Criticii săi îl acuză că a transformat Angola într-o afacere de familie. După 38 de ani în fruntea statului, Jose Eduardo dos Santos, care va ceda marţi preşedinţia ţării "delfinului" său Joao Lourenco, şi-a plasat membrii familiei în posturile-cheie din Angola. Bănci, telecomunicaţii, media şi, bineînţeles, petrol - niciun sector nu a scăpat controlului "clanului" dos Santos.
"Preşedintele a privatizat statul spre profitul familiei sale şi al câtorva apropiaţi", rezumă jurnalistul de opoziţie Rafael Marques de Moreas, care luptă de ani de zile împotriva controlului exercitat de membrii familiei dos Santos. "Din punctul lor de vedere, este vorba de a avea toate resursele la dispoziţie, de a avea stilul de viaţă al oamenilor cei mai bogaţi din lume, fără a-şi face vreo grijă privind ceea ce se întâmplă cu poporul", acuză el.
France Presse prezintă, într-o analiză publicată duminică de 5minutes.rtl.lu, principalele figuri ale acestui "conglomerat familial".
5minutes.rtl.lu - AFP |
Isabel, "prinţesa"
La 44 de ani, "prinţesa", cum este numită de simplii angolezi, a devenit încarnarea "imperiului" clanului dos Santos. Ca un act simbolic al politicii sale de aservire a ţării, tatăl ei a numit-o anul trecut în fruntea companiei petroliere naţionale Sonangol care, chiar aflându-se în dificultate din cauza căderii preţului la ţiţei, rămâne primul contribuabil al ţării, asigurând 70% din veniturile bugetare.
Isabel dos Santos se defineşte pe contul său de Twitter drept "o antreprenoare". Revista americană Forbes a scris despre ea că este femeia cea mai bogată din Africa, având un patrimoniu estimat la 3,3 miliarde de dolari.
Foarte activă în sectorul telecomunicaţiilor, ea controlează Unitel, primul operator de telefonie mobilă din Angola, şi furnizorul de programe prin satelit Zap. În Portugalia, ea deţine 25% din capitalul companiei media NOS.
Isabel dos Santos şi-a plasat o parte din avere şi în bănci. Ea se află în consiliile de administraţie ale Banco de Fomento Angola, Banco BIC şi al filialei sale portugheze, şi în special al BFA, numărul 1 din sector.
În sectorul minelor şi al energiei, fiica viitorului fost preşedinte deţine, în plus faţă de conducerea Sonangol, 7% din capitalul social al Galp Energia, a treia companie portugheză.
De asemenea, ea deţine marca de bijuterii de lux elveţiană De Grisogono împreună cu soţul ei, omul de afaceri congolez Sindika Dokolo.
Portofoliul ei este completat de participaţii în domeniile producţiei de ciment şi al distribuţiei, notează AFP.
Alchetron |
Jose Filomeno, fiul
Supranumit "Zenu", el a fost numit în 2013 în fruntea fondului suveran lansat cu un an mai devreme pentru a investi în dezvoltarea ţării, care în pofida zăcămintelor sale petroliere rămâne una dintre cele mai sărace de pe continentul african.
Astăzi în vârstă de 35 de ani, Jose Filomeno de Sousa dos Santos se află la conducerea unui capital de 5 miliarde de dolari care, înainte de căderea preţului barilului de petrol acum trei ani, urma să fie alimentat anual cu încă 3,5 miliarde de dolari.
Într-un comunicat dat publicităţii la 20 septembrie 2017 Fondul suveran din Angola a anunţat un profit de 44 de milioane de dolari în 2016, pentru prima dată în istoria sa, relatează site-ul Macau Hub. Fondul a înregistrat pierderi de 17,4 milioane de dolari în 2012, care au crescut la 23,6 milioane de dolari în 2013 şi au luat amploare la 154,2 milioane de dolari în 2014. În 2015 pierderile au fost reduse până la 134,8 milioane de dolari, iar în 2016 fondul a ajuns pe profit, bunurile sale crescând cu 5%, până la o valoare de 4,99 miliarde de dolari.
Preşedintele consiliului de administraţie, Jose Filomeno dos Santos, a subliniat în comunicatul citat că Fondul suveran al Angolei a reuşit să ajungă pe profit după trei ani de activitate, "în pofida climatului de investiţii dificil de la nivel internaţional din 2013".
Portal de Angola |
"Tchize", cealaltă fiică
Căsătorită cu un om de afaceri portughez, Welwitschia dos Santos este activă în sectorul media.
Supranumită "Tchize", ea a ocupat mai multe posturi în conducerea televiziunii publice TPA.
Mai puţin vizibilă decât sora sa vitregă Isabel, ea conduce, la 39 de ani, împreună cu fratele său mai mic Jose Paulino, una dintre principalele societăţi de producţie audiovizuală şi de publicitate a ţării, Semba Comunicacao.
De asemenea, "Tchize" a fost prima femeie din Angola care a condus un mare club de fotbal, Benfica de Luanda.
Membră a parlamentului din 2008, ea a fost aleasă în Comitetul central al partidului la putere, Mişcarea populară pentru eliberarea Angola (Mouvement populaire pour la libération de l'Angola, MPLA), la congresul formaţiunii din 2016.
Wikipedia |
Fostă stewardesă şi manechin, a cincea femeie din viaţa lui Jose Eduardo dos Santos şi actuala sa soţie, controlează, scrie presa locală, mai multe societăţi în sectorul diamantelor şi al comerţului.
Potrivit directorului publicaţiei lunare economice Expensao, economistul Carlos Rosado de Carvalho, Ana Paula Cristovao de Lemos, de 53 de ani, deţine şi 5% din capitalul social al băncii Sol, care se adaugă celor 10% deţinute de fundaţia sa.
Ana Paula s-a căsătorit cu preşedintele Jose Eduardo dos Santos, pe care l-a cunoscut în timp ce lucra ca însoţitoare de bord în avionul prezidenţial, în mai 1991 şi au împreună trei copii, din care cel mai mare, Eduane Danilo, are 25 de ani, scrie Wikipedia în franceză. Când fiul ei cel mare avea cinci ani, Ana Paula a anunţat că-l înscrie la şcoala portugheză din Lunda, din cauza calităţii slabe a învăţământului de stat.
Ea a patronat şi înfiinţarea Comitetului de susţinere a femeilor din mediul rural (COMUR), care urma să le ajute pe acestea prin înfiinţarea unor fonduri pentru microcredite. Ea a reprezentat de altfel Angola la Summitul pentru microcredite destinat şefilor de stat şi de guvern de la Washington, în 1997.
Lourenco, "delfinul"
Nu foarte carismatic dar de o loialitate absolută, pe scurt "delfinul" ideal, generalul în retragere Joao Lourenco va deveni de marţi noul chip al puterii în Angola, întruchipată în ultimii 38 de ani de Jose Eduardo dos Santos, scrie France Presse într-o analiză preluată de Ouest France.
Ouest France - AFP |
Fostul ministru al apărării în vârstă de 63 de ani se va instala marţi în sediul preşedinţiei, datorită victoriei detaşate obţinute de partidul său, MPLA (la putere), în alegerile generale din august.
"Joao Lourenco" face parte din primul cerc al puterii, este un fidel al partidului (...), om al consensului", afirmă Didier Peclard, cercetător la universitatea din Geneva.
Chiar dacă a ocupat numeroase funcţii oficiale, abia în ultimele luni angolezii l-au descoperit cu adevărat pe acest om discret, care nu pare să se simtă în largul lui în lumina rampei.
De la sfârşitul anilor 1970, întreg parcursul lui Joao Manuel Goncalves Lourenco atestă loialitatea fără pată faţă de partid şi apetitul său pentru putere, scrie France Presse. "De mult timp mă pregătesc pentru această funcţie şi sunt pregătit pentru ea", a spus el în februarie, la momentul anunţării candidaturii sale.
Joao Lourenco s-a alăturat luptei pentru eliberarea Angolei în 1974, după căderea dictaturii din Portugalia, şi a participat la luptele care au dus, un an mai târziu, la obţinerea independenţei. În 1984, el a devenit guvernator al provinciei Moxico şi şi-a început ascensiunea în organigrama partidului. Mai întâi şef al direcţiei politice al fostei aripi militare, apoi preşedinte al grupului său parlamentar şi ulterior vicepreşedinte al Adunării naţionale.
Însă abia în 2014 generalul Lourenco a ieşit cu adevărat din umbră, când a devenit ministru al apărării. Apoi, numirea sa în funcţia de vicepreşedinte al MPLA în august anul trecut l-a adus în cercul strâns al posibililor delfini.
În anii 90, el a lăsat să se întrevadă ambiţiile sale politice atunci când preşedintele dos Santos a sugerat că se va retrage. "Şi-a anunţat puţin prea devreme ambiţiile de a-i urma în funcţie, ceea ce l-a costat locul său de secretar general la momentul respectiv. El nu a revenit decât după câţiva ani de purgatoriu", îşi aminteşte Didier Peclard.
Fostul ofiţer pare a fi profitat de această dată de un concurs de circumstanţe favorabil.
Bănuit că ar vrea să impună la succesiune un membru al familiei sau pe actualul vicepreşedinte Manuel Vicente, urmărit pentru corupţie în Portugalia, preşedintele dos Santos s-a raliat opiniei celorlaltor lideri ai partidului şi a făcut apel la Joao Lourenco.
"Este delfinul ideal pentru dos Santos", susţine Alex Vines, din cadrul Chatham House. "Este respectat de militari, nu a avut stilul de viaţă al altor ierarhici şi soţia sa are o reputaţie bună de tehnocrat", adaugă el. Ea însăşi ministru între 1997 şi 2012, Ana Dias Lourenco a fost reprezentanta Angolei la Banca Mondială.
"Omul miracolului economic"
În timpul campaniei, a promis să corecteze "ceea ce nu merge". Sarcina se anunţă însă una delicată pentru noul preşedinte angolez, care moşteneşte o ţară în criză încă sub controlul predecesorului său, scrie Le Point, preluând un articol France Presse.
Partidul său, MPLA, instalat solid la putere după obţinerea independenţei ţării în 1975, a câştigat alegerile generale de la 23 august cu 61% din sufragii. Acest scor detaşat îi oferă lui Lourenco o majoritatea absolută de 150 din 220 de locuri în Parlament şi îi lasă mână liberă pentru "a transforma Angola din punct de vedere economic şi social", aşa cum a promis în campanie. Asta cel puţin teoretic, observă France Presse.
Ouest France - AFP |
De trei ani, Angola trece printr-o criză fără precedent, în principal din cauza căderii preţului petrolului, care asigură 70% din veniturile bugetare.
După mai mulţi ani de împrumuturi chineze, ţara a avut creştere zero în 2016 şi aceasta ar urma să nu depăşească 1,3% în acest an, potrivit previziunilor Fondului Monetar Internaţional (FMI).
Deficitul public scăpat de sub control, moneda naţională în cădere liberă, lipsa îngrijorătoare de lichidităţi, inflaţia galopantă şi şomajul în masă completează tabloul unei ţări în care peste jumătate din populaţie trăieşte din sub 2 dolari pe zi, conform ONU.
Deschiderea şi diversificarea sunt două priorităţi anunţate de noul preşedinte, care vrea să intre în istoria ţării sale ca "omul miracolului economic".
"Mari segmente ale economiei au fost deliberat închise pentru investiţiile străine", a subliniat economistul Antonio Lopes Pinto. "Listarea la bursă şi privatizările ar fi mijloacele cele mai uşoare de a atrage capitalurile pe termen lung necesare pentru a stimula economia", a adăugat el.
Neîncredere
Mulţi însă prezic deja eşecul acestor reforme. "Avem potenţial, dar avem nevoie în primul rând de bună guvernare", spune şeful publicaţiei economice Expensao, Carlos Rosado de Carvalho, care apreciază că "corupţia în Angola este endemică, de la portar la şef de companie". Iar preşedintele dos Santos, familia sa şi ierarhicii de vârf al MPLA se află în fruntea celor acuzaţi că au pus mâna pe resursele ţării.
France Soir - AFP |
"Clanul fostului preşedinte nu pare să se teamă. Au avut suficient timp pentru a se pregăti pentru această nouă eră (...) ei ştiu că au controlul situaţiei", spune rapperul Luaty Beirao, un critic al regimului.
Cu atât mai mult cu cât, înainte de a părăsi preşedinţia, "tovarăşul nr. 1", cum este numit în cadrul MPLA, a avut grijă să se pună la adăpost.
Datorită unei serii de legi adoptate chiar înainte de alegeri, Jose Eduardo dos Santos şi-a orchestrat impunitatea judiciară şi a îngheţat pentru mai mulţi ani ierarhia aparatului de securitate, format din oameni care îi datorează totul.
Şi, cel mai important, el va păstra preşedinţia MPLA, al cărui birou politic rămâne principalul organ de decizie al ţării, în cea mai pură tradiţie marxist-leninistă.
În ajunul scrutinului, Joao Lourenco a ţinut să afirme public că nu se va afla sub vreo formă de tutelă. "Voi avea toată puterea. Ţara nu va avea doi preşedinţi", a dat el asigurări.
Este însă un lucru care rămâne să fie confirmat, avertizează cunoscătorii regimului.
"Compoziţia primului său guvern va permite evaluarea autorităţii sale. Nu trebuie să ne aşteptăm la o reformă radicală, dar vor avea loc schimbări, în special la finanţe", susţine Alex Vines, de la centrul britanic Chatham House.
"Însă singurul mod de a-şi întări controlul asupra ţării este de a prelua preşedinţia MPLA", apreciază el.
Joao Lourenco va trebui totuşi să dea dovadă de răbdare pentru a-şi realiza acest obiectiv întrucât Jose Eduardo dos Santos, în vârstă de 75 de ani, se va afla în fruntea partidului până în 2022, binenînţeles, dacă sănătatea îi va permite acest lucru.
Comentarii
Trimiteți un comentariu