Două palestinience încearcă să arate pe Instagram o altă faţă a Fâşiei Gaza


Ele nu pot părăsi Fâşia Gaza fără permisiunea autorităţilor israeliene sau egiptene, dar fotografiile lor pot ajunge oriunde în lume. Două tinere palestinience care au devenit veritabile vedete pe Instagram încearcă le arate abonaţilor o altă latură a pământului natal decât cea pe care lumea s-a obişnuit s-o vadă.

"Eu consider Instagram o fereastră", explică Kholoud Nassar, de 26 de ani, care ţine mereu în mână o maşină de jucărie, care apare în multe dintre fotografiile ei. Fatma Mosabah, de 21 de ani, este de acord cu acest lucru, afirmând că "atunci când intru pe internet pot vorbi cu oameni din lumea întreagă". Fiecare are peste 100.000 de "followers" sau abonaţi pe Instagram, ceea ce face ca ele să fie adesea recunoscute pe străzile din Gaza, scrie France Presse într-un articol publicat pe 12 octombrie de La Nouvelle Republique şi Dawn.
Kholoud Nassar - AFP (Dawn)

N-au mai ieşit din Gaza de peste un deceniu

Două milioane de palestinieni trăiesc izolaţi în Fâşia Gaza, o enclavă cu ţărm la Marea Mediterană la vest, supusă unei blocade israeliene la est şi la nord şi unei închideri cvasipermanente a frontierei cu Egiptul în sud. Trei războaie au devastat acest teritoriu din 2008. Distrugerii, sărăciei şi marasmului economic li se adaugă însă şi izolarea.
Israelul, care încearcă să ţină sub control mişcarea islamistă Hamas, inamicul său la putere în Gaza de un deceniu, nu acordă decât foarte rar permise de ieşire. Când se deschide, episodic, punctul de trecere spre Egipt, trecerea este aleatorie şi cei care trec nu ştiu niciodată cu adevărat când se vor putea întoarce, scrie France Presse.
Niciuna dintre cele două tinere nu a părăsit enclava de peste un deceniu.
Însă, prin intermediul Instagram, aplicaţie şi serviciu de partajare a fotografiilor şi înregistrărilor video, ele pot da viaţă unei realităţi diferite, în condiţiile în care lumea exterioară nu poate decât să-şi imagineze viaţa celor din Gaza.
Fatma Mosabah - AFP (Dawn)

"Partea frumoasă a lucrurilor..."

"Războiul face parte din Gaza, dar Gaza nu se rezumă la acest lucru", a declarat pentru France Presse Kholoud Nassar într-o cafenea din apropierea plajei. "Luaţi de exemplu America: există sărăcie, case distruse, dar şi locuri frumoase. În Gaza este la fel", a afirmat ea.
"Prin intermediul acestor fotografii, vreau să arăt Gaza, cum trăim, cum mâncăm, cum muncim", a mai spus Kholoud.
În fotografiile ei apar de la femeile care strâng recoltele până la copii, într-o mare varietate de culori, în timp ce Fatma Mosabah arată în imaginile postate toate aspectele vieţii cotidiene. Cele două femei, mereu zâmbitoare, apar adesea în fotografiile lor.
Fatma Mosabah intenţionează să schimbe percepţia asupra Gaza şi să o ducă dincolo de chestiunile politice. "Să arăţi partea frumoasă a lucrurilor este cel mai important. Departe de distrugere, blocade şi războaie", a spus ea.
Kholoud Nassar - AFP (Dawn)


Sarcina nu este însă una uşoară. Măcinată de tensiuni geopolitice şi cu o situaţie economică foarte dificilă, pe lângă faptul că suprapopularea teritoriului are consecinţe sociale şi sanitare, Fâşia Gaza poate fi considerată deja un teritoriu în care nu se mai poate trăi, afirma în luna iulie un responsabil al ONU. Locuitorii nu au curent electric decât câteva ore pe zi, iar apa potabilă este o raritate în Gaza.
Numeroşi locuitori încearcă să evadeze pe reţelele sociale. Ali Bkheet, preşedinte al "Palestinian Social Media Club", estimează că în jur de jumătate dintre locuitorii din Gaza utilizează Facebook. Audienţele Instagram şi Twitter sunt ceva mai scăzute. El a mai spus că blocada israeliană de un deceniu i-a făcut pe cei din Gaza să folosească social media pentru a se exprima şi a-şi face vocea auzită.

"Tentative reale de a trăi"

Kholoud Nassar a început să fie activă pe reţelele de socializare înainte de războiul din 2014. Atunci când a avut loc războiul ea s-a numărat printre cei care a documentat bilanţul pierderilor de vieţi. De atunci, ea încearcă să relateze despre lupta cotidiană a celor din Gaza împotriva condiţiilor vitrege de trai.
Tânăra a popularizat un hashtag în arabă care înseamnă "Tentative reale de a trăi", potrivit France Presse. Maşinuţa pe care o poartă tot timpul în poşetă - un vechi Volkswagen Beetle - a devenit marca ei distinctivă, apărând în foarte multe dintre fotografiile postate. Drept răspuns, internauţi din toată lumea arabă îi trimit fotografii cu maşini Volkswagen Beetle în mărime naturală, pe care ea le postează pe pagina ei de Instagram.
Fatma Mosabah - AFP (Dawn)

Pentru Fatma Mosabah, Instagramul a devenit şi o sursă de venit. Ea primeşte între 300 şi 400 de dolari pe lună din publicitatea de pe pagina ei şi din e-marketing. O sumă deloc neglijabilă, în condiţiile în care 60% dintre tinerii din Gaza sunt în şomaj iar salariul lunar mediu nu este mai mare de câteva sute de dolari.
Sheldon Himelfarb, şef al PeaceTech Lab, o organizaţie non-profit care promovează pacea prin intermediul tehnologiilor şi al media, afirmă că reţelele sociale îi pot apropia pe oamenii din întreaga lume.  Cercetătorii încearcă încă să evalueze dacă caracterul selectiv a ceea ce este publicat ajută sau afectează o percepţie completă a realităţii, a avertizat el.
"Am constatat cu prilejul conversaţiilor mele cu studenţii că ei cred că sunt mai conştienţi decât părinţii lor de ceea ce se petrece în anumite părţi ale lumii. Dar sunt ei mai bine informaţi? Nu ştiu", a recunoscut el.
Kholoud Nassar - AFP (Dawn)

Nevoite să se lupte cu "trolii"

Kholoud Nassar şi Fatma Mosabah fac o selecţie, realizând zeci de fotografii înainte de a decide pe care să le publice. Ele nu sunt scutite de atacurile "trolilor" pe reţelele de socializare. Fatma Mosabah spune că blochează în fiecare zi între cinci şi 20 de autori ai unor comentarii nepotrivite. "Mi se întâmplă să fac o poză cu cineva, iar unii îmi spun că este ruşinoasă, pentru că apar alături de un bărbat. Îi blochez pe mulţi", spune ea râzând.
Kholoud Nassar îşi aduce aminte că o femeie a strigat la ea când făcea fotografii la Beit Lahia, una dintre zonele cele mai conservatoare ale unui teritoriu puternic marcat de religie şi de tradiţie.
"Sunt oameni care mă critică - îmi reproşează că umblu şi fac poze. 'Ar trebui să stai acasă şi să găteşti', îmi spun. Poate mă critică mai mult pentru că port hijab", spune Nassar.

Fatma Mosabah - AFP (La Nouvelle Republique)

Comentarii