără de refugiaţi din Cisiordania. Fotografie a lui Abdelrahman Shoka, publicată în The Guardian.

Majd, fiul celor doi, şi-a exprimat şi el entuziasmul. "Nici nu pot descrie cum mă simt; mi-am dorit toată viaţa să am un frate, iar acum acest lucru a devenit realitate", a spus el.
Issa Qaraqe, ministrul pentru afacerile deţinuţilor din cadrul Autorităţii Palestiniene, a afirmat că acest fenomen reprezintă o mare speranţă pentru palestinienii din închisori. "Este o revoluţie, atât de mulţi deţinuţi au reuşit să-şi scoată ilegal sperma din închisoare şi să devină părinţi. Ei se străduie să-şi menţină familiile şi asta este o mare provocare dacă se ţine cont de realitatea dură din închisorile israeliene", a declarat el pentru The Media Line.
Qaraqe spune că acest trend, care a început în 2003, este o cale de crea o realitate alternativă pentru deţinuţii palestinieni, diferită de cea dureroasă "impusă de israelieni, care se comportă cu ei ca şi cum nu merită să fie fericiţi sau să-şi continue viaţa". El a atras atenţia asupra faptului că dacă autorităţile israeliene ar prinde un prizonier încercând să-şi scoată sperma din închisoare, atât el, cât şi familia lui ar fi pedepsiţi. "Familia deţinutului nu ar mai putea să-l vadă pentru o lungă perioadă de timp", a afirmat el.

Deţinuţii riscă măsuri disciplinare sau administrative

Întrebată despre această practică, Hana Herbst, purtătoare de cuvânt a Serviciului penitenciar israelian (IPS), a declarat pentru The Media Line că IPS verifică fiecare obiect care intră sau iese din închisori. "Orice tentative de scoatere sau introducere ilegală de obiecte atrage măsuri disciplinare sau administrative", a afirmat ea.
Mohammed Al-Qarawi, de 33 de ani, a declarat că fratele lui Ra’fat - care execută o condamnare de 15 ani în închisoarea israeliană de la Al-Naqab pentru că a tras asupra unor colonişti israelieni din Cisiordania - a reuşit să-şi trimită sperma din penitenciar şi a devenit în 2013 tatăl unui copil pe nume Amer.
"Soţia lui Ra’fat a pierdut trei sarcini pe vremea când el reuşea să le scape forţelor israeliene. Acestea au făcut descinderi în locuinţa ei şi de fiecare dată ea a pierdut un copil. După ce a fost închis, fratele meu a auzit despre posibilitatea de a-şi scoate pe ascuns sperma din închisoare şi ne-a cerut să pregătim toate documentele, pentru că nu dorea ca soţia lui să rămână fără copii", a povestit bărbatul pentru The Media Line.
Speranţa îmbracă forme de neimaginat în altă parte pentru deţinuţii palestinieni din închisorile israeliene. Fotografie a lui Murad Abusrour, publicată în The Guardian.

Sperma, scoasă din închisori în cele mai inedite moduri

Al-Qawari a recunoscut că familia lui a reuşit să scoată ilegal sperma din închisoare într-o cutie de prăjituri. "Prima dată nu a mers, dar a doua oară am reuşit. Nu pot descrie sentimentele amestecate pe care le-am avut prima dată când l-am văzut pe Amer, aproape că am plâns", a mărturisit el.
El a spus că atunci când autorităţile israeliene au aflat despre acest lucru, Ra’fat a primit interdicţie de a-l vedea pe Amer timp de aproape un an şi jumătate. "Au vrut să facă un test ADN pentru a confirma că copilul este într-adevăr al fratelui meu, dar el a refuzat şi ei au renunţat în cele din urmă", a povestit Al-Qawari.
Pentru a evita o reacţie socială negativă, Centrul de fertilizare Razan cere ca două rude atât din partea soţiei, cât şi a soţului, să semneze documente în care este menţionat numele tatălui.
Soţiile au obţinut sprijin pentru procedură după ce consiliul religios al Autorităţii Palestiniene a decretat că fertilizarea in vitro este permisibilă pentru soţiile deţinuţilor. Centrul Razan efectuează gratuit procedura - care costă în jur de 3.000 de dolari - pentru soţiile deţinuţilor, mai scrie The Jerusalem Post.

Comentarii