Restaurantul "Dictatorul" din Tunis, locul în care libertatea are gust


Restaurantul "Le Dictateur" din Tunis încearcă să-şi atragă clienţi cu meniuri precum "Libertate la gril", "Cenzură", "Anarhie" sau "Lasagna Mao". Ideea pare să aibă succes în ţara în care s-a declanşat Primăvara arabă, dar i-a adus proprietarului restaurantului şi o serie de probleme cu autorităţile, care l-au făcut de pildă să renunţe temporar la un logo care reprezenta un amestec între chipul lui Kim Jong-Un şi mustaţa lui Hitler.

La şase ani după revoluţia din Tunisia, care a reprezentat punctul de plecare al Primăverii arabe, "Le Dictateur" a ales o temă inedită pentru decoruri şi felurile de mâncare, prin care a vrut să se diferenţieze de alte restaurante din cartierul rezidenţial din Tunis în care se află, relatează Le Point în ediţia sa online la 20 iulie, preluând un articol al France Presse.
"Trebuia să ne facem cunoscuţi, să căutăm un nume şi un concept care să atragă atenţia, pentru că a prepara mâncare bună nu este de ajuns", a spus proprietarul, Seif Ben  Hammouda. "Dictatura este un subiect care a rămas tabu timp de decenii şi care este încă foarte actual în Tunisia", "unde continuă eforturile continuă pentru instaurarea libertăţii şi democraţiei", a adăugat omul de afaceri de circa 30 de ani.
Munchies

Meniu politic complet

Culorile sunt sumbre, pe un zid decorat cu caricaturi ale dictatorilor se află un grilaj de fier forjat, iar din restaurant nu lipseşte celebra fotografie a lui Charlie Chaplin care îl parodiază pe Adolf Hitler. Tonalitatea, care aminteşte uneori de universul carceral, este completată de meniul în care apar feluri de mâncare precum "Libertate la gril", "Opozant" sau "Puci". Pentru a pune în valoare platourile chef-ului său Khalil Ben Amor, Seif a elaborat un meniu care constituie o incursiune în istoria dictaturilor, în care sunt combinate reţete originale de inspiraţie italiană, un lexic al totalitarismului şi nume de tirani.
"Am vrut să profit deplin de libertatea de expresie, această principală cucerire a revoluţiei", spune tânărul proprietar de restaurant, venit din Franţa în 2008, unde a făcut studii de management.
El spune că ideea de a avea un restaurant cu acest nume i-a venit la puţină vreme după căderea dictaturii lui Zine el Abidine Ben Ali în 2011, dar că a trebuit să aibă răbdare mai mulţi ani pentru a-şi lansa afacerea. Iar acum că şi-a deschis restaurantul, nu există încă un portret al dictatorului tunisian Ben Ali, scrie site-ul de gastronomie "Munchies". "Există încă numeroşi tunisieni care sunt nostalgici. Şi este foarte important ca şi acele persoane să facă şi ele parte din clientela mea”, spune tânărul proprietar al restaurantului.
Seif Ben Hammouda şi-a deschis restaurantul în luna martie, cu un logo cel puţin surprinzător: trăsăturile liderului nord-coreean Kim Jong-Un, cu o mustaţă a la Hitler...

Ideea a deranjat autorităţile

Chiar dacă bunul gust al conceptului restaurantului va fi judecat doar de fiecare potenţial client, logo-ul afacerii a atras imediat atenţia autorităţilor.
Iniţiativa "a deranjat mult", afirmă Seif Ben Hammouda, care vorbeşte despre o veritabilă defilare a responsabililor statului. "Am atras numeroşi oficiali, din cadrul municipalităţii, dar şi înalţi responsabili ai statului", povesteşte el.
Vizitele s-au făcut pe motivul controlului actelor şi al igienei sau mai direct pentru a-i cere să schimbe numele şi logo-ul restaurantului. Proprietarul restaurantului spune că l-a sunat chiar un ministru, care i-a cerut "s-o lase baltă pentru a evita problemele".
"Să-ţi numeşti restaurantul 'Le dictateur', să ai un astfel de logo, a fost considerat puţin şocant", rezumă el.
În luna aprilie, Seif Ben Hammouda s-a resemnat şi, sub privirile poliţiştilor, a retras logo-ul controversat.
Le Point - AFP

"Dictatorul culinar..."

Între timp însă, aceste probleme cu autorităţile, despre care media locale au relatat, au sfârşit prin a provoca curiozitatea localnicilor.
"Prima dată când am venit a fost pentru a vedea ce poate fi acest 'dictator culinar' care deranja atât de mult autorităţile", spune Malek, un client care îşi comandă o salată "Cetăţenească" şi paste "Salazar", referire la fostul dictator portughez Antonio de Oliveira Salazar.
Datorită acestei mici notorietăţi, patronul restaurantului a reuşit să-şi reafişeze logo-ul iniţial, cu preţul retragerii mustaţei lui Hitler de pe "chipul" lui Kim Jong-Un.
"Autorităţile au făcut publicitate gratuită restaurantului meu şi le mulţumesc enorm", izbucneşte în râs Seif.

Clienţii savurează felurile servite, deşi conceptul le cam taie pofta de mâncare

Pe un ton mai serios, el dă asigurări că originalitatea conceptului nu se face în detrimentul calităţii felurilor de mâncare.
Chawki, unul dintre clienţii localului, spune că încă nu ştie ce efect va avea acesta asupra lui. "Când te gândeşti că este vorba de dictatori, asta taie puţin pofta de mâncare. Dar, în fine, să sperăm că mâncarea este bună", comentează el.
Pe pagina de Facebook a "Le Dictateur", Kelli Hutchison-Bejaoui scrie că "mâncarea a fost delicioasă, am mâncat paste cu friptură şi un alt fel de mâncare, cu raţă afumată. Deserturile sunt gustoase, cu multe variante din care să alegi. Restaurantul are o ambianţă extraordinară şi un decor amuzant. Cu siguranţă mă voi întoarce curând".

Comentarii