"Valorez mai mult pentru tine viu decât mort", i-a spus legendarul luptător de gherilă Ernesto "Che" Guevara lui Gary Prado, ofiţerul bolivian care l-a capturat pe 8 octombrie 1967. Evenimentele aveau însă să-l contrazică. El a fost executat a doua zi, la vârsta de 39 de ani, cu exact 50 de ani de în urmă, după ce preşedintele ţării şi şefii armatei au decis că Che Guevara era o problemă mult mai mare pentru Bolivia viu decât mort. De atunci însă, Che Guevara a devenit un simbol al luptei revoluţionare, iar figura sa cu beretă este una dintre imaginile cele mai răspândite în lume.
Gary Prado îşi aminteşte cu claritate ziua în care Ernesto "Che Guevara" a fost executat. Într-un interviu pentru dpa dat publicităţii săptămâna trecută şi preluat de The Qatar Tribune, bărbatul în vârstă de 79 de ani a povestit cum l-a capturat liderul revoluţionar în octombrie 1967. Che Guevara venise în Bolivia să susţină revoluţia din această ţară, după succesul său din Cuba şi eşecul acţiunii sale din Congo.
Aflat acum în scaun cu rotile din cauza unei răni de glonţ suferită în urmă cu circa 35 de ani, Prado este înconjurat de amintiri din anii mulţi petrecuţi în armată şi în ambasade.
Gary Prado - DPA (Qatar Tribune) |
Grupul lui Che, victima propriilor greşeli
În interviul pentru dpa, Gary Prado susţine că greşelile grupului de gherilă al lui Che Guevara au fost acelea care au favorizat depistarea şi prinderea lui. "Nu cunoşteau regiunea. Nu aveau hărţi, şi-au pierdut orientarea şi au dat peste fermierii locali care i-au informat pe soldaţii din regiune. A devenit repede clar că era vorba despre un grup armat", spune fostul militar bolivian.
El îşi aminteşte că în primele ore ale zilei de 8 octombrie un post militar a anunţat prin staţia radio că un ţăran s-a prezentat cu informaţia că a văzut grupul de gherilă în cursul nopţii, într-o râpă din apropiere. Era "un teren foarte abrupt, foarte dificil, plin de vegetaţie şi pietre, pe o pantă".
"Am decis să îi atacăm de sus şi de jos, dar oamenii noştri de sus au fost văzuţi de cei din gherilă, care au ucis doi soldaţi. Am rămas jos şi am început să avansăm, împingându-i în sus. I-am eliminat treptat pe cei din gherilă, iar Che şi Willy (bolivianul Simeon Willy Cuba Sanabria) au încercat să scape printr-o spărtură, dar aveam oameni care păzeau şi acea zonă. Aşa că atunci când soldaţii au venit şi le-au cerut să se predea, s-au predat", povesteşte Prado.
Wikimedia Commons |
"Valorez mai mult viu decât mort"
"Când am sosit şi i-am întrebat cine sunt, unul dintre ei mi-a răspuns: 'Eu sunt Che Guevara'. M-am uitat la el şi i-am cerut să-mi arate mâna dreaptă, unde avea o cicatrice. 'Valorez pentru tine mai mult viu decât mort', mi-a spus. Părea învins (...)", relatează fostul militar.
"Mi-a arătat o rană de glonţ pe gamba piciorului, deşi nu sângera. Am pus să i se lege mâinile, iar el a cerut apă şi să fie lăsat să fumeze (...) Luptele au continuat pentru încă o oră, iar atunci când acestea s-au terminat şi a apus soarele, am plecat spre La Higuera cu soldaţii, răniţii şi morţii", îşi aduce el aminte.
A doua zi la faţa locului a ajuns comandantul diviziei, potrivit relatării sale. "I-am dat raportul şi m-am întors în râpă, pentru că în zonă erau încă luptători de gherilă. (...) Când m-am întors, aproape de ora 13.00, cu toţi soldaţii, comandantul de batalion m-a informat că Che fusese executat", spune Prado.
Revoluţionarul a fost executat de un subofiţer, care s-a oferit voluntar pentru acest lucru. "Comandatul a cerut voluntari. El a primit ordinul prin intermediul ierarhiei militare. Preşedintele, şeful forţelor armate şi şeful de stat major s-au întâlnit şi au decis că este mai bine să-l executăm pentru a scuti ţara de mai multe probleme (...) Cea mai lungă sentinţă este de 30 de ani, nu a mai existat o condamnare la moarte de mulţi ani. Aşa că unde să-l ţinem timp de 30 de ani? Nu aveam închisori de înaltă securitate. Ar fi existat tentative de a-l salva, vizitatori. Ar fi fost o bătaie de cap permanentă", crede fostul militar.
Wikimedia Commons |
"Che a fost mai util pentru Cuba mort decât viu"
El spune că îşi dă seama căt de gravă pare în prezent decizia unei astfel de execuţii extrajudiciare. "Dar ţineţi minte că se credea că Che a împuşcat 400 de oameni cu şase sau opt ani de zile mai devreme, în Cuba. Nu a fost cea mai bună cale de a proceda, în opinia mea, dar pe atunci nu se vorbea despre drepturile omului, cum se întâmplă astăzi, când sunt o prioritate majoră. Cel de Al Doilea Război Mondial era foarte recent, iar pe atunci partizanii fuseseră executaţi", spune Gary Prado.
Fostul militar crede că faptul că Che Guevara a ajuns acum să fie venerat ca un "sfânt" în orăşelul bolivian Vallegrande, unde a fost înmormântat după execuţie, se explică prin schimbările politice. "Se întâmplă că actualul nostru preşedinte (Evo Morales - n.r.) este un fan al lui Che. Habar nu are cine era sau cum era (...), a fost foarte influenţat în ultimii ani de Cuba, care practic conduce serviciul secret bolivian", spune omul care l-a capturat pe Che Guevara.
"Nu uitaţi că, cu tot acest mit al luptătorului de gherilă eroic care a apărut mai târziu, Che a fost mai util pentru Cuba mort decât viu. Pentru că nu ar trebuie să uităm un lucru care a fost acum pe deplin dovedit: Che a fost dat afară din Cuba. A fost trimis mai întâi în Africa, pentru a scăpa de el. A scris-o el însuşi în cartea 'The History of a failure'", atrage atenţia fostul ofiţer din forţele armate ale regimului lui Rene Barrientos.
Wikimedia Commons |
Mitul revoluţionar al secolului al XX-lea
Indiferent ce se spune acum despre viaţa şi moartea lui Che Guevara, imaginea revoluţionarului născut în Argentina s-a fixat în ultima jumătate de secol drept una reprezentativă pentru luptătorul de gherilă din America latină a secolului al XX-lea, scrie dpa într-un articol publicat de Digital Journal pe 5 octombrie.
Imaginea sa clasică, cu o beretă neagră şi cu o privire calmă, s-a răspândit în lume în anii '60 drept un simbol al protestului global împotriva "imperialismului american" şi a valorilor materialiste ale societăţii occidentale capitaliste.
Che a devenit cel mai puternic exponent al romantismului revoluţionar, deşi a condus personal sute de execuţii într-o închisoare după triumful revoluţiei cubaneze, în 1959, scrie dpa. El a definit la un moment dat adevăratul spirit revoluţionar drept "o ură intransigentă faţă de duşman, care îl împinge pe om dincolo de limitările fiinţei umane şi îl transformă într-o maşină de ucis eficientă, violentă şi selectivă".
L-a cunoscut pe Fidel Castro în Mexic
Născut la 14 iunie 1928 în oraşul argentinian Rosario, Ernesto Guevara şi-a descoperit vocaţia revoluţionară în timpul a două călătorii lungi prin America Latină. Pe durata acestora, el a devenit conştient de sărăcia extremă, nedreptatea şi exploatarea care sunt dominante în regiune.
Che Guevara şi Fidel Castro - Wikiwand |
După o tentativă eşuată de a organiza o rezistenţă împotriva unei lovituri de stat militare susţinute de SUA care a înlăturat guvernul lui Jacobo Arbenz în Guatemala în 1954, tânărul Guevara a plecat în Mexic. Acolo l-a întâlnit pe Fidel Castro, care l-a convins să se alăture unui grup de exilaţi cubanezi care se pregăteau să invadeze Cuba pentru a pune capăt dictaturii lui Fulgencio Batista.
Deja cunoscut sub apelativul Che şi promovat în postul de comandant datorită abilităţii sale tactice în războiul de gherilă, el a condus bătălia decisivă de la Santa Clara, care a pecetluit înfrângerea militară a regimului Batista în decembrie 1958.
După fuga lui Batista şi triumful revoluţiei cubaneze, la 1 ianuarie 1959, el a fost numit preşedinte al Băncii Naţionale a Cubei şi apoi ministru al industriei.
Călătoriile sale frecvente peste hotare ca ambasador al revoluţiei cubaneze l-au dus la Moscova şi în alte oraşe comuniste, care au potolit treptat entuziasmul său iniţial pentru Uniunea Sovietică. El a criticat gigantul comunist pentru tendinţa sa spre birocraţie, accentul pus pe stimulentele materiale şi sprijinul insuficient pentru mişcările revoluţionare din lumea a treia.
Che Guevara în Congo - Wikimedia Commons |
Au existat zvonuri că a fost executat de Castro
În contextul unor zvonuri privind o dispută cu Castro, Che a dispărut din viaţa publică, ceea ce a dus la apariţia a tot felul de zvonuri, printre care şi cele că liderul cubanez ar fi ordonat executarea sa. După cum s-a aflat mai târziu, Guevara plecase de fapt în Congo, pentru a susţine gherilele locale în lupta împotriva mercenarilor pro-occidentali.
Nemulţumit de corupţia şi de spiritul de luptă limitat al liderilor revoluţionari congolezi, Che Guevara a revenit în Cuba în martie 1966 şi câteva luni mai târziu a plecat în Bolivia. În ţara andină din centrul Americii de Sud el a sperat să creeze o mişcare revoluţionară care să reprezinte un embrion pentru războiul revoluţionar în întreaga regiune.
Guevara a fost rănit în luptă cu soldaţii bolivieni sprijiniţi de experţi americani în lupta antiinsurgenţă, iar ulterior capturat în viaţă. El a fost executat într-o şcoală din satul La Higuera pe 9 octombrie 1967.
Martir al multor cauze
Ernesto Che Guevara este un nume cunoscut astăzi în toată lumea. Uciderea neobositului revoluţionar, care a făcut să fie venerat în pofida propriilor acte de violenţă, l-a transformat pe argentinian într-un martir al multor cauze, scrie dpa într-un articol preluat de Qatar Tribune.
Wikimedia Commons |
Model al generaţiei '68: În timpul revoltelor studenţeşti din Europa în anii 1960 - cum au fost cele din Paris şi Berlin - Che Guevara a fost un simbol omniprezent. Ca luptător pentru ideile socialiste şi împotriva capitalismului în stilul "Made in the USA", el a fost un model pentru mişcările studenţeşti. Lideri ai studenţilor precum germanul Rudi Dutschke şi-au asumat sloganul lui Che: "Să fim realişti, să încercăm imposibilul".
Revigorarea stângii: Preluarea puterii de către Hugo Chavez în Venezuela a adus un deceniu al stângii în America de Sud. Atât el cât şi Evo Morales (după 2006) în Bolivia au invocat numele lui Che Guevara. Apoi a apărut ALBA, sau alianţa statelor de stânga. Cuba nu a mai fost izolată şi a primit petrol din Venezuela, trimiţând în schimb medici în America de Sud.
Emblemă pop: Fie că este vorba despre un tricou, despre un poster în dormitorul unui student sau de un tatuaj pe braţul fostului fotbalist Diego Maradona, cu greu există o imagine a unui chip la fel de răspândită precum cea a lui Che purtând celebra sa beretă. Scos din contextul istoric el a fost evocat ca un simbol al revoltei tinerilor, fiind folosit în acelaşi timp ca instrument de marketing de companiile capitaliste care încercau să atragă noi produse şi noi consumatori.
Bar din La Higuera - Reuters (usnews.com) |
"Legenda lui Che trăieşte încă..."
Mii de bolivieni s-au adunat luni în micul oraş Vallegrande din sudul Boliviei unde a fost înmormântat Che Guevara, scrie Reuters. Preşedintele Boliviei, Evo Morales, a ţinut să vină la faţa locului, petrecându-şi noaptea într-un cort. "După 50 de ani, legenda lui Ernesto Che Guevara trăieşte încă în tineri, în lupta lor de nezdruncinat pentru egalitate şi eliberare", a scris Morales pe Twitter înainte de discursul său programat pentru luni.
De-a lungul weekendului, artişti, activişti, veterani ai revoluţiei cubaneze şi urmaşi ai lui Che Guevara s-au adunat pentru a-l comemora pe eroul revoluţionar la Vallegrande, unde a fost înhumat într-un mormânt nemarcat în 1967, înainte ca rămăşiţele sale pământeşti să fie mutate în Cuba 30 de ani mai târziu. Acestea au fost reînhumate la Santa Clara, Cuba, în 1997, când comunismul cubanez se lupta să supravieţuiască după prăbuşirea Uniunii Sovietice.
O ceremonie de comemorare a avut loc la Santa Clara duminică, iar vicepreşedintele cubanez Ramiro Valdés i s-a alăturat luni în Bolivia lui Evo Morales.
Guevara rămâne un erou antiimperialist pentru mulţi, în special în America Latina şi Africa. În Cuba oamenii îşi amintesc de el pentru faptul că a promovat munca voluntară trudind la bustul gol pe şantiere şi cărând saci cu zahăr, scrie Reuters.
În oraşul argentinian Rosario însă, unde s-a născut, unii dintre localnici au început să strângă semnături pentru înlăturarea statuii sale, pentru a protesta împotriva a ceea cei ei numesc mijloacele sale violente de a promova comunismul şi pentru a atrage atenţia asupra încălcării drepturilor omului în Cuba.
Comentarii
Trimiteți un comentariu