Israelul vrea să grăbească lucrările de construcţie a unui zid subteran în jurul Fâşiei Gaza

The Hindu - AP

Israelul vrea să accelereze construcţia unui zid subteran de-a lungul frontierei sale de peste 60 km cu Fâşia Gaza şi să-l termine în doi ani. Scopul declarat al lucrării este oprirea comandourilor palestiniene care se infiltrează pe teritoriul său prin tuneluri. Autorităţile israeliene au avertizat Hamas să nu încerce să împiedice construcţia zidului, pentru că e un lucru pentru care merită să se angajeze într-un nou război.

Tunelurile săpate între Fâşia Gaza şi teritoriul israelian pentru infiltrarea comandourilor mişcării israeliene Hamas sau ale altor organizaţii palestiniene sunt considerate de Israel drept una dintre principalele ameninţări pentru securitatea sa, scria la 10 august France Presse într-un articol preluat de ziarele de limbă franceză. În jur de 30 de tuneluri au fost distruse în vara lui 2014, când a avut loc ultimul război purtat de Israel împotriva Hamas în Gaza, enclava palestiniană pe care mişcarea islamistă o conduce din 2007 şi care este supusă unei blocade de către Israel. Israelul şi Hamas au semnat un acord de armistiţiu fragil la încheierea războiului din 2014, al treilea în termen de şase ani în enclava palestiniană.
Al Jazeera - Reuters

Zidul, săpat pe teritoriul israelian

Israelul a anunţat prima dată în septembrie anul trecut că va construi un zid subteran cu senzori de-a lungul frontierei sale cu Fâşia Gaza, o măsură decisă după ce combatanţii Hamas au folosit tunelurile pentru a surprinde trupele israeliene în timpul războiului.
"Vom accelera construcţia acestui obstacol. Sperăm că această construcţie va fi încheiată în termen de doi ani", a declarat generalul Eyal Zamir, comandat al regiunii militare sud, în cadrul unei teleconferinţe.
"Sper că Hamas nu va ataca acest şantier, deşi consideră aceste tuneluri un instrument strategic împotriva Israelului", a afirmat la rândul său, la postul militar de radio, ministrul construcţiilor, Yoav Galant, membru al cabinetului de securitate şi fost comandant al regiunii militare sud. El a subliniat că zidul va fi săpat pe teritoriul israelian, în paralel cu gardul de securitate care închide ermetic Fâşia Gaza la nord şi la est.
"Faptul că această lucrare este construită pe teritoriul nostru suveran exclude orice justificare a unor atacuri împotriva celor care muncesc la ea", a apreciat Galant.

Un proiect de 1,1 miliarde de dolari

Potrivit postului militar de radio, zidul constituit din plăci de beton şi dotat cu senzori se va întinde de-a lungul celor 64 km de frontieră. O mie de muncitori lucrează deja pe şantier 24 de ore din 24 la realizarea barierei, al cărei cost se va ridica la 3 miliarde de shekeli, respectiv 1,1 miliarde de dolari sau circa 710 milioane de euro. De asemenea, a precizat postul militar de radio, înălţimea gardului de securitate existent va fi ridicată până la şase metri. Noul zid subteran va avea şi el înălţimea de şase metri şi va merge până la o adâncime neprecizată, despre care unele surse susţin că va fi de zeci de metri. Astfel, între cele două bariere va exista o zonă tampon, potrivit CNN.
Media israeliene au mai relatat că şi o "barieră maritimă" - care va lua forma unui cheu în Marea Mediterană, în largul Fâşiei Gaza - va fi construită şi dotată cu senzori pentru a preveni infiltrarea comandourilor Hamas.
CNN

Avertisment către Hamas şi civilii din Gaza

Generalul Eyal Zamir a lansat de altfel un avertisment către Hamas. "Hamas sapă tuneluri pe sub locuinţe civile în Fâşia Gaza şi va fi singura vinovată dacă va trebui să atacăm aceste ţinte", a afirmat el, menţionând în mod explicit două imobile din nordul enclavei.
Armata israeliană a publicat fotografii aeriene şi coordonate ale clădirilor despre care spune că Hamas le foloseşte pentru a-şi acoperi reţeaua de tuneluri. Una dintre aceste locuinţe, a precizat sursa citată, este casa familiei unui membru Hamas care comunică cu o moschee printr-un pasaj secret.
"Aceste două ţinte, din punctul meu de vedere, sunt ţinte militare legitime, şi în eventualitatea în care izbucneşte un război, oricine locuieşte în ele se pune în pericol pe el şi familia lui, iar răspunderea va cădea asupra Hamas", a spus Zamir într-un briefing separat pentru jurnaliştii străini.
Ameninţarea neobişnuit de detaliată are loc după un tir cu rachetă de la 8 august care nu a provocat pagube în Israel şi care nu a fost revendicat de nicio grupare din Gaza, scrie Reuters. Israelul a răspuns cu o lovitură aeriană asupra unui imobil al Hamas, despre care medicii spun că a provocat şapte răniţi.
Asemenea escaladări au fost relativ rare după ultimul război din Fâşia Gaza, în 2014, mişcarea Hamas abţinându-se în general să deschidă focul şi ţinând sub control facţiunile militante mai mici. Dar în condiţiile în care sărăcia şi deriva politică din Gaza se amplifică, ambele părţi se tem că ar putea izbucni un nou conflict, comentează Reuters.

Un "Iron Dome" pentru atacuri terestre

Generalul Zamir a descris zidul subteran ca pe o variantă pentru împiedicarea atacurilor terestre a "Iron Dome", scutul său interceptor pentru rachete cu rază scurtă de acţiune, capabil să anihileze mijloacele limitate ale Hamas de a provoca forţele sale armate superioare. "Cred că partea cealaltă va trebui să reevalueze situaţia în lumina construcţiei barierei", a spus Zamir, citat de cotidianul Haaretz. "Dacă Hamas decide să declanşeze un război din cauza barierei, este un motiv pentru care Israelul merită să meargă la război. Dar bariera va fi construită", a subliniat el.
Tunelurile din Gaza sunt folosite în mai multe scopuri, notează CNN. La frontiera cu Egiptul, acestea sunt utilizate pentru a introduce ilegal alimente, medicamente, provizii şi arme. La frontiera cu Israelul, militanţii le folosesc pentru a efectua misiuni de recunoaştere şi raiduri în Israel. Mii de israelieni trăiesc pe o rază de câţiva kilometri de frontiera cu Fâşia Gaza.
Zeci de tuneluri au fost distruse în ultimul război din Gaza, dar există preocuparea că acestea vor fi pur şi simplu înlocuite. Recent, armata israeliană a dat publicităţii informaţii despre construcţia unui nou presupus tunel, acuzând Hamas că foloseşte clădiri publice precum şcoli drept acoperire pentru reţeaua sa de tuneluri. Israelul speră că noul zid subteran va reuşi ceea ce nu a putut face războiul din 2014 şi să pună capăt permanent ameninţării reprezentate de tuneluri, comentează CNN.


 
Haaretz - AP

Hamas: "Minciuni, invenţii... o justificare pentru uciderea a mii de civili"

Un purtător de cuvânt al Hamas, Fawzi Barhoum, a calificat afirmaţiile oficialilor israelieni drept "minciuni şi invenţii care au drept scop să afecteze imaginea rezistenţei palestiniene şi să justifice uciderea în masă a mii de civili palestinieni".
Peste 2.100 de palestinieni, majoritatea civili, şi-au pierdut viaţa în timpul războiului din 2014, potrivit Ministerului Sănătăţii din Fâşia Gaza. De cealaltă parte, au fost ucişi 67 de soldaţi israelieni şi şase civili, potrivit Reuters.
Un alt responsabil Hamas a confirmat pentru CNN că monitorizează construcţia "zidului de beton de la frontieră".
"Ocupaţia nu va reuşi să asigure siguranţa locuitorilor săi prin construcţia unui zid la frontierele Gaza şi nicăieri pe pământul nostru. Ocupaţia trebuie să ia sfârşit", a declarat Ismail Radwan pentru CNN.

Comentarii