A mers într-un final prea departe războiul împotriva drogurilor al preşedintelui din Filipine?



Mii de filipinezi au cerut sâmbătă încetarea execuţiilor extrajudiciare cu prilejul înmormântării unui tânăr de 17 ani ucis de poliţie. Procesiunea funerară s-a transformat în cea mai mare manifestaţie de până acum împotriva războiului brutal antidrog al preşedintelui Rodrigo Duterte. Preşedintele filipinez a promis să-i aducă pe ucigaşii lui Kian în faţa justiţiei, deşi în trecut s-a angajat să-i protejeze pe poliţişti.

Uciderea lui Kian Delos Santos, în vârstă de 17 ani, săptămâna trecută, a declanşat proteste, un fapt rar, împotriva campaniei controversate dar populare a lui Rodrigo Duterte pentru eradicarea drogurilor, scrie France Presse la 26 august, într-un articol preluat de Liberation. Potrivit manifestanţilor, moartea tânărului scoate la lumină încălcările repetate ale drepturilor omului comise de poliţie.
De când preşedintele Duterte a ajuns la putere în urmă cu 14 luni, poliţia a raportat uciderea a 3.500 de persoane în cadrul operaţiunilor sale antidrog. Alte câteva mii au murit însă în incidente armate legate de traficul de droguri în circumstanţe neclare.

Un val de indignare

Rodrigo Duterte şi războiul său antidrog se bucură de susţinerea majorităţii filipinezilor, exasperaţi de o criminalitate ridicată şi de un sistem judiciar foarte lent, potrivit sondajelor naţionale. Însă uciderea lui Kian Delos Santos, fiul unui vânzător ambulant şi al unei mame imigrante, care lucrează ca femeie de serviciu, a ajuns pe primele pagini ale ziarelor şi a declanşat indignarea populaţiei. Kian era elev de liceu şi voia să devină poliţist, scrie DPA.
Potrivit poliţiei, adolescentul era un traficant de droguri care a tras asupra poliţiştilor la momentul arestării sale. Pe de altă parte, în imaginile suprinse de camerele de supraveghere pot fi văzuţi doi poliţişti care îl târăsc pe tânărul neînarmat, pe care îl împuşcă apoi mortal în timp ce era deja imobilizat.
O mamă care şi-a pierdut fiul în războiul antidrog la protestul de sâmbătă, 26 august (ABC - Reuters)

După ce au venit la domiciliul tânărului pentru a-i aduce un omagiu şi a fi alături de familie, circa 3.000 de persoane - colegi de clasă, vecini, măicuţe, preoţi şi activişti pentru drepturile omului - au participat la un marş de protest împotriva uciderii sale.

"Kian este numele şi chipul adevărului"

"Vom continua această luptă. Ceea ce i s-a întâmplat este atât de nedrept", a declarat pentru AFP verişoara de 21 de ani a tânărului, Jhai Delos Santos, prezentă la marş. "Avem şi noi drepturi. Nu pot pur şi simplu să poarte un război antidrog împotriva unor persoane fără antecedente de trafic de droguri şi care nu iau droguri", a mai spus ea, adăugând că tatăl şi bunicul băiatului au primit în ultimele zile ameninţări cu moartea anonime.
"Kian este numele şi chipul adevărului. Trebuie să împiedicăm adevărul să moară odată cu uciderea lui Kian", a spus părintele Robert Reyes, unul din preoţii catolici care a oficiat sâmbătă la slujbă.
În timp ce au parcurs cei 7 km dintre o biserică de lângă locuinţa lui Kian şi cimitirul în care a fost înhumat, participanţii la această procesiune lentă care aveau asupra lor panglici negre au afişat pancarte cu mesaje precum "Dreptate pentru Kian! Dreptate pentru toţi!", "Stop crimelor", "Poliţia, ucigaşii" sau "Stop uciderii săracilor".
ABC - Reuters

Cortegiul s-a oprit pentru scurtă vreme pentru un moment de reculegere în faţa secţiei de poliţie în care lucrau cei trei poliţişti care l-au arestat pe tânărul ucis. Între timp, cei trei oameni ai legii au fost suspendaţi. O autopsie a poliţiei a ajuns la concluzia că tânărul a fost omorât cu două gloanţe în cap, trase când era deja imobilizat.
Pe piatra funerară a tânărului ucis a fost plasată o placă temporară cu mesajul: "Dreptate pentru Kian! Dreptate pentru toţi! Stop războiului fascist al lui Duterte împotriva drogurilor". De asemenea, la mormânt a fost lăsată o fotografie a lui Kian de la o ceremonie şcolară de absolvire.
"Kian a fost un fiu foarte bun", a spus mama lui, Saldy Delos Santos, la ceremonia religioasă pentru fiul ei. "Această întreagă comunitate ştia că e un om bun... A implorat să fie lăsat în viaţă. Ei (poliţiştii - n.r.) probabil nu au inimă", a adăugat ea.
"Sper ca asta să nu li se întâmple familiilor voastre, pentru că ele ar şti cât de dureros este să pierzi un copil", a mai afirmat femeia, adresându-li-se direct poliţiştilor care i-au ucis copilul.

Ucis în cea mai sângeroasă săptămână a războiului antidrog

Kian Loyd Delos Santos a fost ucis în timpul unei operaţiuni antidrog a poliţiei în cartierul său din oraşul Caloocan, din suburbiile capitalei Manila, în seara zilei de 16 august. El a fost una dintre cele peste 90 de persoane ucise în cea mai sângeroasă săptămână a războiului antidrog al lui Duterte de când acesta şi-a început mandatul, la 30 iunie 2016, scrie DPA.
Poliţia pretinde că Delos Santos era înarmat şi a tras asupra oamenilor legii când aceştia se aflau în urmărirea lui, dar înregistrările camerelor de supraveghere arată că băiatul este târât de poliţişti înainte de a fi împuşcat. El a fost împuşcat în ceafă când îngenunchia, potrivit raportului autopsiei făcut public de poliţie şi de Biroul avocatului public.
"Băiatul a fost ucis în stilul unei execuţii", a spus Persida Acosta, şefa Biroului avocatului public, care a depus o plângere penală împotriva ofiţerilor de poliţie implicaţi în crimă. "Băiatul a fost împuşcat în spate, în ceafă. Asta este crimă", a declarat ea pentru postul de radio DZMM din Manila înainte de a se alătura marşului funerar.

Al Jazeera - Reuters

Poliţiştii, plătiţi pentru a ucide?

Preşedintele Rodrigo Duterte, care a făcut în trecut paralele foarte controversate între campania sa antidrog şi exterminarea evreilor de către Adolf Hitler, a promis să-i aducă pe ucigaşii lui Kian în faţa justiţiei, deşi în trecut a promis să-i protejeze pe poliţişti în cazul în care le vor fi intentate procese pentru că şi-au făcut datoria. "Preşedintele a declarat clar că războiul împotriva drogurilor nu este un permis pentru încălcarea legii", a precizat purtătorul de cuvânt al lui Duterte, Ernesto Abella, într-un comunicat publicat vineri.
"Preşedintele le-a reamintit ofiţerilor noştri din instituţiile de aplicare a legii în numeroase ocazii că nu le va tolera greşelile sau actele ilegale, iar depunerea unui plângeri penale împotriva lor subliniază hotărârea acestui guvern", a mai afirmat Abella.
Amnesty International a acuzat în februarie poliţia filipineză că omoară oameni fără apărare, că plantează probe, că plăteşte asasini pentru a-i ucide pe traficanţi şi că fură de la victime şi de la familiile lor. ONG-ul a mai precizat că poliţiştii sunt plătiţi de conducerea ierarhică pentru a ucide şi a identificat victime foarte tinere ale acestui război antidrog, printre care şi copii de opt ani.
Acuzaţii similare au fost aduse şi de activiştii prezenţi sâmbătă la marşul funerar. "Îl însoţim astăzi pe Kian pe ultimul său drum şi pentru a susţine apelul la dreptate pentru victimele războiului antidrog fascist al lui Duterte", a spus Renato Reyes, secretar general al grupului de activişti de stânga Bayan (Naţiunea).
Bayan a criticat campania antidrog pentru faptul că ar corupe poliţia "printr-un sistem de cote şi recompense financiare pentru poliţişti".
"Cerem ca poliţiştii implicaţi în crime să fie traşi la răspundere, dar şi comandantul suprem care a aprobat aceste crime", a mai spus Reyes.

Rodrigo Duterte - AFP

"O reacţie negativă uriaşă împotriva războiului antidrog"

Richard Heydarian, profesor de ştiinţe politice la Universitatea De La Salle din Manila, a declarat că furia populaţiei a explodat din cauza vârstei reduse a victimei şi a circumstanţelor crimei.
"Este a doua venire a războiului lui Duterte împotriva drogurilor şi ceea ce s-a întâmplat de această dată nu este uciderea unei persoane probabil nevinovate, ci vorbim despre uciderea unui minor, care a fost surprinsă şi de camerele de supraveghere", a declarat el pentru Al Jazeera. "De aceea asistăm la o reacţie negativă uriaşă împotriva războiului antidrog", a adăugat el.
Sprijinul public pentru războiul antidrog a fost până acum foarte puternic, notează canalul pe site-ul său de internet. "Principala preocupare a oamenilor nu este Duterte însuşi, ci faptul că acesta se bazează pe un agent nepotrivit, poliţia naţională din Filipine, pentru a purta acest război", a spus Heydarian.
"Nu poţi purta un război sfânt cu nişte oameni plini de păcate, aşa că ceea ce vor oamenii este curăţirea poliţiei pentru a fi siguri că în cadrul forţelor sale există răspundere şi disciplină", a mai afirmat el.
Corespondentul la Manila al canalului Al Jazeera, Jamela Alindogan, a spus că ar putea exista o şansă ca acest caz, din cele peste 10.000 de crime legate de droguri, să fie dus până la capăt.
"Rămâne de văzut dacă acest caz va schimba abordarea preşedintelui în ceea ce priveşte aşa-numitul război împotriva drogurilor sau dacă va duce la o reformă în instituţia poliţiei din ţară", a spus ea în relatarea de la faţa locului.

Comentarii