Prinţii "dispăruţi" ai Arabiei Saudite


 În ultimii doi ani, trei prinţi saudiţi care trăiau în Europa au "dispărut". Erau cu toţii critici faţă de guvernul saudit şi există dovezi că au fost răpiţi şi transportaţi cu avionul înapoi în Arabia Saudită, unde nimeni nu a mai auzit nimic despre ei. Jurnalistul Reda El Mawy a lucrat mai multe luni la un documentar pentru BBC despre aceşti membri renegaţi ai casei regale saudite, intitulat "Kidnapped: Saudi Arabia's Missing Princes".

În dimineaţa zilei de 12 iunie 2003, un prinţ saudit este transportat cu maşina la un palat din împrejurimile Genevei, îşi începe Reda El Mawy articolul despre prinţii saudiţi "dispăruţi" publicat de BBC la 15 august. Numele său este Sultan bin Turki bin Abdulaziz, palatul îi aparţine unchiului său, răposatul rege Fahd, iar prinţul Abdulaziz bin Fahd, fiul favorit al fostului suveran, este cel care l-a invitat la micul dejun.
Prinţul Sultan bin Turki bin Abdulaziz, în centrul imaginii (BBC)


Drogat şi răpit de bărbaţi mascaţi

Abdulaziz i-a cerut lui Sultan să se întoarcă în Arabia Saudită, unde, i-a spus el, conflictul provocat de criticile lui Sultan asupra conducerii saudite se va rezolva. Sultan a refuzat, iar atunci prinţul Abdulaziz s-a scuzat şi a părăsit încăperea, motivând că are de dat un telefon. Celălalt bărbat din încăpere, ministrul saudit al afacerilor islamice, Sheikh Saleh al-Sheikh, a plecat şi el câteva momente mai târziu, iar atunci şi-au făcut apariţia mai mulţi bărbaţi mascaţi. Ei l-au bătut pe Sultan şi i-au pus cătuşe, iar după aceea i-au introdus un ac în gât. Inconştient, prinţul Sultan bin Turki bin Abdulaziz a fost transportat la aeroportul din Geneva, unde un avion pentru urgenţe medicale aştepta pe pistă. Cel puţin asta este relatarea evenimentelor pe care a făcut-o Sultan bin Turki bin Abdulaziz în depoziţia către un tribunal elveţian făcută mulţi ani mai târziu.
Printre persoanele din stafful lui Sultan care aşteptau ca prinţul să revină de la întâlnirea de la micul dejun era şi responsabilul său pentru comunicare, Eddie Ferreira. "Pe măsură ce ziua trecea tăcerea devenea asurzitoare, îşi aminteşte el. "Nu am putut contacta echipa de securitate. Asta a fost prima alertă reală. Am încercat să-l contactăm pe prinţ, dar nu a răspuns", povesteşte Ferreira.
Apoi, în cursul după-amiezii, au primit o vizită neaşteptată. "Ambasadorul saudit în Elveţia a venit împreună cu managerul general al hotelului şi pur şi simplu ne-au spus să evacuăm apartamentul penthouse şi să plecăm. Prinţul era la Riad, serviciile noastre nu mai erau necesare, aşa că puteam pleca", spune Ferreira.
Ce făcuse prinţul Sultan ca să-şi determine familia să-l drogheze şi să-l răpească?, se întreabă autorul documentarului BBC. În anul anterior el venise în Europa pentru tratament medical şi începuse să dea interviuri în care critica guvernul saudit. El a condamnat bilanţul ţării sale în materie de drepturile omului, s-a plâns de corupţia din rândul prinţilor şi oficialilor şi a solicitat o serie de reforme.
Încă din 1932, când Regele Abdulaziz, cunoscut şi sub numele Ibn Saud, a înfiinţat Arabia Saudită, ţara a fost condusă ca o monarhie absolută, iar disidenţa nu este tolerată.

"Ştiu că voi fi răpit sau că mă vor asasina"

Prinţul Turki bin Bandar a fost în trecut maior în poliţia saudită, cu responsabilităţi legate de însăşi familia regală. Însă în urma unei dispute familiale privind o moştenire contestată a ajuns în închisoare. După eliberarea sa a fugit la Paris, unde, în 2012, a început să posteze înregistrări video pe YouTube prin care solicita reforme în Arabia Saudită.
Saudiţii au reacţionat ca şi în cazul prinţului Sultan şi au încercat să-l convingă pe Turki să se întoarcă în ţară. Când a fost sunat de Ahmed al-Salem, ministrul adjunct de interne, prinţul a înregistrat conversaţia şi a postat-o online.
Prinţul Turki bin Bandar, alături de ministrul de finanţe din Pakistan în 2003 (Getty Images)

"Toată lumea aşteaptă cu nerăbdare întoarcerea ta. Dumnezeu să te binecuvânteze", spune ministrul adjunct de interne.
"Abia aşteaptă să mă întorc?", răspunde Turki. "Cum rămâne cu scrisorile pe care mi le-au trimis ofiţerii voştri? 'Fiu de târfă, te vom târî înapoi ca pe Sultan bin Turki'", afirmă el.
"Nu se vor atinge de tine. Sunt fratele tău", dă asigurări oficialul saudit.
"Nu, sunt de la voi. Ministerul de Interne le trimite", spune Turki.
Turki a continuat să publice înregistrări pe YouTube până în iulie 2015. Apoi, în a doua jumătate a acelui an, a dispărut.
"Mă suna o dată pe lună sau la două luni", susţine un prieten, bloggerul şi activistul Wael al-Khalaf.
"Apoi a dispărut timp de patru sau cinci luni. Aveam suspiciuni. Apoi am aflat de la un ofiţer superior din regat că Turki bin Bandar era acolo. Deci îl luaseră, îl răpiseră", adaugă el.
După o lungă căutare de informaţii despre Turki, jurnalistul de la BBC a găsit o ştire într-un ziar marocan, potrivit căruia prinţul era pe cale să revină în Franţa după o vizită în Maroc, când a fost arestat şi dus la închisoare. Apoi, în urma unei solicitări a autorităţilor saudite, a fost deportat cu aprobarea unui tribunal marocan.
Nu se ştie cu siguranţă ce s-a întâmplat cu Turki bin Bandar, scrie BBC, dar înainte de a dispărea el i-a dat prietenului său Wael o copie a unei cărţi pe care a scris-o, la care a adăugat un mesaj care este posibil să fi fost unul profetic.
"Dragă Wael, aceste mărturii nu trebuie făcute publice decât dacă sunt răpit ori asasinat. Ştiu că voi fi răpit sau că mă vor asasina. De asemenea ştiu cum abuzează de drepturile mele şi de cele ale poporului saudit", a scris el în bilet.

Un gest sinucigaş din punct de vedere politic

Cam în aceeaşi perioadă cu prinţul Turki a dispărut un alt prinţ saudit, Saud bin Saif al-Nasr, o figură relativ minoră în casa regală, cunoscut pentru faptul că dezvoltase o preferinţă pentru cazinourile europene şi hotelurile costisitoare.
În 2014, Saud a început să posteze pe Twitter mesaje critice faţă de monarhia saudită. De pildă, el a cerut punerea sub acuzare a oficialilor saudiţi care au sprijinit răsturnarea de la putere a preşedintelui egiptean Mohammed Morsi în anul precedent.
Prinţul Saud bin Saif al-Nasr (BBC)

Apoi, în septembrie 2015, Saud a mers mai departe. După ce un prinţ saudit anonim a scris două scrisori prin care făcea apel la organizarea unei lovituri de stat pentru înlăturarea regelui Salman, Saud şi-a anunţat sprijinul pentru acest demers, fiind singurul membru al casei regale care a făcut acest lucru. Acest lucru a fost sinonim cu trădarea şi este posibil să-i fi pecetluit soarta.
Câteva zile mai târziu, el a postat pe Twitter: "Cer ca naţiunea să transforme conţinutul acestor scrisori în presiune populară." Apoi contul lui de Twitter a devenit inactiv.
Un alt prinţ disident - Khaled bin Farhan, care a fugit în Germania în 2013 - crede că Saud a fost păcălit să ia un avion de la Milano la Roma pentru a discuta un contract cu o companie ruso-italiană care şi-ar fi dorit să deschidă filiale în Golf. "Un avion privat al companiei a venit şi prinţul Saud s-a urcat la bord. Dar nu a aterizat la Roma, a aterizat la Riad", spune Khaled.
"S-a dovedit că serviciile de informaţii saudite puseseră la cale întreaga operaţiune. Acum, soarta prinţului Saud este aceeaşi ca a prinţului Turki, adică închisoarea... Singura soartă posibilă este o închisoare secretă", pretinde el.

O acţiune în premieră

Prinţul Sultan bin Turki bin Abdulaziz, aflându-se mai sus în linia succesiunii, a făcut naveta între închisoare şi arest la domiciliu. Dar sănătatea sa se deteriora, aşa că în 2010 familia regală i-a permis să se trateze la Boston, în statul american Massachusetts.
Ceea ce el a făcut în siguranţa exilului său american trebuie să-i fi îngrozit pe saudiţi, scrie BBC. El a înaintat o plângere penală către un tribunal elveţian, prin care îi acuza pe prinţul Abdulaziz bin Fahd şi pe Sheikh Saleh al-Sheikh că ar fi responsabili pentru răpirea sa în 2003.
Avocatul său american, Clyde Bergstresser, a obţinut o fişă medicală de la spitalul din Riad în care Sultan fusese internat la 13 iunie 2003, care atesta că un tub îi fusese introdus în gură pentru a-l ajuta să respire în timp ce era anesteziat şi că o parte a diafragmei sale a fost paralizată, probabil în urma atacului care a precedat răpirea.
Pentru prima dată, un membru important al casei regale saudite înainta o plângere penală către un tribunal occidental împotriva unui alt membru al familiei. Avocatul susţine însă că autorităţile elveţiene au dat dovadă de puţin interes faţă de acest caz. "Nu s-a făcut nimic pentru a investiga ce s-a întâmplat pe aeroport. Cine erau piloţii? Care era planurile de zbor când avioanele din Arabia Saudită au aterizat? Răpirea s-a produs pe pământ elveţian şi s-ar crede că ar exista un interes de a afla cum s-au petrecut faptele", spune el.
Getty Images

"Ne pare rău pentru neplăcerile create..."

În ianuarie 2016, Sultan era cazat într-un hotel exclusivist din Paris când, ca şi Saud bin Saif al-Nasr, a fost tentat de statul saudit cu o cursă aeriană. El plănuia să-şi viziteze tatăl, un bine cunoscut critic al guvernului saudit, la Cairo, când consulatul saudit i-a oferit - lui şi anturajului său de 18 persoane, din care făceau parte un medic personal şi asistente, precum şi gărzi de corp americane şi europene - posibilitatea de a utiliza un avion privat. În pofida a ceea ce se întâmplase în 2003, el a acceptat.
Doi membri ai anturajului său, care au preferat să-şi păstreze anonimatul, au relatat cum s-au desfăşurat evenimentele.
"Am ajuns pe pistă şi am văzut acest avion uriaş, pe care scria Arabia Saudită", spune unul dintre ei. "A fost puţin sinistru pentru că se aflau la bord mulţi membri ai echipajului. Toţi erau bărbaţi", relatează celălalt.
Când avionul a decolat, monitoarele sale arătau că se îndrepta către Cairo. Două ore mai târziu însă, monitoarele au încetat să mai afişeze ceva. Prinţul Sultan dormea în camera lui, dar s-a trezit cu circa o oră înainte de aterizare. El s-a uitat prin hublou şi părea neliniştit, spun foştii membri ai staffului său.
Când pasagerii şi-au dat seama că sunt pe cale să aterizeze în Arabia Saudită, Sultan a început să bată în uşa cabinei şi să strige după ajutor. Un membru al echipajului i-a cerut însă echipei prinţului să rămână pe scaune.
"Ne-am uitat pe geam şi am văzut un grup de oameni cu puştile în mâini înconjurând avionul", spune unul dintre membrii anturajului prinţului.
Soldaţii şi membrii echipajului l-au scos pe Sultan din avion. În acest timp, el ţipa la oamenii săi să sune la ambasada SUA.
Prinţul şi stafful său medical au fost transportaţi într-o vilă şi plasaţi sub pază armată. Ceilalţi membri ai staffului au aşteptat nervoşi în avion. Mai târziu au fost transportaţi la un hotel, unde au fost ţinuţi trei zile fără paşapoarte sau telefoane, apoi li s-a permis să zboare către o destinaţie la alegere.
Înainte de a pleca, un oficial saudit, despre care oamenii din stafful prinţului spun că era unul din "însoţitorii de zbor" din avion, le-a cerut scuze.
"Ne-a spus că pur şi simplu ne-am aflat în locul nepotrivit, la momentul nepotrivit. Şi că îi părea rău pentru neplăcerile create", relatează unul din membrii staffului prinţului. "Mi s-a creat o neplăcere - am fost răpit. Am fost ţinut împotriva voinţei mele într-o ţară în care nu am vrut să merg", îşi exprimă indignarea un alt membru al staffului.
De la aceste evenimente - răpirea şi transportul în Arabia Saudită a prinţului Sultan şi a 18 cetăţeni străini - nu s-a mai aflat nimic despre acest membru al casei regale saudite. Jurnalistul BBC a cerut guvernului saudit să răspundă acuzaţiilor din filmul documentar pe care l-a realizat pe această temă, dar acesta a refuzat să comenteze.
Prinţul Khaled (BBC)

Prinţul Khaled se aşteaptă să aibă aceeaşi soartă

Între timp, prinţul Khaled, care încă trăieşte în exil în Germania, se îngrijorează şi el că va fi forţat să se întoarcă la Riad. "Au fost patru membri ai familiei noastre în Europa. Am criticat familia şi modul în care conduce Arabia Saudită. Trei dintre noi au fost răpiţi. Sunt singurul care a rămas", spune el.
Însă crede cu adevărat că va fi următorul pe lista celor răpiţi? "Sunt convins de acest lucru de multă vreme. Dacă ar fi putut s-o facă, ar fi făcut-o deja. Sunt foarte prudent, dar acesta este preţul libertăţii mele", afirmă prinţul Khaled.

Comentarii